Stortinget - Møte onsdag den 26. mars 2003 kl. 10

Dato: 26.03.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Arne Sortevik (FrP): Jeg har et spørsmål til samferdselsministeren:

«Stortinget har tidligere mot Fremskrittspartiets stemmer vedtatt Bergensprogrammet der et hovedtiltak er bygging av bybane. I innstillingen pekes det på at verken finansiering av bybanens drift eller finansiering av oppgradert busstilbud for nødvendig mating av passasjerer til en bybane er avklart.

Kan statsråden avklare statens rolle, og kan kommune/fylkeskommune påregne statlig hjelp til årlig drift eller kan innbyggerne i Bergen regne med at årlig drift av bybanen skal finansieres gjennom ekstra årlig bompengeinnkreving?»

Statsråd Torild Skogsholm: Departementet forela i St.prp. nr. 76 for 2001-2002 for Stortinget hovedlinjene og prinsippene i Bergensprogrammet, og flertallet på Stortinget sluttet seg til disse prinsippene. Enkeltprosjektene i pakken vil bli fremmet for Stortinget i forbindelse med de årlige budsjettproposisjonene, etter at nødvendige utredninger, plangrunnlag og kvalitetssikrede kostnadsoverslag foreligger.

Jeg er generelt opptatt av at kollektivtrafikken i Bergen og andre storbyer skal styrkes. Derfor er bl.a. satsingen på å legge til rette for kollektivtrafikk på vegnettet i storbyene betydelig økt på Statens vegvesens budsjett for 2003. I Bergen går deler av disse midlene også til styrking av kollektivtilbudet på viktige pendelruter, inntil planlagte framkommelighetstiltak er ferdigstilt. Jeg har også varslet at Regjeringen tar sikte på å innføre en ny incentivordning for kollektivtrafikken i storbyene fra 2004. Dersom Bergen kvalifiserer seg til å komme inn under denne ordningen vil midlene kunne benyttes fritt til å styrke kollektivtrafikken i Bergen, herunder også til drift.

Når det gjelder alternativet med bybane og oppgradert busstilbud, innebærer den lokalt vedtatte finansieringsplanen at investering i bybane i sin helhet forutsettes finansiert over statsbudsjettet og ved bompenger. Det er ikke endelig avklart hvordan drift av bybanen og det oppgraderte busstilbudet skal finansieres. Avklaring av disse forholdene må foreligge før departementet kan ta endelig stilling, og før bybaneprosjektet kan tas opp til bevilgning.

Jeg forutsetter at den endelige finansieringsplanen for bybane blir utformet i samsvar med gjeldende retningslinjer og etablert praksis.

Departementet arbeider for tiden med søknadene knyttet til endret forvaltningsorganisering i større byområder. Jeg kan nevne at Bergen kommune i forbindelse med Bergensprogrammet har vedtatt at de er villige til å påta seg ansvaret for drift av bybanen hvis de tildeles forvaltningsansvaret for drift av kollektivtransporten generelt.

Når det gjelder representanten Sorteviks spørsmål om drift av bybanen skal finansieres gjennom ekstra årlig bompengeinnkreving, vil jeg påpeke at det i dag ikke finnes noen hjemmel i lovverket for å kunne bruke bompengeinntekter til drift av kollektivtrafikk.

Jeg vil vise til at det er et nært samarbeid mellom departementet, Bergen kommune og Statens vegvesen i denne saken. Bybanetraséen er for tiden i en reguleringsplanprosess. Bergen kommune har ansvaret for videre utredninger knyttet til bybanen og dokumentasjon for alternativ bruk av riksvegmidler. Dette arbeidet gjennomføres i nært samarbeid mellom kommunen, Statens vegvesen og Hordaland fylkeskommune. Etter planen vil resultater fra dette arbeidet foreligge ved årsskiftet 2003/2004.

Arne Sortevik (FrP): Jeg får bekreftet at mange viktige sider ved dette eksperimentelle bybaneprosjektet henger i løse luften og gjør oppslutningen mildest talt forbausende. Nettopp fordi spørsmålet om hvordan driften av bybane fra planlagt oppstart i 2008 er tenkt finansiert, ikke er avklart i første behandling, er en avklaring av statlig medvirkning av grunnleggende viktighet. Jeg tror mange oppfatter at den fremviste lokale enigheten om Bergensprogrammet og om bybane faktisk forutsetter statlig medvirkning, øremerket til drift.

Kommer det ekstra penger til drift av bybane? Eller er det statlige midler til kollektivtrafikk generelt som skal flyttes fra buss for hele byen til bane for en del av byen?

Statsråd Torild Skogsholm: For det første vil jeg si at det ikke er slik at vi nå, slik utviklingen går, kan basere oss på ene og alene å løse transportutfordringene i storbyene ved å bygge flere veger og kun legge til rette for privatbiler. Vi er nødt til å tenke en helhetlig løsning som også innebærer kollektivløsninger. Det innebærer at vi også må sette oss ned og tenke kreativt både fra statens side, fra kommunens side og fra fylkeskommunens side, som alle er involverte parter her.

De problemstillingene som er reist når det gjelder bybanen, er problemstillinger som har vært reist i Bergensprogrammet som har vært presentert for Stortinget, og det gjenstår en del uavklarte aspekter, bl.a. finansiering av drift. Dette er et arbeid som pågår, og jeg vil komme tilbake til Stortinget med denne saken når det foreligger avklaringer av disse uavklarte forholdene. Jeg tar sikte på at det skal være mulig for Stortinget å fatte vedtak om bygging av både bybane og Ringveg vest i forbindelse med statsbudsjettet for 2005.

Arne Sortevik (FrP): Skal vi tro samferdselssjefen i fylkeskommunen, veidirektøren og regionveisjefen, er det ingen andre muligheter enn å hente driftsmidler fra bompengeringen. Jeg forstår at dagens bestemmelser i veiloven åpner for såkalt veiprising, altså betaling for bruk av veinett til bestemte tider, der midlene også kan brukes til kollektivtrafikk.

Er statsråden innstilt på å bruke departementets mulighet for å gi pålegg om veiprising? Dersom statsråden vil la lokal vilje avgjøre spørsmålet om innføring av veiprising, slik det også åpnes for i dagens veilov, er det da lokale politiske vedtak eller lokal politisk ytring gjennom folkeavstemming statsråden mener skal avgjøre et så viktig spørsmål?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er i utgangspunktet grunnleggende demokratisk innstilt. Det ville være helt galt av meg her i dag å trekke en slutning – konkludere – i denne saken, hvor det ennå er så mange uavklarte spørsmål, og hvor jeg ønsker å lytte til lokale initiativ.

Jeg tror faktisk at det er i Bergen man ser hvilke utfordringer man står overfor når det gjelder transportområder iBergen. Derfor vil det være naturlig for meg å lytte til hva Bergen kommune sier i denne saken, hvordan de ser for seg løsningene, og hvordan Hordaland fylkeskommu-ne ser for seg vegen videre. Så må vi se på dette i forhold til sentrale myndigheter før dette igjen blir lagt fram for Stortinget.

Dette kan jeg trygt si at jeg kommer tilbake til. Jeg vil ikke trekke noen slutninger om dette her i dag.