Stortinget - Møte onsdag den 9. april 2003 kl. 10

Dato: 09.04.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg vil stille helseministeren følgende spørsmål:

«Den akuttmedisinske beredskapen og ambulansetjenesten for Indre Laksefjord i Lebesby kommune er ennå ikke avklart. Det var avtalt forhandlingsmøte mellom kommunen og helseforetaket 2. april 2003, men helseforetakets representant gav uttrykk for at han ikke hadde fullmakt til å forhandle. Dette medførte ytterligere utsettelser til over påske før man får nye avtalemuligheter.

Bør ikke statsråden nå avklare hvem som er både avtaleansvarlig og helseansvarlig?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Ansvaret for at befolkningen i Indre Laksefjord har en forsvarlig akuttmedisinsk beredskap, påhviler det regionale helseforetaket i Helse Nord og Lebesby kommune. Dette gjelder i Lebesby, på samme måte som for resten av landet. Lokal akuttmedisinsk beredskap utgjøres av flere ledd som til sammen skal sikre et sammenhengende tilbud til befolkningen. Kommunen har ansvar for at allmennlegetjenesten er organisert slik at befolkningen har mulighet for å få kontakt med lege for øyeblikkelig hjelp hele døgnet. Dette omfatter også ansvaret for legevaktsentralen. Helse Nord har ansvar for medisinsk nødnummer 113, AMK-sentralen, og har ansvaret for ambulansetjeneste både med bil, i aktuelle tilfeller båt, og luftambulansetjeneste, som er et viktig supplement til den lokale akuttmedisinske beredskapen.

Da Helse Finnmark besluttet å nedlegge ambulansen i Kunes fra 1. februar, inngikk dette i en helhetlig plan for ambulansetjenesten i Finnmark, der hovedhensikten var å oppfylle et mål om faglig forsvarlighet med tomannsbetjente ambulanser. Ambulanseoppdragene i Kunes-området har fra dette tidspunkt blitt ivaretatt fra ambulansebasene i Lakselv, Kjøllefjord/Mehamn samt redningshelikopteret fra 330-skvadronen i Lakselv/Banak. Jeg minner om at denne endringen ble lagt fram for Helsetilsynet i Finnmark og senere behandlet av Statens helsetilsyn. I begge tilfeller ble det konkludert med at endringen ikke var uforsvarlig, men det ble fra tilsynsmyndighetenes side også forutsatt at Helse Finnmark og Lebesby kommune i fellesskap ser på alternative muligheter for å ta vare på den akuttmedisinske kompetansen og beredskapen i området. Det var særlig situasjonen med dårlig vær i vinterhalvåret som ble framhevet i denne sammenheng.

Etter min oppfatning har de ansvarlige partene, helseforetaket og kommunen, brukt lang tid på å komme fram til en løsning i denne saken, og det har skapt usikkerhet og utrygghet for befolkningen. Jeg kan imidlertid i dag meddele Stortinget at det har vært avholdt nødvendige møter mellom helseforetaket og kommunen, og at det nå er forhandlet fram et avtaleopplegg som tar hensyn til de momenter som bl.a. ble vektlagt fra tilsynsmyndighetenes side, og som nå vil bli behandlet i kommunens formelle organer. Avtalen går i korte trekk ut på følgende:

  • Det opprettes en vinterstasjonert ambulanse/samfunnsbil i Laksefjorden som skal være i drift i perioden fram til 15. mai og deretter i november og desember 2003.

  • Partene vil forhandle videre om en løsning for sommerhalvåret 2003, og innen utgangen av året skal de framforhandle en nye avtale som også skal gjelde fra og med 2004.

  • Helse Finnmark skal dekke utgiftene til bilen som skal brukes til akuttmedisinske oppdrag etter utkalling fra AMK.

  • Lebesby kommune skal sørge for ledsagertjeneste og plassere hjertestarter og overvåkingsenhet i akuttenheten. Helse Finnmark anskaffer og vedlikeholder øvrig transportabelt akuttmedisinsk utstyr som plasseres i bilen.

Det er viktig at helsetjenesten har tillit i befolkningen. Det skapes i møte mellom pasienten og de som yter tjenestene. Jeg er derfor tilfreds med at aktørene i denne saken i fellesskap endelig har funnet løsninger. Jeg har tillit til at de vil arbeide videre med saken i tråd med de føringer som nå er lagt.

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er kjent med at det etter at spørsmålet ble innlevert, har vært en viss bevegelse i saken, bl.a. ved at Helse Finnmark, ved styreleder, har tatt kontakt med kommunen. Men det er ingen fullgod ambulanseløsning man har kommet fram til, bl.a. gjenstår det å bli enige om et opplegg for sommerhalvåret. Etter det jeg har fått referert, mener Helse Finnmark at kommunen ved siden av at den skal ha ansvaret for ledsagerpersonell, akuttmedisinsk utstyr, garasjeutgifter og en del andre praktiske ting må betale 400 000–500 000 kr for drift i sommerhalvåret. Det kan ikke være en riktig fordeling når det gjelder ansvar og økonomiske forpliktelser. Så jeg håper at helseministeren tar et nytt initiativ for å få til en riktig løsning her. Det er også slik at i sommerhalvåret er befolkningstallet i Indre Laksefjord mye større enn det er i vinterhalvåret.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg tror verken saken eller de ansvarlige partene i denne saken er tjent med at vi løfter disse forhandlingene inn i stortingssalen. De ansvarlige parter er nå kommet fram til et avtaleopplegg. Det skal behandles i de formelle organer som må godkjenne dette.

Etter min oppfatning tar dette avtaleopplegget hensyn til det som har vært overordnet i denne saken, nemlig å komme fram til et opplegg som ivaretar de synspunktene som bl.a. tilsynsmyndighetene har. Partene skal altså forhandle videre om en løsning for sommerhalvåret.

Med det vil jeg si at jeg håper at en altfor lang prosess nå er brakt videre i et konstruktivt spor, som vil gi en god løsning for befolkningen i dette området.

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg er enig i at slike forhandlinger ikke bør inn i Stortingets sal, men når utgangspunktet er som verst, blir det jo også gjerne noen originale løsninger og runder før man finner løsninger som er akseptable. Jeg synes bl.a. at Helsetilsynets brev vedrørende kost-nyttevurderingen av ambulansetjenesten for Indre Laksefjord var ganske håpløst. Når man finner ut at det ikke er riktig å satse på ambulansetjeneste her, synes jeg det er en uhørt vurdering. Det skal være et likeverdig tilbud uavhengig av hvor du bor og hvor mange som bor der. Dermed må det finnes en annen løsning også for ambulansetjenesten i Indre Laksefjord og i Lebesby kommune enn den som har eksistert til nå.

Forhandlingene skal ikke inn hit, men jeg ønsker at helseministeren gjør sitt til at en får en ordentlig ambulansetjeneste også for dette området. Kommunen har sagt, ifølge opplysninger fra ordfører Harald Larssen til meg, at den ikke kan stille seg bak og være fornøyd med den ambulansetjenesten som Helseforetak Finnmark har beskrevet så langt i tilbudet sitt.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg forholder meg til de opplysningene som jeg har fått i denne saken, og har for øvrig ikke annet å tilføye enn at jeg har tillit til at de ansvarlige parter, som er helseforetaket og kommunen, finner fram til en god og omforent løsning, slik at denne tjenesten kan ivaretas på en for befolkningen tilfredsstillende måte og i samsvar med de føringer som tilsynsmyndighetene har lagt i sin uttalelse om dette.