Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2003 kl. 10

Dato: 30.04.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Rune J. Skjælaaen (Sp): «En målsetting med Kvalitetsreformen er å bedre studentenes arbeidssituasjon. Det er imidlertid opplagt at også andre faktorer påvirker studiesituasjonen, bl.a. studentenes økonomi, bosituasjon, helse og karakterpress. For å kunne sette inn målrettede tiltak er det nødvendig å ha kunnskap om hvordan studentene faktisk har det. Imidlertid er det ikke foretatt noen kartlegging av studentenes livssituasjon siden 1997.

Vil statsråden ta initiativ til at det gjennomføres en ny levekårsundersøkelse blant studenter?»

Statsråd Kristin Clemet: Som representanten Skjælaaen viser til, ble det på slutten av 1990-tallet gjennomført en levekårsundersøkelse som kartla ulike sider ved studentenes levekår og forbruksmønstre. Undersøkelsen ble utført av Statistisk sentralbyrå på oppdrag fra departementet og Nasjonalt kontaktforum for læringsmiljø.

Gjennom Kvalitetsreformen er lærestedenes ansvar for studentenes læringsmiljø skjerpet og presisert. Den reviderte universitets- og høgskoleloven slår nå fast at institusjonene har ansvaret for det fysiske og psykiske læringsmiljø. Det er lagt opp til at lærestedene skal ha det overordnede ansvaret for læringsmiljøet, mens studentsamskipnadene skal ha det operative ansvaret for studentvelferden. Samskipnadene vil følgelig ha et ansvar når det gjelder utbyggingen av studentboliger og andre forhold som gjelder studentenes velferd, som også representanten er inne på i sitt spørsmål.

I St.meld. nr. 27 for 2000-2001 ble det varslet en ny undersøkelse om studentenes levekår, etter at den nye utdanningsstøtten er innført og reformene i utdanningssystemet er på plass. I en slik undersøkelse vil studentenes levekår og hvordan de har det i sin studiehverdag være i hovedfokus. Jeg er følgelig enig i at det bør gjennomføres en ny levekårsundersøkelse, og tar sikte på at denne undersøkelsen blir satt i gang i 2004.

Rune Skjælaaen (Sp): Jeg takker for svaret, og jeg synes det er veldig positivt at utdanningsministeren vil ta ansvar for å få i gang en levekårsundersøkelse for studentene.

Det er klart at det i forbindelse med Kvalitetsreformen er mye i studentenes hverdag som kommer til å forandre seg – bl.a. ti måneders studieløp. Muligheten til å jobbe i løpet av studieåret vil jeg anta vil være redusert, fordi det rett og slett vil kreve mer av studentene å skulle være på studiestedet og følge obligatorisk undervisning osv. Så jeg synes det er veldig bra at utdanningsministeren ser dette og vil få i gang en levekårsundersøkelse.

Mye av det som er knyttet til hvordan vi tenker studentene har det, går på synsing. Jeg tenker f.eks. på at Regjeringen bl.a. foreslo å kutte noe i forhold til studenthelsetjenesten i Oslo – nå tok jo Regjeringen det inn igjen. Det blir mye synsing om hvor vi skal sette inn tiltak i forhold til studentene. Kanskje utdanningsministeren kan si noe om det?

Statsråd Kristin Clemet: Jeg er veldig enig i det som her indirekte indikeres, at det å ha kunnskap om status og hva som fører til forbedringer, er veldig lurt før man iverksetter tiltak, og da er dette én måte å skaffe seg slik kunnskap på.

Jeg er helt enig i det som representanten her indikerer, at det er såpass store endringer og omstillinger som skjer i forbindelse med Kvalitetsreformen, at det er spesielt nyttig å få kunnskap etter at den er innført. Det er for øvrig bakgrunnen for at jeg ikke setter i gang dette enda tidligere – for det har jo vært diskutert. Jeg tror vi bør ha litt erfaring med de reelle virkningene av kvalitetsreformen og den nye utdanningsstøtten før vi kan få noen verdifull informasjon gjennom en slik levekårsundersøkelse. Så jeg deler i og for seg oppfatningen at kunnskap om status, kunnskap om hva som fører til forbedringer, er viktig, og at kvalitetsreformen i seg selv kan begrunne at vi, litt etter at den er innført, gjennomfører en slik undersøkelse. Det kan også være interessant – hvis jeg kan legge til det – at det i et videre perspektiv gjennomføres studier i europeisk sammenheng. Det kan være interessant i internasjonaliseringens tidsalder å se hvordan det står til i Norge vis-à-vis andre land.

Rune J. Skjælaaen (Sp): Jeg takker statsråden igjen for svaret.

Jeg synes de perspektivene som utdanningsministeren har på dette, er veldig bra. Jeg vet at det er foretatt levekårsundersøkelser blant studenter mange andre steder. Det er viktig at vi òg har det, nettopp fordi vårt utdanningssystem tilpasses det internasjonale systemet. Det skjer jo i sterkere grad i forbindelse med Kvalitetsreformen.

Jeg har for så vidt ikke flere spørsmål å stille til statsråden, og takker for at hun vil følge opp og foreta en levekårsundersøkelse for studentene.

Statsråd Kristin Clemet: Jeg kan bare føye til at EU gjennomførte en tilsvarende undersøkelse i 2000. Man vurderer nå om man skal gjennomføre en ny undersøkelse, og da vil vi vurdere om det er noe vi kan så å si henge oss på.

Rune J. Skjælaaen (Sp): Flott!