Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2003 kl. 10

Dato: 30.04.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg vil gjerne få stille forsvarsministeren følgende spørsmål:

«Forsvaret har til hensikt å sentralisere økonomikontorene, som i dag er lokalisert til de store avdelingene, til Bergen. Denne sentraliseringen skjer samtidig som Forsvaret bruker betydelige beløp på prosjekter som skal få befalsfamilier til å flytte bl.a. til Indre Troms. Fortsetter denne sentraliseringen av attraktive arbeidsplasser, vil vi over tid sannsynligvis få flere pendlere i Forsvaret.

Hva vil statsråden foreta seg i saken?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: Et av de mest sentrale prinsippene som ligger til grunn for den omorganiseringen vi har i Forsvaret, besluttet av Stortinget, er konsentrerte strukturer, samling av virksomheter og 5 000 færre ansatte. Det er grunnlaget for å nå målet om et moderne og fleksibelt forsvar.

Forsvarssjefen har etter drøftinger med arbeidstakerorganisasjonene besluttet samkjøring av regnskapsarbeidet i én sentral funksjon, og forsvarssjefen har besluttet det lagt til Bergen.

Å effektivisere disse regnskapsfunksjonene i Forsvaret til én regnskapsenhet er en viktig del av leveranseprosjekt 1 i program Golf. Program Golf er en viktig del av grunnlaget for de overordnede målsettingene med forsvarsomleggingen.

I dag er det 90 ulike enheter som utfører regnskap for Forsvaret, og det gir dårlig ressursutnyttelse. Regnskapsenheten skal i framtiden sikre at Forsvaret kan tilfredsstille funksjonelle krav i økonomireglementet innenfor gitte frister.

Jeg er ikke uten videre enig med spørreren i at konsentrasjon av Forsvarets virksomhet generelt vil føre til økt pendling. Geografisk konsentrasjon av Forsvarets aktiviteter gjør også at Forsvarets personell kan få en mer variert tjeneste innenfor ett og samme geografiske område.

Jeg er imidlertid opptatt av at som hovedregel skal personellet kunne bo der de tjenestegjør, og derfor gjennomfører vi en rekke tiltak for dette.

Vi har for det første iverksatt familieprosjektet i Indre Troms, som gir støtte til etablering av arbeidsplasser og økonomisk støtte til videreutdanning for medflyttere.

Vi har også et prøveprosjekt med barnepassreiser.

I områder der Forsvaret skal øke sin aktivitet, er det under bygging og planlegging nye boliger for personellet.

Tiltakene har som mål å gjøre det lettere for forsvarsfamiliene å flytte samlet til et nytt tjenestested.

Målet er et moderne, fleksibelt og effektivt forsvar som tar vare på den viktigste ressursen, nemlig de ansatte. Da må vi legge til rette for at de som ønsker det, slipper å pendle, ved å ha et mest mulig fleksibelt tilbud der Forsvaret satser videre, og det gjelder i høyeste grad Indre Troms.

Odd Roger Enoksen (Sp): Nå er det ikke først og fremst samlokalisering av regnskapskontorene jeg tar opp med forsvarsministeren, selv om jeg må tillate meg å si at jeg har mine tvil om at erfaringene vil vise at man vil makte å drive det mer lønnsomt med en samordning. Men la gå, den beslutningen er tatt.

Det jeg stiller spørsmål om, er hvorfor man ikke bruker en enestående anledning til å lokalisere en slik funksjon til et forsvarstungt område som Indre Troms, hvor det er problematisk å finne alternative arbeidsplasser. Vi vet at for ektefeller til forsvarsansatte vil det i Bergen være langt lettere å finne seg en jobb enn f.eks. i Bardu. Dette er en funksjon som med stort hell kunne vært lagt til Indre Troms, og som ville føye seg inn i det jeg har forstått er Regjeringens strategi: desentralisering av statlige arbeidsplasser – ikke bare til de store byene, men forhåpentligvis også til mindre steder.

Så for å spørre på nytt: Hvorfor ikke velge Indre Troms framfor Bergen, når man først skulle foreta en samlokalisering av denne tjenesten?

Statsråd Kristin Krohn Devold: For det første vil jeg gjerne bekrefte at Indre Troms er satsingsområde. Det er jo ett av de to stedene der Forsvaret satser når det gjelder Hæren. Det betyr at i en situasjon der Forsvaret skal nedbemanne med 5 000 personer, vil Indre Troms være av de regionene og områdene som kommer klart best ut. Og det er gjort med hensikt, for Indre Troms er et viktig område.

Når det gjelder regnskapsenheten, er hovedpoenget at vi ikke nedlegger en konkret aktivitet eller virksomhet ett sted, vi tar en masse enkeltstillinger og lokaliserer det til et nytt sted. Fordi det er forsvarssjefen som er ansvarlig for gjennomføringen og omstillingen, og fordi det er forsvarssjefen som er ansvarlig for at leveranseprosjekt 1 i program Golf blir sluttført i henhold til tidsfristene, er det også viktig at forsvarssjefen fikk ansvaret for å samkjøre regnskapsarbeidet. Da er det altså forsvarssjefens beslutning, sammen med organisasjonene, at det skal skje i Bergen, og det har ikke vært naturlig å ta det opp på politisk nivå.

Odd Roger Enoksen (Sp): Enten har ikke statsråden oppfattet spørsmålet, eller så vil ikke statsråden oppfatte det. I andre sammenhenger har en annen statsråd fra den samme regjeringen blitt anklaget for ganske ettertrykkelig å overkjøre både organisasjoner og de berørte parter i forhold til utflytting fra Oslo. Det forundrer meg at statsråden ikke vil se på en såpass viktig sak også i en politisk sammenheng.

Det hjelper ikke om man konsentrerer flere forsvarsarbeidsplasser i Indre Troms hvis arbeidsmarkedstilbudet til forsvarsansattes ektefeller blir forringet. Da vil man få enda større grad av pendling. Man vil få et enda mer ensidig arbeidsmarked, hvor det blir forsvarsansatte som får jobb, mens ektefeller og andre får et mer begrenset arbeidsmarked. Derfor ville dette faktisk vært en gyllen anledning til å lage et helhetlig og større arbeidsmarkedstilbud i Indre Troms, hvis man hadde valgt å se på en lokalisering til Indre Troms. Jeg er overbevist om at man ville finne kvalifisert personell, man ville finne egnede lokaler, og man ville få en god tjeneste, på samme måte som med Brønnøysundregistrene i Brønnøysund, som er et godt eksempel på at det faktisk er mulig å samle denne type funksjoner også på små steder rundt omkring i landet.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg betviler ikke at både regnskapsenheten og andre enheter kan lokaliseres til ulike steder i Norge. Og jeg er helt enig med representanten Enoksen i at mange av de lokaliseringene som har funnet sted i Nord-Norge, både Brønnøysundregistrene og for så vidt også den virksomhet som nå legges til Harstad, er gode eksempler på at man klarer å finne kvalifisert personell i Nord-Norge. Men i dette tilfellet er det altså delegert til forsvarssjefen, i samråd med organisasjonene, å velge det stedet de synes det ligger best til rette for å samle den nye regnskapsenheten. Og jeg har ingen innvendinger til den beslutningen som forsvarssjefen har tatt.

Men jeg vil også minne om at Indre Troms er et satsingsområde som vel overgår det meste av det vi har i Norge knyttet til Forsvaret. Det er ikke bare Hæren som er der. I nærområdet har man Kystjegerne i Harstad, man har Marinejegerne i Ramsund, og man har alliert trening i nord, så dette er et vekstområde som gir økte muligheter for arbeidsplasser. Så når det gjelder Indre Troms, tror jeg man skal satse på det som allerede er der og videreutvikle det, for det er kanskje den regionen som kommer best ut samlet sett.