Stortinget - Møte tirsdag den 17. juni 2003 kl. 10

Dato: 17.06.2003

Dokumenter: (Innst. S. nr. 270 (2002-2003), jf. St.meld. nr. 28 (2002-2003))

Sak nr. 8

Innstilling fra utenrikskomiteen om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2002

Talere

Votering i sak nr. 8

Lars Rise (KrF): Organisasjonen OSSE har spilt en betydelig rolle i nyere europeisk historie siden det hele startet med Konferansen for sikkerhet og samarbeid i Europa i 1975, hvor Sovjetunionens partisjef Leonid Bresjnev spilte en viktig rolle. Han hadde antakelig ikke sett for seg at konferansen han var med på å ta initiativ til, etter hvert skulle utvikle seg til en organisasjon som skulle fremme flerpartisystem, talefrihet, trykkefrihet og religionsfrihet over hele det tidligere Sovjetunionen og i hele østblokken. KSSE – og siden OSSE – har fått en økende betydning etter murens fall i 1989 og Sovjetunionens oppløsning i 1991.

OSSE har fått oppgaver som verken FN, NATO, EU eller Europarådet vil kunne overta. OSSE bidrar med sin bredde, sammen med Europarådet, til å gi muligheter for dialog og samarbeid mellom land med en kristen kulturbakgrunn og muslimske land. Noen av de verste konfliktene og krigene vi har hatt i Europa de siste 15 år, har nettopp vært kriger mellom ortodokse kristne kulturer og muslimske kulturer. Det var neppe tilfeldig at Russland støttet Serbia langt på vei i Kosovo-krigen. Her var det samhørighet og solidaritet mellom to ortodokse nasjoner. Krigen mellom Armenia og Aserbadjan og Nagorno-Karabakh, krigen i Tsjetsjenia, krigen i Makedonia og krigen i Kosovo er alle eksempler på muslimsk-ortodokse konflikter i Europa. På denne bakgrunn spiller OSSE en meget viktig rolle med sin feltvirksomhet, med tidlig varsling av konflikter og arbeidet for å forebygge konflikter.

Med tanke på hva det har kostet det internasjonale samfunn å holde militære styrker bare i Kosovo, framstår det som et langt bedre alternativ å forebygge konflikter. Vi kan risikere at sluttregningen for Kosovo kommer på flere hundre milliarder kr. Det er også grunn til å tro at styrkene i Makedonia må belage seg på å stå der i mange år framover. Det framstår derfor som fornuftig, det å varsle konflikter tidlig og så sette inn arbeid for å forebygge de samme konfliktene, og her gjør OSSE en meget viktig jobb.

Når Norge, EU og Russland nå er enige om at OSSEs rettslige status skal avklares, burde vi kanskje sette spørsmålstegn ved om det er riktig å la USA få lov til å nedlegge et veto, slik at USA kan avgjøre at OSSE ikke skal få denne status. Dette er noe som bør drøftes i OSSE i tiden framover. En samlet komite understreker også at det er viktig at det arbeides videre med dette spørsmålet om rettslig status. Det er klart at en konvensjon, rettigheter og privilegier vil være et viktig skritt i riktig retning.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

Votering i sak nr. 8

Komiteen hadde innstillet:

St.meld. nr. 28 (2002-2003) – om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2002 – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.