Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2003 kl. 10

Dato: 05.11.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg har et spørsmål til fiskeriministeren:

«Gjennom mediene har det kommet fram påstander om at det foregår innføring av fartøyer i merkeregisteret som ikke oppfyller myndighetenes gjeldende krav til konstruksjon for fiske- og fangstfartøy.

Kan statsråden bekrefte at dette foregår, og hva vil eventuelt statsråden gjøre for å rette på dette forholdet?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg er kjent med at det er framkommet påstander i media om at det skal forekomme at bl.a. fritidsfartøyer som ikke oppfyller gjeldende krav til konstruksjon for fiske- og fangstfartøy, er innført i merkeregisteret. Dette er så langt jeg kjenner til, basert på innspill fra en båtprodusent, og jeg antar at dette også ligger til grunn for representantens spørsmål.

For å kunne drive ervervsmessig fiske eller fangst er fartøyeier avhengig av først å få ervervstillatelse for fartøyet, og deretter registrere det i merkeregisteret. For å få ervervstillatelse og derved kunne oppnå registrering i merkeregisteret må fartøyet i henhold til deltakerloven § 8 være utrustet for eller egnet til å drive fiske eller fangst. Av forarbeidet til deltakerloven § 8 fremgår det at da loven ble vedtatt i 1999, var det ikke meningen å innføre et generelt krav i tillegg til de som følger av regler gitt for å ivareta sikkerhetsmessige hensyn. Det avgjørende for fiskeriforvaltningen er således at fartøyet er egnet til å drive fiske og til å behandle fangst på en tilfredsstillende måte, eller at det kan innredes eller utrustes på en slik måte.

Når vilkåret for å komme inn i merkeregisteret er fartøyets egnethet til å drive fiske, kan det følgelig ikke utelukkes, slik det blir spurt om, at det er blitt registrert fartøy som av en eller annen grunn ikke tilfredsstiller annet regelverk som håndheves av andre sektormyndigheter.

Jeg kan opplyse om at det er en dialog mellom Fiskeridirektoratet og Sjøfartsdirektoratet med hensyn til håndhevingen av eksisterende regelverk og vurdering av et eventuelt behov for tilføyelser og/eller endringer i dette regelverket, slik som også representanten etterspør.

Mitt utgangspunkt er imidlertid at det bør være klare linjer mellom fiskerimyndighetene og sjøfartsmyndighetene, fordi personell fra fiskerimyndighetene ikke bør utøve en kontroll som de ikke har faglige forutsetninger for. Hvis de respektive fagorganene ser behov for klargjøring av fiskeriregelverket og slike klargjøringer kan fremme sikkerhetsmessige hensyn, vil dette bli fulgt opp i etterkant av den dialogen vi har.

Når det gjelder denne konkrete henvendelsen, vil jeg imidlertid understreke at vi nå går inn og undersøker saken svært nøye, ikke minst fordi det fra andre konkurrerende båtprodusenter blir hevdet at det ikke er grunnlag for slike påstander. Vi tar det på alvor, og mitt svar til representanten går på at dette vil vi til bunns i.

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg takker statsråden for svaret. Det er riktig at jeg har hentet min informasjon fra media. Jeg har senere forsøkt å undersøke litt rundt dette, men det synes ikke å være så enkelt i og med at det er flere syn på dette.

Dette gjelder både et sikkerhets- og et likhetsprinsipp. Derfor er det viktig å komme til bunns i det. Jeg er tilfreds med at statsråden er så klar på og presiserer at reglene skal følges, og at saken må undersøkes og følges opp. Jeg har merket meg at båtprodusentene er uenige her. Men er ikke Sjøfartsdirektoratets regler så klare at dette raskt kan avklares, slik at man kan finne ut hva som er rett og hva som er galt? Jeg tror at det er viktig at dette avklares raskt, men selvsagt på en grundig måte, slik statsråden sier.

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg konkluderer med at vi er enige både om tempoet og om målsettingen. Jeg vil understreke at en viktig forutsetning for å rekruttere folk til fiskerinæringen er at vi har trygge og sikre arbeidsplasser på havet. Det går både på den beredskapen vi som myndigheter har ansvar for å holde, og det går på at vi har et regelverk som er entydig også i forhold til å trygge arbeidsplassene. Men dette fritar jo aldri fiskerne for det selvstendige ansvaret de har for å holde båt og utstyr i god stand med hensyn til det fisket de skal utføre, de klimatiske forhold og andre forhold. Uavhengig av når vi får en avklaring på disse tingene, vil det til sjuende og sist være viktig at fiskerne selv ser at de ikke går på havet med en båt som ikke er fullverdig.

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg takker igjen statsråden for svaret. Jeg konstaterer at vi er enige her. Dette må man til bunns i, og det må skje så raskt som mulig nettopp av sikkerhetshensyn, men også av et likhetshensyn i forhold til dem som skal ernære seg på havet, og i forhold til produsentene, som her tydeligvis har uoverensstemmelser som jeg helt klart mener et regelverk kan avklare og få slutt på.

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg har bare lyst til å legge til at vi allerede har ute på høring en del problemstillinger knyttet til bl.a. turistfiske og fritidsfiske. Det er klart at det representanten her berører, dreier seg også om kvaliteten på alle de fartøyene som er ute og fisker. Hvis fritidsfiskere skulle ha mindre krav til seg enn yrkesfiskerne som skal leve av det, begår vi en urett mot yrkesfiskerne. Jeg er helt enig i at likhetsprinsippet er et av de aspektene som må tas med når vi nå gjennomgår dette.