Stortinget - Møte torsdag den 12. februar 2004 kl. 10

Dato: 12.02.2004

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Helge Seip

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Helge Seip er død, 84 år gammel.

Helge Seip var stortingsrepresentant for Oslo og Venstre fra 1954 til 1961, og i to perioder fra 1965 til 1973. Han ble kommunalminister i regjeringen Borten i oktober 1965 og var statsråd til august 1970. Da kom han tilbake på Stortinget, og etter splittelsen av Venstre i 1972 representerte han Det Nye Folkepartiet. I sine to første perioder på Stortinget var Helge Seip sekretær i kommunalkomiteen. Den siste perioden var han leder av utenriks- og konstitusjonskomiteen og medlem av Nordisk Råd. Han var Venstres partileder fra 1970 til 1972, og ble den første partilederen i Det Liberale Folkepartiet.

Helge Seip startet sin politiske karriere i ung alder, og allerede i 1945 tok han plass i Oslo bystyre. Etter at han flyttet til Høvik, satt han i Bærum kommunestyre i hele 35 år, hvorav flere perioder som medlem av formannskapet og som varaordfører. Hans politiske prosjekt var å gjøre hverdagen og framtiden bedre for enkeltmennesket, og han hadde et sterkt engasjement for de svakest stilte i samfunnet. Som kommunalminister fikk han anledning til å nå sitt hovedmål; han realiserte boligreisningsprosjektet – med 40 000 nye boliger i året. I hele sitt politiske liv engasjerte han seg også sterkt i det nordiske samarbeidet. Som medlem av Nordisk Kulturkommisjon tok han i sin tid initiativet til innstiftelsen av Nordisk Råds litteraturpris. Helt til det siste var han en flittig bidragsyter til Nordisk Tidsskrift. Han leverte sin siste artikkel like før jul i fjor.

Helge Seip var utdannet både som jurist og økonom. I sitt yrkesliv valgte han yrkeskarrierer som stod hans politiske engasjement nær, både som avismann – som redaktør i Dagbladet og Norges Handels- og Sjøfartstidende – som presidiesekretær i Nordisk Råd og ikke minst som Datatilsynets første direktør. Han hadde stor arbeidskapasitet både i politikken og i yrkeslivet.

Ved Helge Seips bortgang har vi mistet en av våre mest framtredende politikere og samfunnsdebattanter, en mann med en usedvanlig begavelse, en bemerkelsesverdig karriere og et utrettelig engasjement. Han var en utålmodig og handlekraftig politiker som har satt varige spor i vårt samfunn som stortingsrepresentant, statsråd, redaktør og debattant – som forkjemper for personvernet og individets rettigheter og for utvikling av nordisk og europeisk samarbeid. «Samfunnsbyggeren», «samfunnsmennesket» og «et navn i tiden» er noen av overskriftene på avisartikler om ham de senere år, og få menn har som ham evnet å leve opp til slike karakteristikker. Helge Seip har vært et navn i tiden de siste 50 år – helt siden han første gang ble innvalgt på Stortinget og senere gjennom aktiv deltakelse i samfunnslivet fra ulike posisjoner. Det er en bemerkelsesverdig prestasjon.

Den offentlige debatt har mistet en klar og engasjert røst – en stemme som kombinerte et humanistisk menneskesyn med et sosialt sinnelag, og som alltid forsvarte individets naturgitte og demokratiske rettigheter. Han var prinsippfast og våget å ta konsekvensen av sin overbevisning – også når det kostet – politisk og menneskelig. Så ble han da også møtt med stor respekt og beundring både fra dem som arbeidet sammen med ham, fra politiske med- og motspillere og fra dem som først og fremst kjente ham gjennom media.

Hans skarpe talent for analyse og statistikk var kanskje det som i første rekke skulle gjøre ham kjent for flere generasjoner av nordmenn. Helge Seip var uovertruffen som valgkommentator, og folk visste å verdsette hans klare analyser ved kommune- og stortingsvalg gjennom en årrekke. Han var liksom vår mann der i NRKs studio – et stødig, menneskelig korrektiv til teknologien. Teknologi var for øvrig et av hans mange interessefelter og et område han bidrog til å sette på den politiske dagsordenen, ikke minst ved sitt nybrottsarbeid med personvernlovgivningen og senere som direktør for Datatilsynet.

Forholdet mellom individ og samfunn opptok ham, og han poengterte gjerne både de forpliktelser enkeltmennesket har overfor fellesskapet, og den forpliktelse fellesskapet har til å se – og ta vare på – enkeltmennesket. En pålitelig og forståelsesfull framferd var en rettesnor for Helge Seip i alle mellommenneskelige forhold. Han sa en gang at dagens høyteknologiske samfunn mer enn noe annet trenger mennesker med faste moralske normer og sikker dømmekraft. Gjennom et langt og innholdsrikt liv var han selv et eksempel på nettopp et slikt menneske.

Helge Seip vil bli dypt savnet – ikke bare av nære venner og familien, som vi vet betydde så mye for ham, men av alle som deltar i og følger med i den politiske debatten i vårt land. Samtidig er vi takknemlige for at vi fikk mulighet til å nyte godt av hans ressurser og innsikt til beste for samfunnet så lenge.

Vi minnes Helge Seip i dyp respekt og takknemlighet og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Fra representanten Åslaug Haga foreligger søknad om velferdspermisjon i tiden fra og med 23. februar til og med 28. februar.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  • 2. Vararepresentanten, Dagfinn Sundsbø, innkalles for å møte i tiden fra og med 24. februar til og med 27. februar.

  • 3. Dagfinn Sundsbø innvelges i Lagtinget for den tid han møter for representanten Åslaug Haga.

Presidenten: Presidenten vil innledningsvis gjøre oppmerksom på at med det debattopplegget som foreligger for sakene på dagens kart, må man høyst sannsynlig regne med at vi må bruke noe tid utover kl. 15 i dag. – Dette for representantenes planlegging av dagsaktuelle gjøremål.