Stortinget - Møte onsdag den 25. februar 2004 kl. 10

Dato: 25.02.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Åslaug Haga til samferdselsministeren, vil bli tatt opp av representanten Dagfinn Sundsbø.

Dagfinn Sundsbø (Sp): «Etter vedtak i Stortinget er det etablert en belønningsordning for kollektivtransporten i større byområder. For hovedstadsområdet har Samferdselsdepartementet valgt å utelate Akershus fylkeskommune som søknadsberettiget, men gitt Oslo ansvar for også å vurdere eventuelle tiltak utenfor bygrensen i sin søknad.

Ser statsråden at ulikebehandlingen av Oslo og Akershus i denne sammenheng blir urimelig, og vil hun medvirke til en mer likeverdig mulighet for de to fylkene til å løse samferdselsutfordringene?»

Statsråd Torild Skogsholm: Som en del av Regjeringens satsing på bedre kollektivtrafikk i byene gikk Regjeringen i St. meld. nr. 26 for 2001-2002, Kollektivmeldingen, inn for å opprette en ny, statlig belønningsordning for kollektivtransporten i større byområder. Ordningen skal komme i tillegg til dagens kollektivsatsing fra lokale myndigheter. Stortinget sluttet seg til forslaget.

I statsbudsjettet for 2004 foreslo Regjeringen å bevilge 100 mill. kr til den nye belønningsordningen. Bevilgningen ble i budsjettforliket med Arbeiderpartiet redusert til 75 mill. kr. Samferdselsdepartementet foreslo i budsjettproposisjonen til Stortinget i høst at byene Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand skal inviteres til å søke om midler fra ordningen. Dette sluttet Stortinget seg til – inkludert Senterpartiet. Senterpartiet gav ikke ved behandlingen av statsbudsjettet uttrykk for det synspunktet som nå, tre måneder senere, tilkjennegis om at det er urimelig ikke å invitere Akershus på lik linje med Oslo.

Når det er sagt, er jeg for øvrig helt enig i at fylkesgrensen mellom Oslo og Akershus er en uheldig barriere for å få til en helhetlig transportpolitikk for hovedstadsområdet. I transportsammenheng er Oslo, Akershus og flere nabofylker å betrakte som en funksjonell enhet.

På kort sikt gir dette seg utslag i at jeg i invitasjonen til Oslo om å søke om midler fra belønningsordningen har forutsatt at Oslo samarbeider med Akershus om en slik søknad. Det har da også Oslo gjort. Akershus har avgitt et grundig bidrag til Oslos søknad om midler, og flere av de forslagene Akershus spiller inn, ligger inne i Oslos søknad.

På lengre sikt er det behov for å gå atskillig lenger i samordningen mellom fylkene. Jeg har tatt initiativ til å opprette Samordningsorganet for kollektivtransport i det sentrale Østlandsområdet. Samordningsorganet ble etablert 1. januar, med staten, Oslo, Akershus, Buskerud og Østfold som deltakere. Det er min ambisjon at dette organet relativt raskt skal få ansvaret for kollektivtransporten i hovedstadsområdet. Ved å overlate ansvaret for bl.a. koordinering av takster, billettering og tilskudd til ett organ ligger alt til rette for at kollektivtilbudet i hovedstadsområdet blir sett i sammenheng, og vi kan utvikle et bedre, mer helhetlig og konkurransekraftig kollektivtilbud i hovedstadsområdet. I et slikt operativt samordningsorgan for kollektivtrafikken i det sentrale østlandsområdet vil det være naturlig også å plassere ansvaret for å søke om og fordele midler fra belønningsordningen i årene framover.

Dagfinn Sundsbø (Sp): Statsråden sier at det bare var fem utvalgte byer som kunne søke om disse midlene, det står «i storbyområdene» i meldingen, og jeg registrerer at statsråden selv og den politiske ledelsen i departementet i media har vist til at man hadde forventet at det ville blitt søkt om midler til konkrete kollektivprosjekter i Akershus i den søknaden som kom fra Oslo. Det er riktig at Oslo også har samordnet, men jeg registrerer at Oslos samferdselsbyråd sier at de prosjektene som statsråden og den politiske ledelsen har pekt på, oppleves som marginale fra Oslos side.

Spørsmålet blir da: Understreker dette behovet for at man i tilfelle endrer kriteriene, slik at det ikke er de konkrete byene, men storbyområdene – all den stund storbyområdene også vil gjelde områdene rundt – og fylkeskommunene i flere av disse områdene som blir de ansvarlige for kollektivtrafikken?

Statsråd Torild Skogsholm: Dette spørsmålet er høyst relevant med tanke på framtiden. Det som ligger inne nå, er at storbyområdet Oslo var invitert til å søke, for Oslo var blitt utfordret til å ta med seg Akershus i utformingen av søknaden. Det ble gjort. Samtidig var jeg litt forundret over at kanskje spesielt ett prosjekt som Akershus har gitt uttrykk for at de har vært veldig opptatt av å få en løsning på i samarbeid med Oslo, ikke lå med i søknaden. Det forundret meg, men det har ikke spilt inn i forhold til den søknaden som kom.

Nå er ikke denne saken avgjort, for midlene er ikke tildelt ennå. Men jeg er opptatt av at det er veldig viktig å koordinere innsatsen og satsingen på kollektivtransport i Oslo og Akershus – og gjerne litt utenfor de fylkene også.

Dagfinn Sundsbø (Sp): Jeg vil gå tilbake til det første spørsmålet, som kanskje bare delvis ble besvart, om statsråden vil medvirke til at den ulikebehandling av Oslo og Akershus som lå til grunn for ordningen den gangen, ikke vil skje neste gang, ved at ordningen i tilfelle vil bli presentert slik at det blir storbyområdene og de fylkeskommuner og kommuner som er omfattet av dem, som blir samarbeidspartnere med departementene, og ikke konkrete kommuner – all den stund jeg skjønner at man i departementet er forundret og delvis skuffet over at man ikke har tatt de hensyn som burde tas, av dem som er gitt søknadsmyndighet.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg vil på det sterkeste hevde at det ikke innebærer en forskjellsbehandling mellom Oslo og Akershus når vi har bedt Oslo om å samarbeide med Akershus i utformingen av søknaden – tvert imot. Vi har invitert til et samarbeid for at vi skal få se helheten. Nå snakker jeg ikke om å likebehandle Oslo og Akershus, men om å se ting i helhet, se sammenhengen. Om det skal være mer penger som skal gå til Oslo og mindre til Akershus, får vi komme tilbake til, for det vet vi ikke. Men Oslo var invitert til å ta med seg Akershus. Det lå her som en premiss at Akershus skulle være med når det skulle søkes om midler. Det ble gjort.

Jeg mener at Akershus kanskje bør gå litt i seg selv, om det var de rette elementene som ble lagt inn i søknaden. Men her gis det nye muligheter også i framtiden.