Stortinget - Møte onsdag den 31. mars 2004 kl. 10

Dato: 31.03.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Per Roar Bredvold til forsvarsministeren, vil bli besvart av kommunal- og regionalministeren på vegne av forsvarsministeren.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:43:15]: Jeg ønsker å stille forsvarsministeren følgende spørsmål, som vil bli besvart av kommunal- og regionalministeren:

«I avisen Østlendingen av 24. mars 2004 kan vi bl.a. lese om en aksjon mot Regionfelt Østlandet. Dette er på femårsdagen for Stortingets vedtak om utbygging av feltet.

Kan statsråden bekrefte at utbyggingen vil gå sin gang, og at vi får et skyte- og øvingsfelt, slik som intensjonen hele tiden har vært?»

Statsråd Erna Solberg [12:43:41]: Stortinget vedtok i 1999 å opprette Regionfelt Østlandet. Anleggsarbeidene ble startet opp 31. oktober 2002 med Forsvarsbygg Utbyggingsprosjektet Østerdalen som ansvarlig for planlegging og gjennomføring av prosjektet. I henhold til Stortingets vedtak ved behandlingen av gjennomføringsproposisjonen i 2002 skal deler av feltet være klare til bruk i 2005 og i hovedsak være fullt utbygd i 2008. Ferdigstillelse og oppstart av bruk av feltet er for øvrig en forutsetning for en tilsvarende avvikling av Hjerkinn skytefelt.

Det har ikke skjedd endringer i de operative behov som tilsier at det skulle være noen grunn til å endre på fremdriften i utbyggingen eller planene ellers for feltet. I den forbindelse vil jeg vise til at Regjeringen nylig fremla en stortingsproposisjon om den videre modernisering av Forsvaret. Det understrekes her at Base Østerdalen i fremtiden fortsatt vil være det ene av de to geografiske tyngdepunktene som Hærens lokalisering vil være sentrert rundt.

Folkeaksjonen Stopp Regionfelt Østlandet og Natur og Ungdom hadde også i fjor aksjoner lik den som nylig ble avholdt, men uten at aksjonistene ble fjernet. For at ikke stadig nye aksjoner skal forsinke fremdriften og dermed rokke ved Stortingets forutsetninger, kan imidlertid ikke aksjonister få dirigere tempoet i byggearbeidene. Det er politiets ansvar å påse at ulovlige aksjoner ikke hindrer at lovlige vedtak blir gjennomført. Politimesteren i Hedmark har derfor utstedt et ferdselsforbud for allmennheten i regionfeltet «for å sikre gjennomføringen av den planlagte og vedtatte anleggsvirksomheten i RØ». Som et resultat av forbudet, gav lensmannen i Åmot ordre om at alle som oppholdt seg i forbudssonen, skulle fjerne seg innen kl. 14.00 den 23. mars, som var dagen for aksjonen. Dette skjedde ikke, og et titalls aksjonister ble derfor fjernet av politiet dagen etter, slik at entreprenørens lovlige virksomhet i feltet kunne fortsette.

Forsvarsbygg og Åmot kommune har nå god fremdrift og en god prosess i planleggingen av Forsvarets aktiviteter i og rundt etableringen av regionfeltet.

Konklusjonen på dette er at prosjektet er i rute, og at Forsvarsbygg, med bakgrunn i Stortingets vedtak fra 1999 og senere, vil holde seg til tidsplanen for utbyggingen, slik at Forsvaret kan begynne å ta i bruk deler av dette viktige og moderne skyte- og øvingsfeltet fra 2005 som forutsatt.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:46:05]: Jeg takker statsråden for svaret, som var slik jeg håpet og ikke minst forventet at det skulle være.

Spørsmålet munner egentlig ut i å få en bekreftelse fra statsråden på at arbeidet går som planlagt, og at ferdigstillelsesdatoen er som før.

På grunn av at kommunal- og regionalministeren kanskje ikke er 100 pst. kjent med alle detaljer, skal jeg ikke spørre noe særlig mer. Jeg er godt fornøyd med svaret, og det var akkurat det svaret jeg forventet å få.

Statsråd Erna Solberg [12:46:35]: Jeg vil bare understreke at det er slik at man mener at man er i rute nå, men at man ikke har god tid til å gjennomføre prosjektet. Det betyr at det er avgjørende at man får gjennomført dette uten tidsforsinkelser nå, for å kunne nå 2005. Den forsinkelsen som kom etter fjorårets protestaksjoner, som ikke var så stor fordi de stort sett skjedde samtidig med fellesferien, har man tatt inn igjen. Man jobber altså på spreng for å bli klar.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 på dagens kart ferdigbehandlet.