Stortinget - Møte onsdag den 21.april 2004 kl. 10

Dato: 21.04.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Per Roar Bredvold (FrP) [12:16:09]: Jeg ønsker å stille forsvarsministeren følgende spørsmål:

«I forbindelse med det årlige landsskytterstevnet blir mange HV-soldater utkommandert for å bistå arrangementet. Dette synes for mange feil bruk og feil type trening av HV-soldatene.

Er statsråden enig i dette, og vil hun forandre på denne praksis, slik at den enkelte soldat får den trening han har krav på?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:16:33]: Forsvaret skal ivareta samfunnssikkerhet og andre sentrale samfunnsoppgaver og støtte det sivile samfunn. Det er nedfelt i loven. Støtte fra Heimevernet til sivile arrangementer er hjemlet i § 13 i lov om Heimevernet, og her står det:

«Innenfor rammen av den pliktige tjenestetid kan heimevernssoldater pålegges tjeneste i forbindelse med sivile arrangementer som tjener Heimevernets eller Forsvarets interesser.»

Som nevnt i svar til Stortingets president 19. april i år angående spørsmål fra stortingsrepresentant Kjetil Bjørklund om støtte fra Heimevernet til årets landsskytterstevne, uttalte faktisk forsvarskomiteen i 1994 i Innst. O. nr. 18 for 1994-95 i forhold til sivile arrangementer at «Landsskytterstevnet er et godt eksempel i denne forbindelse». Den merknaden fra Stortinget har forsvarssjefen forholdt seg til.

Forsvarssjefen prioriterer hvert år støtte til et svært begrenset antall sivile arrangementer. Flere arrangementer som tidligere mottok støtte fra Forsvaret, har som følge av en slik streng prioritering mistet støtten. Og i 2003 og 2004 er det Ridderrennet og Landsskytterstevnet som har blitt prioritert fra forsvarssjefen.

I tillegg har Heimevernet i enkelte tilfeller støttet sivile arrangementer med enkeltmannskaper som har fått utsettelse på ordinær øving og trening. Den praksisen vil jeg tro at forsvarssjefen har til hensikt å fortsette med.

Neste naturlige anledning til å revurdere dagens politikk vil være i 2005 i forbindelse med Forsvarets virksomhetsplan for 2005, som vil foreligge rundt årsskiftet.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:18:15]: Jeg takker statsråden for svaret, som var et greit svar, men ikke akkurat det svaret jeg ønsket å få, selvfølgelig.

La det først og fremst være sagt at Landsskytterstevnet er positivt, og det er meget bra. Landsskytterstevnet skal vi fortsatt ha i framtiden. Det er ikke det det er tvil om.

Men når man til årets arrangement innkaller 600 soldater, i hvert fall er det det tallet jeg har hørt, fra Jæren HV-område, er det mange av dem som stiller spørsmålet om de får den relevante trening, øvelse, kontroll av utstyr etc. som en har krav på som HV-soldat. Og det er da man stiller spørsmålet om det å være med på et landsskytterstevne, å være med på forskjellige oppgaver der, gir akkurat den type trening, øvelse, kontroll av utstyret, etc. Det er det som er spørsmålet. Når man da samtidig vet at det er begrenset med midler også i HV, slik at ikke alle får trent hvert år engang, da er spørsmålet veldig relevant, synes vi, om dette er riktig bruk av HVs ressurser.

Jørgen Kosmo hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:19:20]: Det kan nok av og til være en utfordring for enhver forsvarssjef å forholde seg entydig til merknader fra Stortinget. I dette tilfellet har altså Stortinget i en innstilling brukt en formulering som understreker at Landsskytterstevnet er et godt eksempel på den støtten Heimevernet bør gi til det sivile samfunn.

Her er det full adgang for forsvarskomiteen i innstillingen til den foreliggende Stortingsproposisjonen, nr. 42, til å gi nye signaler. Jeg er åpen for det jeg oppfatter at spørreren er opptatt av, nemlig at heimevernssoldatene skal ha mest mulig relevant øving og trening. En del av den moderniseringen av HV som vi foreslår i St.prp. nr. 42, tar nettopp sikte på å modernisere HV og gi dem økt adgang til relevant trening. Det vil derfor ved årsskiftet, når virksomheten for 2005 og den støtte som HV skal gi til sivile arrangement, blir vurdert, være anledning til å ta en ny kurs i forhold til den praksis man har fulgt hittil.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:20:28]: Jeg takker nok en gang statsråden for svaret, som var mer slik jeg ønsket det skulle være, at vi skal se på hva HV fortsatt skal bruke tid og energi på.

Det er klart at dette uttalte forsvarskomiteen i 1994, altså for ti år siden – det har rent mye vann i elvene siden den tid – så det er vel kanskje på tide at man ser på denne praksisen på nytt. Når man i St.prp. nr. 42 ser på HV og kanskje reduserer fra 83 000 til 50 000 mann – hvis det blir resultatet – er det klart at de 50 000 må få en øvelse som er relevant for den tjenesten man går inn i. Det er ikke sikkert at det å være på et landsskytterstevne som medhjelper er nettopp det.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:21:12]: Først et lite forsvar for Landsskytterstevnets relevans. Heimevernet oppfatter det slik at man både får delta i detaljplanleggingen av Landsskytterstevnet, og at man under stevnet får anledning til å trene mannskapene innenfor sanitet, samband, forsyningstjeneste, transport og skytetrening.

Jeg tar likevel med meg signalene fra spørsmålsstilleren om at man i en framtidig HV-struktur som legger mer vekt på moderniserte enheter og relevante trenings- og øvingsforhold, kan komme til å vurdere noen av disse aktivitetene på nytt. Jeg imøteser selvfølgelig forsvarskomiteens nye signaler i innstillingen til St. prp. nr. 42.