Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 2004 kl. 10

Dato: 04.05.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Øyvind Korsberg (FrP) [11:51:03]: Mitt spørsmål går til justisministeren:

«I bladet Politiforum nr. 4 for 2004 er det et intervju med Tromsøs ordfører, Hermann Kristoffersen. På spørsmål om «Setter du likhetstegn mellom kriminalitet og innbyggernes velferd?» så svarer Tromsøs ordfører: «Delvis, men det er ikke helt det samme. Innbrudd og biltyverier irriterer, men heller ikke mer.»

Er statsråden enig med ordføreren i dette?»

Statsråd Odd Einar Dørum [11:51:34]: Trygghet er en sentral velferdsfaktor. Forhold som skaper utrygghet hos innbyggerne, f.eks. kriminalitet, er også angrep på vårt velferdssamfunn. Kriminalitet blir derfor det motsatte av velferd og reduserer livskvaliteten for den enkelte borger. En tryggere hverdag er et fellesansvar i et samarbeid mellom det offentlige, ulike organisasjoner, samvirketiltak og frivillige krefter. Både enkeltmennesker og institusjoner skal beskyttes mot overgrep og kriminelle handlinger. I dette samarbeidet ligger mange uprøvde muligheter. Derfor legger Regjeringens helhetlige politikk vekt på både å forebygge og bekjempe ulovlige handlinger.

Alminnelig kriminalitet som vinningsforbrytelser, brukstyverier og skadeverk berører mange mennesker. Publikums tillit til politiet og den alminnelige trygghetsfølelsen i lokalsamfunnet beror ikke minst på hvordan slik kriminalitet behandles. Innbrudd i bolig og i bil er forskjellig fra krenkelser av økonomiske verdier. Slik kriminalitet, altså innbrudd, oppleves ofte av ofrene som en alvorlig integritetskrenkelse og kan skape stor utrygghet. I bekjempelse av vinningskriminalitet kreves både forebyggende tiltak og effektiv straffesaksbehandling, ikke minst overfor gjengangerkriminelle. Regjeringen har foreslått og med støtte fra Fremskrittspartiet fått vedtatt skjerpet straff for gjengangere.

Det er Riksadvokaten, ikke justisministeren, som bestemmer hvilke saker som skal prioriteres av politiet og påtalemyndigheten. Politiet og påtalemyndigheten skal likevel prioritere sin innsats for å trygge folk mot kriminalitet. Bekjempelse av den alminnelige kriminaliteten må balanseres mot innsats mot den mer alvorlige kriminaliteten som er prioritert av Riksadvokaten. Slik alvorlig kriminalitet utgjør gjerne et mindre antall forbrytelser, men krever desto større innsats og forholdsvis store ressurser for å bli oppklart. Men det vil være feil å si at en sterkere prioritering av den alvorlige kriminaliteten bidrar til å undergrave kriminalpolitikken som et vesentlig bidrag til folks velferd. Politiet skal derfor innen de gitte rammene yte den nødvendige hjelp og bistand til publikum også når det gjelder slik alminnelig kriminalitet som innbrudd og biltyverier. Og som et direkte, oppsummerende svar på representantens spørsmål: Denne kriminaliteten krenker innbyggernes velferd.

Øyvind Korsberg (FrP) [11:53:41]: Jeg takker statsråden for svaret, og spesielt slutten på det. Jeg er helt enig i at det er merkelig at en ordfører bagatelliserer noe så alvorlig som dette. Etter hva jeg kommer på i farten, er det sannsynligvis begått to innbrudd med drap der man har skjult handlingen i form av brann. Jeg tenker på Sjøvegan og på Breivikeidet, og disse er fremdeles ikke oppklart. Så den type kriminalitet, altså grove tyverier og biltyverier, har jo alvorlige konsekvenser i en del tilfeller, og da synes jeg det er merkelig at ordføreren i Tromsø gjør dette til en liten bagatell.

Jeg vet ikke om dette er holdningen blant landets ordførere, men jeg vil be statsråden si noe om hvordan den generelle holdningen blant landets ordførere er når det gjelder den type kriminalitet.

Statsråd Odd Einar Dørum [11:54:42]: Med respekt å melde kjenner jeg ordføreren i Tromsø som en ganske frittalende mann, og jeg får i denne sammenheng holde meg til at representanten har et sitat av et statement, og det er det sitatet jeg kommenterer. Ordføreren har sikkert noe å tilføye, og det vil han nok gjøre, men basert på spørsmålet, og basert på dette sitatet, har jeg svart veldig klart.

Jeg vil ikke svare på vegne av norske ordførere. Jeg vil svare slik som jeg ville følt selv, som norsk borger. Hvordan ville jeg tenkt som norsk borger? Jeg har den oppfatning at slik jeg tenker som norsk borger, skal jeg også tenke som tillitsvalgt for norske borgere, altså som statsråd. Derfor er det verdisvaret jeg valgte å gi på et verdiorientert spørsmål fra representanten, ikke bare statsråd Dørums svar, det er også borger Dørums svar. Det er noe jeg vil legge til grunn i mitt møte ikke bare med etater jeg har ansvaret for, men også med borgere ellers i dette landet, inkludert lokale politiske tillitsvalgte.

Øyvind Korsberg (FrP) [11:55:38]: Jeg forholder meg til statsråd Dørum i denne sak og i denne sal.

La meg avslutte med et spørsmål: Er det behov for å informere landets ordførere om den kriminalitetsutviklingen som man er i ferd med å se på landsbasis? For statistikken, både for Tromsø og resten av landet, viser jo en klar økning i kriminaliteten, og ressursene til politiet er nedadgående. På bakgrunn av det ordføreren har sagt i dette intervjuet, på hvilken måte blir ordførere i landet generelt informert om kriminalitetsutviklingen og de konsekvensene den medfører for borgeres velferd og livskvalitet?

Statsråd Odd Einar Dørum [11:56:28]: Det er mitt inntrykk at norske ordførere, som folk flest, er opptatt av trygghet, og det er rimelig og viktig. I forhold til det rent konkrete vil jeg bare si følgende: Jeg har tatt initiativet til at man skal forsterke noe som jeg vet skjer, nemlig at politimesteren i et politidistrikt har møte med ordførerne lokalt. Det oppfordrer jeg til at man skal fortsette med, og det ligger også en mulighet i å ha dialog med politiet lokalt. Det skjer i denne byen, og det skjer mange steder i Norge. Det er en god form for dialog, hvor man kan få den innsikt man vil dele med hverandre, altså få noe fra politiet og gi noe tilbake. Jeg kommer til å appellere til at den formen forsterkes, og jeg har også konkret bedt om at det holdes møter i løpet av dette året i alle politidistrikt, mellom ordførerne i distriktet og politiledelsen.

Presidenten: Presidenten føler seg som tidligere ordfører vel ivaretatt av dette.

Statsråd Odd Einar Dørum [11:57:20]: Da må jeg bare tilføye at jeg oppfatter ordførere som utmerkete mennesker!

Presidenten: Vi er alle like!