Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 2004 kl. 10

Dato: 04.05.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Karita Bekkemellem Orheim (A) [11:43:50]: Jeg vil få stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Mange sliter med overvekt i Norge. Årsakene er av ulik art, men fellestrekket er at det er et sterkt ønske og behov for behandling. Ekstrem overvekt er en sykdom, det gjelder minst 15 pst. av befolkningen. Likevel finnes det ikke et godt offentlig behandlingstilbud for alle. Denne gruppen må få et forsvarlig behandlingstilbud.

Vil statsråden vurdere å gi økonomisk støtte til behandlingstilbud for overvektige i utlandet, inntil det etableres et godt nok tilbud i Norge?»

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:44:23]: De vedtatte endringene i pasientrettighetsloven bidrar til å styrke pasientenes rett til behandling. Endringene trer i kraft 1. september i år, og innebærer at pasienter med rett til nødvendig helsehjelp skal få en individuelt fastsatt tidsfrist for behandling, basert på medisinske vilkår. Dersom denne fristen overskrides, vil pasienten kunne få tilbud om behandling hos private eller i utlandet. Det innebærer at pasienter med ekstrem overvekt kan få tilbud om behandling i utlandet når kapasiteten ved norske sykehus er sprengt, under den forutsetning at den pasienten det gjelder, er tildelt rett til nødvendig helsehjelp etter pasientrettighetsloven.

De regionale helseforetakene vil få ansvar for å iverksette disse endringene i pasientrettighetsloven. Etter min vurdering sikrer disse lovendringene at alle pasienter med rett til nødvendig helsehjelp får behandling enten i den ordinære helsetjenesten, hos private eller i utlandet innen en faglig forsvarlig tidsramme. Dette er en bedre løsning enn å bevilge øremerkede midler til behandling i utlandet for enkelte pasientgrupper.

Videre vil jeg nevne at behandlingstilbudet til pasienter med alvorlig overvekt nå bygges opp i Norge. På tiltakssiden er forebygging det viktigste og inngår i det generelle folkehelsearbeidet. Blant annet vil tiltakene i stortingsmeldingen om folkehelsen knyttet til endringer i kosthold og fysisk aktivitet være vesentlige bidrag. I tillegg trenger personer som sliter med alvorlig overvekt, gode behandlingstilbud i helsetjenesten. Sosial- og helsedirektoratet har på oppdrag fra departementet utarbeidet forslag til tiltak, som nå foreligger i en egen rapport.

Flere av de foreslåtte tiltakene i rapporten er i ferd med å bli iverksatt. Blant annet skal det innføres rutinemessig måling av høyde og vekt på helsestasjon og i skolehelsetjenesten.

Videre utarbeider Sosial- og helsedirektoratet faglige retningslinjer for å imøtekomme behovet for økt kompetanse i helsetjenesten på dette feltet. Målet er at pasientene får en helhetlig utredning og en tilpasset behandling basert på pålitelig og relevant kunnskap.

I styringsdokumentet for 2004 pålegges de regionale helseforetakene å etablere regionale og flerregionale behandlingstilbud for pasienter med helseproblemer som følge av sterk overvekt. Dette har ført til at de regionale helseforetakene planlegger opprettet et nasjonalt nettverk for denne typen spørsmål, og at kapasiteten på operasjonstilbudet er vesentlig bedret. I tillegg planlegges det tverrfaglige og mer langsiktige behandlingstilbud med fokus på livsstilsendringer.

Helse Vest har i lengre tid tilbudt kirurgisk behandling for pasienter med alvorlig overvekt. I tillegg har Helse Midt-Norge startet slik behandling, mens Helse Sør og Helse Nord planlegger oppstart til høsten. Helse Øst har iverksatt eller har til behandling en rekke forslag for pasienter med alvorlig overvekt, eksempelvis skal det fattes beslutning om hvilket helseforetak som skal utføre kirurgisk behandling i nær framtid, samtidig som man arrangerer fagseminar i den hensikt å utarbeide en regional handlingsplan for denne pasientgruppen. Det skjer med andre ord veldig mye positivt. Jeg tror at vi i løpet av kort tid vil se et løft for denne pasientgruppen i Norge, i tillegg til at den får styrket sine rettigheter til behandling i utlandet.

Karita Bekkemellem Orheim (A)[11:47:27]: Tusen takk for svaret. Jeg synes statsråden gav et positivt svar, og det virker også som om statsråden tar dette problemet på alvor. Jeg har lyst til å si at mitt spørsmål omhandler dem som lider av en helt ekstrem form for overvekt, og vi vet at de aller fleste er i uføretrygdkøen. Vi vet at de ikke klarer å fungere på en fullverdig måte i samfunnet, vi vet at mange ligger med surstoff om natta, det er diabetes 2 – sykdomsbildet er altså meget alvorlig. Jeg er helt enig med helseministeren i at å øremerke bevilgninger til operasjoner i utlandet ikke er veien å gå, men fram til nå har ikke denne pasientgruppen i Norge fått tilstrekkelig hjelp. Nå får vi håpe at statsråden får rett i at denne pasientgruppen i løpet av høsten vil få en fullverdig rett på lik linje med andre pasientgrupper, hvis det er medisinsk begrunnet og anbefalt av en lege. Jeg har ikke noe konkret spørsmål til statsråden, men vil mer som en liten anbefaling be ham følge dette tett og nøye opp, for dette er personer som ikke står først i køen når det gjelder å presse på for sine interesser.

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:48:43]: Jeg kan bekrefte at denne pasientgruppen har min oppmerksomhet. Det er bakgrunnen for at jeg bad Sosial- og helsedirektoratet om denne faglige rapporten, som er grunnlag for de tiltakene som nå iverksettes. Det er bakgrunnen for at jeg har pålagt de regionale helseforetakene å etablere behandlingstilbud i Norge. Vi har vært altfor dårlige på dette, og det har vært en gruppe som ikke har stått på kravene, som mange andre grupper gjør. Derfor har det vært viktig for oss å løfte dem fram og utøve et sterkt påtrykk for å utvikle bedre behandling i Norge. Det kjenner jeg meg nå trygg på er i godt gjenge. I tillegg vil den sikkerhetsventilen være der når den nye pasientrettighetsloven trer i kraft, at man kan få behandling i utlandet hvis de medisinske fristene oversittes her i landet.

Karita Bekkemellem Orheim (A) [11:49:39]: Jeg er fristet til å stille et kort tilleggsspørsmål. Mange stiller nok også spørsmålet om når vi har muligheten til å få bygd opp et godt behandlingstilbud i Norge, så jeg ønsker å utfordre statsråden på tidsperspektivet. Det er helt klart at gjennom å bygge opp et slikt tilbud vil en også få en helt annen kompetanse på dette feltet nasjonalt, så jeg lurer på om statsråden kan være litt mer konkret i forhold til tidspunktet når det gjelder å kunne ha et godt nasjonalt behandlingstilbud for denne gruppen.

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:50:09]: Ja, det kan jeg være. Helse Vest har et tilbud, i Førde. Helse Midt-Norge har startet opp behandling nå nylig. Helse Sør og Helse Nord planlegger å starte opp i høst, og Helse Øst har iverksatt en rekke tiltak og skal om kort tid beslutte hvilke helseforetak som skal utføre kirurgi på dette området. Det betyr at det i alle helseforetakene nå er aktivitet for å øke tilbudet. Noe er allerede i gang, og resten vil komme i gang i år.