Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 2004 kl. 10

Dato: 12.05.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Per Roar Bredvold (FrP) [12:59:50]: Jeg ønsker å stille forsvarsministeren følgende spørsmål:

«HV-soldater får pr. d.d. ikke dimisjonsgodtgjørelse etter gjennomført grunnopplæring, slik som andre soldater får etter avtjent førstegangstjeneste.

Ser statsråden denne forskjellen som et problem, og hva vil statsråden i så fall gjøre for å få mer likhet?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [13:00:10]: Alle soldater som avtjener førstegangstjeneste, får dimisjonsgodtgjørelse i dag.

Ordningen med dimisjonsgodtgjørelse innebærer at soldater som blir overført til Heimevernet, eller som av ulike grunner avbryter sin førstegangstjeneste, eksempelvis ved sykdom, får utbetalt dimisjonsgodtgjørelse for det antall dager som er tjenestegjort.

Tidligere har det derimot vært ulike ordninger. Fra 1. juli 1976 og fram til 1. januar 1992 hadde vi dagsatser, og dimisjonsgodtgjørelsen ble utbetalt for antall dager tjenestegjort.

Da dagsatsen i 1992 ble fjernet, eksisterte en ordning der det ikke ble utbetalt dimisjonsgodtgjørelse for tre måneders militærtjeneste, dvs. personell som ble overført til HV, og halv dimisjonsgodtgjørelse for tjeneste fra tre til seks måneder.

Ved tjeneste utover seks måneder ble det også den gang utbetalt full dimisjonsgodtgjøring. Denne ordningen ble opphevet ved gjeninnføringen av prinsippet om dagsatser fra 1. juli 2001. Dette var i tråd med de virkemidler som Forsvarspolitisk utvalg anbefalte, nemlig at de med lengst fravær fra det sivile liv skulle få størst kompensasjon.

Denne regjeringen har som et statushevende tiltak for vernepliktige påbegynt en oppjustering av dimisjonsgodtgjørelsen for personell med tolv måneders tjeneste. Disse fikk 1. januar i år en økning på 1 500 kr.

Regjeringen legger også opp til en ytterligere justering av dimisjonsgodtgjørelsen til 15 000 kr i neste års budsjett for soldater med tolv måneders tjeneste, slik det står i St.prp. nr. 42 for 2003-2004, som ligger til behandling i forsvarskomiteen og Stortinget.

En følge av Regjeringens forslag om en økning av dimisjonsgodtgjørelsen er at også dagsatsen for dem som tjenestegjør kortere tid enn tolv måneder, øker. At dimisjonsgodtgjørelsen utbetales forholdsmessig, avhengig av tjenestens lengde, er likevel et etablert prinsipp, som jeg støtter.

Øyvind Halleraker hadde her overtatt presidentplassen.

Per Roar Bredvold (FrP) [13:02:10]: Jeg takker statsråden for svaret, som var et utfyllende og for så vidt godt svar på spørsmålet om hva som har skjedd bakover, og hva som vil skje framover.

Det er ikke tvil om at det er viktig at bl.a. dimisjonsgodtgjørelsen øker. Det er jo ikke mange som er i Forsvaret lenger, og derfor er dimisjonsgodtgjørelsen et statushevende tiltak.

Grunnen til at jeg stiller dette spørsmålet, er at jeg ønsker mest mulig likhet og helst helt likhet når det gjelder det økonomiske, mellom dem som avtjener HV-tjeneste, og dem som avtjener – la oss kalle det – vanlig militærtjeneste.

Jeg har jo sett noen reaksjoner hos dem som går på utdanningssenter for HV, at de føler seg forbigått fordi de ikke nå får den økningen på 1 500 kr som vanlige soldater får. Det er på grunnlag av det jeg har stilt spørsmålet, og jeg ønsker at statsråden utdyper lite grann mer om HV-soldatenes kår når det bl.a. gjelder den dimisjonsgodtgjørelsen.

Statsråd Kristin Krohn Devold [13:03:12]: Jeg vil først understreke enighet med spørsmålsstilleren i at det å gjennomføre statushevende tiltak for dem som faktisk gjennomfører militæret, er viktig. Det blir faktisk en viktig måte å rekruttere de beste til militæret på, og herunder hører også det med skikkelig med studiepoeng og en meningsfylt tjeneste, at man ikke går og slenger, men har noe interessant å holde på med, som er nyttig også i det framtidige arbeidsliv.

Dernest vil jeg si at i den økningen som Regjeringen har foreslått i den saken som ligger til behandling i Stortinget, ligger det også en økning for dem som avtjener verneplikt i Heimevernet. Men selvfølgelig vil økningen være større for dem som tar en tolv måneders tjeneste, enn for dem som tar en seks måneders tjeneste eller en tre måneders tjeneste, rett og slett fordi de er flere dager borte fra det sivile liv.

Per Roar Bredvold (FrP) [13:04:09]: Jeg takker statsråden for utdypning av denne saken.

Når vi nå vet at det ligger en stor sak foran oss i komiteen og i Stortinget, om reduksjon av antall soldater både i det vanlige Forsvaret og innenfor HV, er det klart at det er en viktig sak at vi får likhet for dem som bruker av sin tid til å avtjene førstegangstjeneste, og også for HV, hvor man blir med lenger framover. Men hvis statsråden, slik jeg forstår det, lover at det er likhet mellom en som avtjener HV-tjeneste, og en som avtjener vanlig militærtjeneste, hvis en kan bruke det ordet, er jeg fornøyd med svaret, og det var det jeg ønsket.

Statsråd Kristin Krohn Devold [13:04:53]: Vi er helt enige om at det vil bli gitt en økning i dimisjonsgodtgjørelse til alle de grupper som avtjener verneplikt, men med den presiseringen at det selvfølgelig vil være slik at de som er tolv måneder inne, får en relativt større økning i dimisjonsgodtgjørelsen enn dem som avtjener seks måneder eller tre måneder.