Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 2004 kl. 10

Dato: 12.05.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Britt Hildeng (A) [13:12:49]: «Til tross for at arbeidsløsheten holder seg stabilt høy, melder nå Aetat i Oslo og Akershus at de vil justere ned tiltaksnivået i andre halvår. De grunngir dette bl.a. med at det er innmeldt flere ledige stillinger i området. Det er liten sammenheng mellom yrkes- og utdanningsbakgrunnen til dem som er meldt ledig, og mange har gått ledige i til dels lang tid, og de utlyste stillingene.

Har statsråden gjort seg opp noen tanker om hvordan de med svakest utgangspunkt skal få innpass på arbeidsmarkedet uten tiltak?»

Statsråd Morten Andreas Meyer [13:13:33]: Regjeringen har etter sin tiltredelse høsten 2001 gjennomført omfattende tiltak for å bedre situasjonen på arbeidsmarkedet. Jeg vil særlig framheve at vi fører en ansvarlig økonomisk politikk som styrker norsk næringslivs konkurranseevne. Det er det aller viktigste vi kan gjøre for å redusere arbeidsledigheten og styrke sysselsettingen.

Vi ser resultater av denne politikken. Vi ser bedringer i norsk økonomi. Sysselsettingen er i en forsiktig bedring. Vi må få lov til å konstatere at bunnen er nådd. Vi er på vei oppover, selv om det går forsiktig og sakte. På ingen måte er jobben gjort. Særlig gledelig er det at det er i konkurranseutsatt virksomhet, i industri og bygg og anlegg, sysselsettingsveksten nå kommer. Det gir grunn til forsiktig optimisme.

Det å redusere ledigheten og styrke sysselsettingen må angripes med en bredt anlagt strategi. Tiltaksplasser er viktig, men tiltaksplasser og antall tiltaksplasser er neppe noe godt mål i seg selv. Målet må være at vi raskest mulig hjelper mennesker uten arbeid tilbake igjen i arbeidslivet, og det må inneholde virkemidler som strekker seg utover tiltaksplasser.

Regjeringen og arbeids- og administrasjonsministeren er svært opptatt av å bistå dem som har de største utfordringene med å komme ut i arbeidslivet i en ledighetsperiode. Det er i særlig grad der Aetat skal sette inn et bredt spekter av virkemidler, og det gjør også Aetat.

Vi har bak oss en periode hvor medarbeiderne i Aetat har fått økt sin myndighet. Vi har vært gjennom en periode hvor de som møter de ledige ute i Aetats kontorer, har fått større muligheter til å innrette tiltakene individuelt. Det er et viktig virkemiddel for å få flere arbeidssøkere ut i arbeid, og er særlig til fordel for dem som har de største utfordringene på arbeidsmarkedet. Dette er en utvikling jeg ønsker å fortsette. Jeg har tillit til at den enkelte medarbeider i Aetat bruker den økte friheten til å finne de beste løsningene, som ikke minst vil ha stor betydning for dem som har de største utfordringene med å komme inn på arbeidsmarkedet.

Vår oppfølging av yrkeshemmede ble også bekreftet i revidert nasjonalbudsjett i går, hvor vi prioriterer gruppen yrkeshemmede og tilrettelegger for 750 nye tiltaksplasser. Like viktig er det at vi gir Aetat ressurser som gjør en individuell oppfølging mulig. Vi prioriterer altså de gruppene som har de største utfordringene på arbeidsmarkedet.

Britt Hildeng (A) [13:16:49]: Den styrkingen som arbeidsministeren nevner, er jo ressurser som i sin tid lå i Trygdeetaten, og som nå er overført. Det er derfor egentlig ikke noen styrking av de tiltakene som skal gå til denne gruppen.

Til tross for det som arbeidsministeren her sier, at man har forsøkt å styrke Aetat, og til tross for at en har fått bedret tilgangen på stillinger, er det faktisk like høy arbeidsledighet i Oslo og Akershus som tidligere. Over 34 000 er fortsatt uten arbeid i dette området.

Det er nettopp tiltakene som har vist seg å være en bro for mange arbeidsledige inn i arbeidslivet. I så måte, er det ikke litt betenkelig at man i revidert budsjett nå faktisk svekker arbeidsmarkedstiltakene, som skulle ha hjulpet arbeidsledige inn i arbeidslivet igjen?

Statsråd Morten Andreas Meyer [13:18:03]: Jeg kan berolige og sannsynligvis glede representanten Hildeng med å orientere om at den innsatsen vi legger inn i revidert nasjonalbudsjett på 85 mill. kr, kommer i tillegg til de ressursene som Aetat får overført fra Rikstrygdeverket. Det betyr at de 160 stillingene i Aetat og de 750 nye tiltaksplassene er friske midler, som kommer i tillegg til de ressursene som Aetat ble styrket med gjennom overføringene fra Rikstrygdeverket. Dette vil gjøre Aetat langt bedre i stand til å følge enkeltmennesket ut i arbeidslivet, og det vil sørge for at vi ikke bare bistår folk i å komme ut i arbeid, men gjennom individuell oppfølging også sørger for at de forblir i varig inntektsbringende arbeid. Derfor var Regjeringens varsling av en stor satsing i går svært viktig for de mest utsatte gruppene.Se for øvrig statsrådens korreksjon i møte 26. mai.

Britt Hildeng (A) [13:19:08]: Til tross for dette styrer man i Oslo mot et underskudd på budsjettene. Det er grunnen til at de reduserer antall tiltaksplasser. Vil arbeidsministeren følge opp dette og sørge for at Oslo og Akershus får tilstrekkelig med midler til å kunne ha det samme tiltaksnivået som de har hatt i første halvår i år? Det tiltaksnivået trenger de også neste halvår, fordi man ikke har greid å redusere antall arbeidsledige. Det er det samme som tidligere, til tross for at man har gjort en stor innsats.

Statsråd Morten Andreas Meyer [13:20:02]: Arbeidsmarkedssituasjonen i Oslo og Akershus er, som i landet for øvrig, i tydelig bedring. Antall stillinger utlyst i første kvartal 2004 ligger 27 pst. høyere enn i første kvartal 2003.

Arbeidsmarkedsetaten i Oslo og Akershus har vært kjent med rammene etaten har å arbeide innenfor, både for første halvår 2004 og antakeligvis også for annet halvår 2004. Jeg har full tillit til at Aetat lokalt selv dimensjonerer tiltakene fornuftig i forhold til svingninger i arbeidsmarkedet, ledigheten og sysselsettingen. Jeg har også tillit til at Aetat selv finner fram til en fornuftig og riktig dimensjonering.

Vi legger fram i revidert budsjettforslag om det samme antall tiltaksplasser for annet halvår som vi foreslo i nasjonalbudsjettet, til tross for at sysselsettingssituasjonen er prognostisert til å bli bedre i annet halvår enn det som lå til grunn. Jeg antar derfor at antall tiltaksplasser er godt dimensjonert i forhold til de utfordringene vi står overfor.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 ferdigbehandlet.

 

Se også korrigert svar til tilleggsspørsmålet i spørretimen den 26.05.2004.