Stortinget - Møte onsdag den 10. november 2004 kl. 10

Dato: 10.11.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Olav Akselsen til samferdselsministeren, vil bli tatt opp av representanten Oddbjørg Ausdal Starrfelt.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A) [12:56:34]: Eg vil gjerne få gje samferdselsministeren høve til å gje eit positivt svar på eit godt spørsmål:

«I samband med sprenginga av Rullestadtunnelen vert store steinmassar tippa i Åkrafjorden. Bygdefolket ønskjer å nytta delar av desse massane lokalt, noko dei hevdar òg vil vera billegare enn å dumpa steinmassane i fjorden. Ifølgje media er det regelverket til Vegvesenet som hindrar ei betre utnytting av desse steinresurssane.

Er statsråden nøgd med denne situasjonen, eller vil ho gjera noko?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:57:08]: Statens vegvesen legger vekt på at vegprosjektene gjennomføres med rasjonell anleggsdrift. Den lokale interessegruppa har fått tilbud om å overta stein fra tunnelen gratis, men Statens vegvesen har ikke påtatt seg kostnader med eller ansvar for å gjennomføre private tiltak. Så langt har det ikke vært lokal interesse for dette tilbudet. Statens vegvesen disponerer derfor massene på annen måte. Det er ikke regelverket, men hensynet til anleggsdriften som medfører at steinmassene fra anlegget må transporteres bort.

Så vil jeg understreke at jeg har fått opplyst at tilbudet fra Statens vegvesen fortsatt står ved lag. Det er dermed fortsatt mulig for lokale interessenter å nytte steinmasser til lokale tiltak.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A) [12:57:59]: Eg takkar for svaret.

Det er for så vidt flott at det tilbodet står ved lag. Det som antakeleg er det springande punktet, er om Statens vegvesen kan køyra massen til ein annan plass enn til Åkrafjorden, dit dei no køyrer han. Det er ikkje nok med at dei dumpar han til ingen nytte, men det er til og med slik at fylkesmannen har sagt at det er ei lite ynskjeleg ressurshandtering. For meg verkar det som om dette er ei sak der det hadde vore bra for alle partar om ein kunne finna ei praktisk løysing, og eg spør statsråden: Vil ho oppmoda Vegvesenet til å køyra massane ein annan plass, sjølv om dei ikkje tek kostnader utover det?

Statsråd Torild Skogsholm [12:58:39]: Jeg vil for det første igjen understreke at dette tilbudet står ved lag, så jeg håper den kontakten blir etablert mellom de involverte partene. Jeg er selvfølgelig veldig positiv til at dette kan brukes til noe fornuftig, gitt at kjøringen kan løses på en rasjonell måte som betyr at Vegvesenet ikke får økte kostnader knyttet til dette. Hvis interessen er til stede, føler jeg meg ganske trygg på at man vil finne en praktisk løsning, hvis det ikke innebærer merkostnader.

Presidenten: Ønsker representanten flere spørsmål?

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A) [12:59:15]: Ja, berre ein kort kommentar meir enn eit spørsmål. Om det kostar litt meir for Vegvesenet å få brukt massane fornuftig, synest eg det burde vera mogleg. Så eg håpar statsråden tek det med seg.

Statsråd Torild Skogsholm [12:59:30]: Hvis man er enig om at dette er et nyttig prosjekt, er jeg sikker på at man finner ut hvordan man skal dele de kostnadene, hvis det innebærer kostnadsøkninger. Så her er vi veldig åpne for å finne gode løsninger.