Stortinget - Møte onsdag den 10. november 2004 kl. 10

Dato: 10.11.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Marit Nybakk (A) [13:05:44]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til moderniseringsministeren:

«Etter innstilling fra forsvarskomiteen vedtok Stortinget 17. juni i år å be Regjeringen utarbeide en plan for hvordan allemannsretten og/eller vern av kulturhistoriske eiendommer best ivaretas ved avhending.

Vil statsråden bidra til at Torshovet i Oslo blir omfattet av en slik plan?»

Statsråd Morten Andreas Meyer [13:06:11]: Jeg legger til grunn at representanten Nybakk tenker på statens eiendom Torshovgata 46.

Som det framgår av Forsvarsdepartementets budsjettproposisjon, er Regjeringens plan at vi gjennom klarere prosedyrer for gjennomføring av salgene skal sikre at både allmennhetens muligheter til friluftsliv og forholdet til våre kulturhistoriske verdier blir belyst og vurdert.

Selv om ikke salget av Torshovgata 46 inngår i en slik konkret plan, har vi hatt de nevnte problemstillingene til vurdering. Generelt er det slik at Riksantikvaren varsles ved salg av statlige bygninger eldre enn 50 år – så også i dette tilfellet. Riksantikvaren vurderer om eiendommens kulturhistoriske kvaliteter er tilstrekkelig ivaretatt, eller om det skal settes i verk ulike former for vernetiltak. Den eldste delen av bygningsmassen på statens eiendom i Torshovgata 46 er fra 1880. I denne saken har Statsbygg vært i kontakt med både Byantikvaren og Riksantikvaren. Det er foretatt arkeologiske undersøkelser, og blant funnene er en gravhaug fra eldre jernalder. Det er varslet fredning av denne, med tilhørende siktsoner. Eiendommen ble besluttet solgt i 2001 fordi den statlige brukeren, Torshov kompetansesenter, skulle flytte. Flyttingen skjedde i november i fjor. Departementene ble på helt ordinær måte varslet med forespørsel om behov for eiendommen. Slike behov forelå ikke. Eiendommen ble annonsert for salg i september i år. Det har vært stor interesse i markedet. Oslo kommune har i tilknytning til salget skriftlig meddelt at de ikke ønsker å kjøpe eiendommen, men de leier noe areal til spesialskoleformål.

Det skal også nevnes at eiendommen er regulert til offentlige formål, men at det foregår en reguleringsprosess på eiendommen. Oslo kommune er som planmyndighet tungt inne i denne prosessen. Jeg har stor tiltro til at kommunen vurderer alle sider av saken, herunder allmennhetens tilgjengelighet og de bevaringsinteresser som gjør seg gjeldende.

Marit Nybakk (A) [13:08:33]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg forstår at det er en del kontakt, bl.a. for å finne ut hva som er verneverdig, og for å se på de gravhaugene som finnes der.

Vi liker vel å kalle Torshovet, eller Torshovtoppen, eller hva man velger å omtale denne eiendommen som, som Oslos Østre Bolærne – en statlig eiendom som Statsbygg har besluttet å selge til en privat entreprenør. Men dette er en naturperle i storbyen, med verneverdige bygg og gravhauger og store grøntarealer som strekker seg ned mot Torshovdalen.

Jeg vil også gjerne legge til at det jeg er orientert om, er at et flertall i Oslo bystyre faktisk går imot at Torshovet blir omregulert fra offentlige formål. Jeg vil på bakgrunn av det spørre om det vil bli tatt fornyet kontakt, slik at Oslo kommune enten kan kjøpe denne eiendommen eller leie hele eiendommen.

Statsråd Morten Andreas Meyer [13:09:34]: Det er selvfølgelig ikke noe i veien for at Oslo kommune kan kjøpe eiendommen. Men jeg vil understreke at det er Oslo kommune som planmyndighet som har en særlig viktig rolle i forhold til den framtidige bruken av området, uavhengig av hvem som eier eiendommen.

Det er riktig som representanten Nybakk sier, at eiendommen i dag er en del av et stort friområde – Torshovgata 46 er riktignok ikke regulert til friområde, men er en del av det som oppfattes som friområde i Torshovdalen. Men det er altså et område som er regulert til offentlige formål. Det er Oslo kommune som eventuelt må omregulere til andre formål. Det har foreløpig, så vidt jeg vet, ikke vært innsigelser mot en eventuell omregulering av deler av området til boligformål.

Marit Nybakk (A) [13:10:33]: Det er slik, som statsråden sier, at Oslo kommune er planmyndighet. Byrådet har sannsynligvis gitt signaler til departementet om at man ikke har innsigelser mot en eventuell omregulering. Men det er nå slik at det trolig er flertall imot en omregulering. Dette håper jeg vi får klarlagt. Det er også bedt om et møte med statsråden, slik at vi kan få en nærmere kommunikasjon om hele saken.

Jeg vil vise til debatten om Østre Bolærne. Det er ikke så mange eiendommer som har denne karakteren. I Oslo er denne eiendommen det lille pusterommet, altså det egentlige grøntarealet, i indre Oslo. Dette er også en bydel som har behov for plass til nye barnehager og til skoler. Det er viktig for bydelsutvalget at denne eiendommen fortsatt er regulert til offentlig bruk, og at man får en dialog med Oslo kommune for eventuelt å avhende den til Oslo kommune.

Statsråd Morten Andreas Meyer [13:11:37]: Jeg understreker at jeg på ingen måte vil motsette meg at Oslo kommune overtar Torshovgata 46. Min oppgave er å innfri Stortingets forventninger om salg av statlig eiendom som ikke lenger trengs til statlig virksomhet. Denne eiendommen er et eksempel på dette. Jeg skal sørge for at framtidige eiere blir kjent både med reguleringsplanprosess og sannsynlig resultat av planprosessen, slik at framtidige eiere vet hva området kan benyttes til, for det vil sannsynligvis speile viljen til å betale for eiendommen.

Jeg imøteser den dialogen vi skal ha om saken. Min oppgave er som sagt å avhende eiendommen. Så er det Oslo kommune som planmyndighet som har et særlig ansvar for den framtidige reguleringen, og som bestemmer hva eiendommen skal brukes til i framtiden.