Stortinget - Møte onsdag den 2. mars 2005 kl. 10

Dato: 02.03.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Marit Nybakk (A) [12:25:23]: Det kunne vært fristende å fortsette å diskutere Skifte Eiendoms pengebruk og festligheter, men jeg skal i stedet konsentrere meg om en annen del av Forsvaret som også er litt brokete. Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Høstsesjonen 2003 behandlet Stortinget proposisjonen om iverksetting av fase 3 i omstillingen av Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). Det ble fattet et vedtak om en prosessbasert internstruktur, i utgangspunktet basert på en struktur på fire divisjoner, som det står i vedtaket. Etter det har ikke Stortinget vedtatt noen annen struktur for FLO.

Når kan Stortinget forvente en ny proposisjon med en endelig behandling av strukturen i FLO?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:26:09]: Ved behandlingen av Innst. S. nr. 93 for 2003-2004, jf. St.prp. nr. 12 for 2003-2004, sluttet Stortinget seg til at FLO i framtiden i hovedsak skal være kundefinansiert, med den øvre del av Forsvarets militære organisasjon som kunde. Det betyr at innenfor rammen av tildelte budsjetter er det kundens virksomhetsområder, lokalisering, behov og krav som skal være styrende for hvilke oppgaver FLO skal utføre, hvilket omfang logistikkvirksomheten skal ha, hvor denne skal drives, og med hvilken kvalitet.

For å tilpasse virksomheten til den øvrige omstruktureringen i Forsvaret, og for å møte de betydelige innsparingskrav som er fastsatt av Stortinget, gjennomfører FLO et kontinuerlig og meget omfattende omstillingsarbeid. Hensikten er å få etablert en organisasjon som skal opprettholde en tilfredsstillende forsyningstjeneste tilpasset behovene i den operative strukturen både når det gjelder geografisk plassering, materiellstruktur og aktivitetsnivå.

Innsparingsmålene er i første omstillingsperiode en årsverksreduksjon i FLO på 1 300, og deretter i neste omstillingsperiode, 2005-2008, minimum 600 mill. kr i reduserte driftsutgifter pr. år.

I St.prp. nr. 1 for 2004-2005 orienterte Regjeringen om den videre utviklingen i FLO. Der står det:

«FLOs driftsrelaterte virksomhet vil kunne reorganiseres i en enda mer prosessbasert modell, med utgangspunkt i prosessene systemstyring, vedlikehold og forsyning samt IKT. En konsekvens av dette vil være at divisjonsledelsesnivået legges ned. Mest mulig av den utførende virksomheten vil søkes desentralisert til de områder der de operative enheter driver sin virksomhet»

Videre står det at produksjons- og resultatenhetenes oppgave

«vil i så fall endres og i stor grad desentraliseres til et større antall baser. Dagens PRE-nivå vil i så fall bli lagt ned».

Det står i budsjettproposisjonen.

I budsjettinnstillingen sa komiteen bl.a.:

«Komiteen viser til at fastsettelse av vedtatt organisasjonsstruktur, innenfor de rammer og effektiviseringskrav Stortinget har gitt, er delegert, og at det nå pågår forhandlinger mellom Forsvaret og de ansattes organisasjoner om dette.»

Forhandlingene med organisasjonene er nå sluttført, og det pågår i samarbeid med partene en videre identifisering og innplassering av personell fram til april 2005.

Regjeringen vil følge opp komiteens anmodning i samme innstilling om at Stortinget blir holdt informert om framdriften i omleggingen av FLO på en egnet måte. Regjeringen tar derfor sikte på å komme tilbake til dette i St.prp. nr. 1 for 2005-2006 til høsten.

Regjeringen planlegger også å legge fram en sak for Stortinget om en ny etat med et helhetlig ansvar for den utøvende delen av Forsvarets investerings- og innkjøpsvirksomhet i første halvdel av neste periode, 2005-2008, i tråd med Stortingets vedtak nr. 436 ved behandlingen av langtidsplanen for den perioden.

Marit Nybakk (A) [12:29:13]: For det første vil jeg understreke at det er enighet om at støttestrukturen i Forsvaret har et etterslep i forhold til den militære organisasjonen, og det var vel derfor et enstemmig storting faktisk gav sin tilslutning til hovedlinjene i St.prp. nr. 12 om omstrukturering av FLO.

Vi er imidlertid kjent med fra departementet, men først og fremst fra systemet ute, at den strukturen i vesentlig grad nå er fraveket, og at man forhandler med organisasjonen om en vesentlig annerledes struktur enn den som Stortinget gav sin tilslutning til. På den bakgrunn er jeg veldig opptatt av at man kommer til Stortinget med en sak, og det kan godt hende at det er St.prp. nr. 1 som er riktig. Det viktigste er imidlertid at Stortinget får denne til behandling. Jeg synes at det som har kommet fram om økonomien for 2004, som vi vil komme tilbake til i Stortinget, også kan illustrere at Forsvaret heller ikke har vært tilstrekkelig forberedt på denne internfaktureringen som FLO-systemet nå medfører.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:30:23]: Jeg vil først vise til at den videreutvikling av FLO-organisasjonen som nå pågår i etterkant av St.prp. nr. 12, orienterte vi altså Stortinget om i budsjettproposisjonen for 2005. Det var nettopp der vi beskrev hvordan FLOs driftsrelaterte virksomhet, altså FLO Drift, vil kunne bli organisert i en enda mer prosessbasert modell med utgangspunkt i ulike avdelinger, som prosessystemstyring, vedlikehold, forsyning samt IKT, og at en konsekvens av dette vil være at divisjonsledelsesnivået legges ned. Det informerte vi om. Vi informerte også om, som jeg var inne på, at den utøvende virksomheten vil søkes enda mer desentralisert til de områder der de operative enheter utøver sin virksomhet – altså en større grad av desentralisering og et større antall baser enn det som lå til grunn da vi behandlet St.prp. nr. 12. Det er Stortinget informert om, og jeg har dyp respekt for at Stortinget ønsker å bli informert om framdriften på en egnet måte. Så når man i april har sluttført sin dialog om den nye organisasjonen, vil det være naturlig å informere om det nettopp i budsjettproposisjonen til høsten.

Marit Nybakk (A) [12:31:36]: Jeg tror at noe av uroen i Forsvaret kan tilskrives det som nå pågår i Forsvarets logistikkorganisasjon. De signaler vi får inn, tyder på at det er der det nå er problemer, fordi omorganiseringen i den militære organisasjon langt på vei er sluttført. Jeg tror det er viktig, ikke minst av hensyn til de ansatte, men også i forhold til de politiske beslutninger som er fattet, at man ikke endrer på opplegget for organisasjonsstruktur en, to, tre eller fire ganger, som vi kan ha inntrykk av her. Det er på tide at det blir ro i FLO, og at man kommer til et punkt hvor det nå blir en endelig struktur som de ansattes organisasjoner har forhandlet fram med ledelsen.

Så er det et par ting til. I budsjettinnstillingen sa vi at kompetanse som er nødvendig for å understøtte Forsvarets operative behov og kjernevirksomhet, må ivaretas eller bygges opp, deriblant minimumsbemanning av personell og tjenester som kan rykke ut i operative oppdrag. Jeg vil be statsråden sikre dette. Det betyr bl.a. at enkelte verksteder som nå trues med nedleggelse, ikke bør legges ned, fordi der finnes den eneste kompetansen man ut fra en beredskapsvurdering for øyeblikket har i Forsvaret.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:32:58]: Jeg vil først si at jeg deler Nybakks oppmerksomhet knyttet til det omstillingstrykket som er på FLOs ansatte. Derfor har det vært særdeles viktig for meg at organisasjonene blir tatt med på råd, og at det faktisk har vært ført reelle forhandlinger mellom forsvarsledelsen og organisasjonene om hvordan organisasjonen nå skal se ut. Det er gledelig at man der har kommet i mål, og at man nå viderefører samtaler om detaljene, som man tar sikte på å være ferdig med i april. Det er viktig.

Så må jeg få legge til at FLOs organisasjon i denne perioden ikke vil være ferdig omstilt før 31. desember 2005. Det er det siste omstillingsåret vi går inn i, og det betyr selvfølgelig også at det er krevende for de ansatte, fordi vi må sluttføre det vi har påbegynt. Jeg har stor respekt for den innsatsen som er gjort, og for de resultater man har oppnådd, til tross for et merforbruk.

Når det gjelder kommentarer til verkstedene, vet jeg at det ligger en sak til behandling i Stortinget om det, så der får vi antakeligvis anledning til å gå nærmere inn på det.