Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 2005 kl. 10

Dato: 16.03.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Torbjørn Andersen (FrP) [11:51:57]: Jeg har følgende spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«Tankbåten «Fjord Champion»s havari utenfor sørlandskysten avslørte en svært mangelfull taubåtberedskap langs denne kystlinjen. Det var kun tilfeldigheter som forhindret en miljøkatastrofe. Sørlandet har landets mest trafikkerte kystlinje. Dette burde tilsi en fullt ut forsvarlig beredskap langs kysten i landsdelen. Allikevel tok det 15 timer før det havarerte tankskipet fikk den nødvendige assistanse.

Hvordan vurderer statsråden beredskapen langs sørlandskysten i lys av denne hendelsen, og hva vil han nå gjøre?»

Statsråd Svein Ludvigsen [11:52:44]: Slepebåtberedskapen i Norge sør for Lofoten er basert på tilgjengelig privat slepebåtkapasitet og på bistand fra øvrig skipstrafikk. Slik har det vært, og slik er det også foreslått i den stortingsmeldingen som ligger til behandling. I Nord-Norge har derimot staten tatt et ansvar for slepebåtkapasiteten, fordi det ikke finnes tilgjengelige slepebåtressurser basert på privat virksomhet i den delen av landet.

I forbindelse med MT «Fjord Champion» opplyser Kystverket at slepebåt – etter at det først var meldt fra skipet at faren var over – ble rekvirert 5. mars kl. 00.30, etter at brannen igjen hadde blusset opp. Kystverket opplyser videre at de fikk opplyst at slepebåten ville bruke åtte timer på å nå fram til skipet, mens den brukte 12,5 timer og var fremme kl. 13 den 5. mars.

Kystverket har ingen avtaler med bergingsselskap. Derimot har man en avtale med Kystvakten. I tillegg kan Kystverket benytte ressurser tilknyttet operatørenes beredskap i forbindelse med oljevirksomheten på kontinentalsokkelen.

Tilgangen på slepebåtressurser har sammenheng med det kommersielle aktivitetsnivået. For Oslofjordens og Skagerrak-områdets del er hovedtyngden av slepebåtressursene knyttet til Slagentangen og skipstrafikken til og fra Grenlandsområdet. På Vestlandet er det slepebåtressurser i forbindelse med virksomheten på Sture og Mongstad. Det finnes i Oslofjorden og Skagerrak-området også andre, mindre slepebåtaktører, men det er usikkerhet knyttet til disse slepebåtene, som har relativt liten kapasitet, og de er ikke alltid bemannet. I tillegg til de norske ressursene kan man trekke på slepebåter fra Sverige og Danmark. I dette tilfellet ble det vurdert, men man anså det som uaktuelt.

Etter hendelsen med MT «Fjord Champion» har jeg bedt Kystdirektoratet evaluere hele ulykken. For selv om vi er svært tilfreds med at man oppnådde å unngå skade på folk og å unngå skade på miljøet, er vi ikke like tilfreds med at det tok så lang tid før man fikk skaffet slepebåtkapasitet til veie. Da må det også understrekes at den brannen som raste om bord, vanskeliggjorde arbeidet for de redningsskøytene som var der, for de kystvaktfartøyene som var der, og for det roroskipet som forsøkte å bistå i forbindelse med hendelsen. Summen av dette er imidlertid at det gikk godt denne gangen, men vi evaluerer nå og ser på om ting kunne ha vært gjort på en annen måte, og om slepebåtkapasiteten er tilfredsstillende. Nå skal det også sies at i området er det flere slepebåter, men samtlige var ikke disponible, fordi én slepebåt ikke lot seg bemanne, andre var i Hirtshals og under sleping. Så det var flere forhold som gjorde denne ulykkeshendelsen vanskelig å håndtere. Som sagt bidrog ikke minst den brannen som raste, til at det var vanskelig å få sleper om bord.

Torbjørn Andersen (FrP) [11:55:50]: Jeg takker statsråden for svaret, men jeg synes for så vidt ikke det var tilfredsstillende ut fra det som faktisk har skjedd. Jeg hadde håpet at statsråden kunne vært en del klarere på at Regjeringen akter å gjøre noe innenfor et noe kortere tidsperspektiv, i stedet for bare å skyve disse forbedringstiltakene inn i framtiden ved å vise til en evaluering. Det er jo også svært god grunn til å stille seg meget undrende til den sendrektigheten som vi opplevde under forliset til MT «Fjord Champion» ved sørlandskysten forleden. Det er ikke tvil om at dette havariet avdekket alvorlig svikt og alvorlige mangler sett i forhold til en relevant beredskap som burde vært der, og man kan jo tenke seg hva som kunne ha skjedd om ikke nærmest ren flaks hadde vært på vår side i denne saken. Jeg vil gjerne spørre: Hvorfor kan ikke statsråden være klarere på at Regjeringen akter å gjøre forbedringer i beredskapen straks og ikke bare skyve dette foran seg ved å vise til at dette skal evalueres osv.?

Statsråd Svein Ludvigsen [11:56:55]: Regjeringen har forbedret beredskapen langs hele kysten, og det har vi redegjort for i den stortingsmeldingen som ligger til behandling. Denne hendelsen viser at det er slepebåtberedskap, men den var ikke tilgjengelig. Den har vist at det var flere fartøy som kom til havaristen – redningsskøyte, kystvaktfartøy og handelsfartøy. Omstendighetene gjorde at det var vanskelig å få sleper om bord, ikke minst på grunn av brannen. Og igjen: Første bud er å unngå skade på liv og helse, det neste er å unngå miljøproblemer. Begge deler var vellykket. Det synes jeg vi skal gi dem som slet ute på havet, kredit for, og ikke lettvint si at dette tok altfor lang tid, eller at det var sendrektighet. Ja, vi kunne ha ønsket at dette hadde gått raskere, men hadde omstendighetene vært mer gunstige, jf. brannen, hadde dette også kunnet blitt håndtert på en annen måte. Ellers tok det altså 12,5 timer fra slepebåt ble rekvirert til den var der, til tross for at vi fikk opplyst at det skulle ta åtte timer.

Torbjørn Andersen (FrP) [11:58:06]: Jeg takker statsråden nok en gang for svaret. Men la meg få minne om at dersom det neste gang skulle inntreffe et havari som forårsaker virkelig mye f.eks. oljeforurensning langs sørlandskysten, kunne det få katastrofale miljøkonsekvenser. Etter hva jeg er informert om, er det spesielt opptakerutstyret for olje som ikke er godt nok hvis en ulykke av den karakter vi her snakker om, først skulle være ute. Dette som statsråden viser til, at brannen gjorde det vanskelig å få en sleper om bord, er jo helt reelt og helt riktig. Hvorfor er det ikke nok båter som har utstyr til å slukke brann, kan man jo også spørre. Og hva er egentlig statsrådens vurdering når det gjelder muligheten til å begrense miljøskadene langs sørlandskysten med det man i dag har til rådighet i landsdelen når det gjelder bl.a. opptakerutstyr for olje og båter som har kapasitet til å slukke branner? Er det godt nok etter statsrådens vurdering, etter det han måtte ha informasjon om?

Statsråd Svein Ludvigsen [11:59:20]: Vi må erkjenne at skipsfarten innebærer en risiko. Men skipsfart er ikke et problem. Det er imidlertid klart at uansett hvor mye beredskap vi har, uansett hvor mye vi har av slepebåtkapasitet eller oppsamlingsutstyr, er det risiko forbundet med en ulykke. Vi har sett nå i flere tilfeller at vi har unngått miljøkatastrofer, vi har unngått skade på liv og helse. Det betyr at vi har en god beredskap, vi har gode folk som håndterer dette. Så vil det alltids være slik at man i ettertid kan se at det trengs forbedringer. Derfor har jeg bedt Kystverket om sammen med slepebåtselskapene og Kystvakten å gå gjennom slepebåtkapasiteten, ikke bare i denne regionen, men i hele landet, og så skal vi rapportere tilbake til Stortinget før det behandler stortingsmeldingen. Men i stortingsmeldingen redegjør vi for tiltak vi har gjennomført, og tiltak vi akter å gjennomføre for å få bedring også på oppsamlingsområdet.

Det blir feil å påstå at vi har dårlig utstyr. Vi har av det beste utstyret som er i verden, men det vil alltids være et spørsmål om mengde i forhold til de mest dramatiske utslipp. Derfor er det også viktig at kvaliteten på skipene blir bedre. Det jobbes det med internasjonalt, der er Norge pådriver. Og sist, men ikke minst, det å sikre bunkerstankene på en bedre måte enn i dag er en stor utfordring. Det har vi også tatt opp, og IMO jobber med det.