Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 2005 kl. 10

Dato: 16.03.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Knut Werner Hansen (A) [12:00:58]: Det er vel ingenting som gjør så sterkt inntrykk på oss mennesker som en brann – og en stor brann:

«Bildene av en brennende «Fjord Champion» sitter plantet på netthinnen til de fleste av oss. Det kunne gått veldig galt. Manglende slepebåtberedskap har vært mye fokusert. Ifølge media er denne manglende beredskapen en konsekvens av en analyse av kostnadene ved en slik beredskap opp mot kostnadene ved opprydding etter oljekatastrofer. Konklusjonen skal være at det lønner seg å satse på opprydding.

Hvor mange kilometer oljeforurenset kystlinje mener statsråden er en akseptabel pris for manglende slepebåtberedskap?»

Statsråd Svein Ludvigsen [12:01:45]: På NRK Kveldsnytt den 6. mars ble det vist til «Prestige»-havariet, og det ble påstått at Kystverket hevder det er dyrere å ha en slepebåtberedskap enn å rydde opp etter en ulykke. I sendingen vistes det ikke til noen spesiell kilde, men til Kystverket generelt.

Departementet og jeg har tatt dette opp med Kystverket, og Kystverket er ikke kjent med at noen ansvarlig i Kystverket har uttalt dette. Derfor er det umulig for meg å kommentere en påstand som ikke er dokumentert, ei heller av spørreren.

Regjeringen anser tvert imot at det viktigste er at ulykker ikke inntreffer. I St.meld. nr. 14, som ligger i Stortinget, har vi redegjort for en rekke forebyggende tiltak og for at Regjeringen vil innføre ytterligere forebyggende tiltak som skal bidra til at den økte trafikken langs kysten ikke medfører økt risiko for ulykker. I dette ligger bl.a. videreføringen av statlig slepebåtberedskap i Nord-Norge. Som jeg har redegjort for tidligere i dag, gjennomgår vi nå den totale slepebåtkapasiteten langs kysten. Vi evaluerer den siste ulykken, med «Fjord Champion», og vi vil orientere Stortinget før man avgir innstilling om stortingsmeldingen, spesielt når det gjelder «Fjord Champion». Det kan være at vi trenger lengre tid for å gjennomgå slepebåtkapasiteten. I så fall vil vi redegjøre for det på egnet måte, enten i budsjettproposisjonen eller i annen sammenheng.

Likevel vil vi aldri kunne gardere oss fullt ut mot at ulykker skjer. Dersom en forurensning likevel skulle skje, er det nødvendig å begrense skadene, og da må oljevernberedskapen holdes høyt og på et godt nivå. Derfor er spørsmålet slik det stilles, umulig å svare på, for det forefinnes ikke slike beregninger, og det forefinnes heller ikke ansvarlige uttalelser fra Kystverket som indikerer et slikt spørsmål.

Knut Werner Hansen (A) [12:03:39]: Etter å ha hørt et svar her tidligere i dag på et liknende spørsmål, er det kanskje ikke en uventet konklusjon at man ikke vil svare, eller sier det er umulig å svare, på spørsmålet. Så får vi jo se om vi kan grave fram kildemateriale på det.

Statsråden har i Fiskeribladet den 15. mars et leserinnlegg under tittelen «Slepebåter og kystberedskap». Her sies mye, bl.a. følgende:

«Etter grunnstøtingen med «Fjord Champion» er det viktig å evaluere beredskapen, for å se om det foreligger en systemsvikt eller om det var et sammenfall av uheldige omstendigheter som medførte at fartøyet grunnstøtte før nødvendig slepekapasitet kom frem til havaristen.»

Mitt spørsmål til statsråden er: Er det så enkelt? Er det kun disse to valgene man har i evalueringen? Altså: Hvordan kan man evaluere et system som mange påstår ikke finnes? Man har ikke en god nok beredskap som man kan evaluere.

Med hensyn til sammenfall av uheldige omstendigheter har det før i dag vært pekt på at det gikk veldig godt. Det kunne ha gått mye verre hvis det hadde vært dårlig vær. Så på nytt: Er det så enkelt at det bare er to alternativer man skal evaluere?

Statsråd Svein Ludvigsen [12:04:44]: Jeg må si det er en litt underlig situasjon at en stortingsrepresentant ber meg kommentere og svare på et spørsmål og en påstand man ikke kan dokumentere er framsatt. Jeg kan ikke svare på en uttalelse som noen i Kystverket skal ha framsatt, når ingen kan dokumentere eller vedstår seg at de har sagt det. Da blir spørsmål i spørretimen litt vanskelige å besvare. Hadde noen sagt det, kunne jeg ha kommentert det, men man kan i hvert fall ikke kritisere en statsråd for at han ikke vil svare på et spørsmål som ingen kan dokumentere. Det gjør saken ganske håpløs, og jeg er forbauset over at man egentlig stiller slike spørsmål.

Etter havariet med «Fjord Champion» gjennomgår vi nå beredskapen hva angår slepebåtkapasitet, og vi evaluerer ulykken. Samtidig ligger det en melding i Stortinget som i detalj redegjør for både hva vi har gjort, og hva vi akter å gjøre for å bygge opp beredskapen. Jeg tror det vil være rimelig dristig å trekke den konklusjon av «Fjord Champion»-havariet at beredskapen ikke er god langs kysten. Vi har en god beredskap, men som jeg har hevdet hele veien, vil dette alltid være forbundet med risiko. Vi går nå igjennom om det er systemfeil eller et sammenfall av uheldige omstendigheter som medførte at slepebåtkapasiteten ikke var til stede.

Knut Werner Hansen (A) [12:06:15]: Jeg vil bare si at jeg synes det er litt merkverdig at statsråden ikke vil svare på mitt spørsmål. Det var overhodet ikke vinklet til hva Kystverket eller andre har sagt, det var vinklet til statsrådens leserinnlegg i Fiskeribladet, hvor han snakket om to alternativer for evaluering – altså systemsvikt eller sammenfall av uheldige omstendigheter. Jeg står fast på at jeg synes det kanskje er et litt for smalt evalueringstema. Men la det ligge, vi kan ikke presse en statsråd til å svare, i hvert fall ikke i dag.

Jeg har bare lyst til å vise til den stortingsmeldingen som er mye omtalt, På den sikre siden. Der tegnes det et heller rosenrødt bilde av situasjonen på kysten. Det er jo en mulighet for statsråden til å stramme den opp, den ligger jo i Stortinget. Jeg har lyst til å spørre om to ting: Ser statsråden behov for å stramme opp stortingsmeldingen i relasjon til det som nå har skjedd på Sørlandet? Og vil statsråden komme med innspill i form av eventuelle signaler til sine folk i komiteen?

Statsråd Svein Ludvigsen [12:07:11]: Med respekt: Av og til lurer jeg på om man lytter til svaret. Jeg har gjentatt flere ganger, også til dette spørsmålet, at Kystverket nå gjennomgår på nytt slepebåtkapasiteten langsmed hele kysten og vil evaluere «Fjord Champion»-havariet. Så har jeg lagt til at Stortinget skal bli orientert om det før man avgir innstilling om stortingsmeldingen. Det å skulle trekke konklusjonen før Kystverket har fått evaluert, synes jeg blir feil. Hvis man ut fra politiske hensyn ønsker å tegne et svartere bilde, har man selvfølgelig full rett til det. Men jeg synes at vi får ta ting i riktig rekkefølge. Derfor har jeg også varslet i dag, og gjentar det nå, at vi gjennomgår dette. Når det gjelder «Fjord Champion», skal evalueringen bli gjort kjent for Stortinget før komiteen avgir innstilling. Så jeg har sagt at det er mulig vi kan trenge mer tid når det gjelder slepebåtkapasitet. I så fall får vi komme tilbake til Stortinget, enten i budsjettproposisjonen til høsten eller på annen egnet måte.

Så svaret er positivt, men man må høre hva statsråden svarer.