Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 2005 kl. 10

Dato: 16.03.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

John I. Alvheim (FrP) [12:31:38]: Mitt spørsmål til den ærede helse- og omsorgsminister er følgende:

«I Vestfold er det bekymring for at 6. byggetrinn ved sykehuset i Vestfold er i fare. Tidligere helseminister Høybråten uttalte til Tønsbergs Blad i oktober 2002 at arbeidet med byggetrinn 6 skulle fortsette som planlagt. I brev av 6. februar 2003 sa også departementet at det skulle sørge for at dette ble gjennomført uten at det på vesentlig måte skulle gi negative utslag for de tjenester som Helse Sør RHF skal yte regionens befolkning.

Kan statsråden nå bekrefte at 6. byggetrinn vil bli realisert?»

Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:32:26]: Sjette byggetrinn ved sykehuset i Tønsberg var et byggeprosjekt som ble overtatt av Helse Sør RHF fra Vestfold fylkeskommune i forbindelse med reformen. Departementets utgangspunkt var at prosjektet hadde kommet så langt i gjennomføringen ved overtakelsen 1. januar 2002 at det måtte skje en videre- og sluttføring av byggetrinnet, og at det måtte skje uten at det på vesentlig måte skulle gi negative utslag for helsetjenestene til Helse Sørs befolkning.

Dette byggetrinnet skal etter fremdriftsplanen være klart i oktober i år. Selve utbyggingen av dette byggetrinnet er altså nærmest ferdig, og departementet har sikret finansiering av bygget ved fordeling av de årlige lånebevilgningene.

Foretaksmøtet i Helse Sør RHF har i tråd med Stortingets vedtak besluttet at Helse Sør skal kunne ha et underskudd på inntil 500 mill. kr i 2005. Det er Helse Sørs ansvar å fordele innsparingskravene mellom helseforetakene i regionen. Styret i Helse Sør besluttet i styremøte i februar 2005 at fordelingen av mulige underskudd i 2005 på de enkelte helseforetak i regionen ikke skulle gå ut over behandlingen av pasientene. I tråd med beslutningen på dette styremøtet har Helse Sør i foretaksmøte med Sykehuset i Vestfold den 7. februar gitt helseforetaket anledning til å gå med et underskudd på inntil 61,1 mill. kr.

Departementet vil være og er i dialog med Helse Sør for å foreta en ny samlet vurdering av forutsetningene og rammebetingelsene for Sykehuset i Vestfold HF, slik det nå tegner seg når bygget står ferdig og skal tas i bruk. Jeg har ingen indikasjoner på at sjette byggetrinn ikke vil bli realisert – som er selve kjernen i spørsmålet fra representanten Alvheim.

John I. Alvheim (FrP) [12:34:27]: Jeg takker helseministeren for svaret, som jeg tolker slik at finansieringen i hvert fall er på plass, men at driftsmidlene – når bygget er ferdig – er noe usikre.

Vestfold sentralsykehus har fått et innsparingspålegg på 106 mill. kr, i tillegg til de 34 mill. kr som sykehuset tidligere har påtatt seg å spare inn. Så langt jeg kan se, er det i finansieringen av dette sykehuset heller ikke tatt høyde for de betydelige merkostnader som kommer i forbindelse med innflytning i det nye bygget, og som jeg vil anta dreier seg om ca. 20 mill. kr.

Kan helseministeren rimelig detaljert fortelle hvordan sluttfinansieringen av sjette byggetrinn skjer, inklusiv de ca. 20 mill. kr i innflytningsutgifter, samtidig som sykehuset kan drive med full behandlingskapasitet i innflytningsfasen?

Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:35:34]: I all ærbødighet for både presidenten og representanten må jeg si at dette jo er et helt annet spørsmål enn det som er stilt i forbindelse med den forberedte spørretimen. Jeg har ingen mulighet til på strak arm å gå inn i det representanten kaller detaljert finansieringsopplegg av den driften man har. Det er det regionale helseforetaks oppgave å allokere ressursene man får, slik at det blir et jevnt helsetilbud i hele regionen.

Det er noen spesielle utfordringer knyttet til finansiering av det sjette byggetrinn. I det øyeblikket man tar inn kapitalkostnadene og finanskostnadene på til sammen 30–40 mill. kr, er det klart at det vil belaste driftsregnskapet i Vestfold HF tungt. Det er vi i dialog med Helse Sør om. Det har jeg hatt møte med fylkesordfører og ordførere i Vestfold om. Jeg er innstilt på at vi skal håndtere det, på bakgrunn av det brevet som i sin tid ble sendt fra daværende helseminister Høybråten, og at vi skal komme frem til en løsning på dette i løpet av denne våren.

John I. Alvheim (FrP) [12:36:45]: Jeg takker igjen for svaret. Det kan så være at spørsmålet er vanskelig å svare på, men også det er et svar.

Men det jeg vil tilbake til, er helseministerens første svar til meg. Jeg oppfatter det slik at det fortsatt foregår forhandlinger mellom Helse Sør og dette helseforetaket om midler for å igangsette drift i det nye bygget når det står ferdig i oktober måned, og at disse forhandlingene ikke er sluttført. Det oppfatter jeg som positivt, slik at man i Vestfold ikke trenger å være bekymret for at pasientbehandlingen må kuttes radikalt på grunn av manglende midler.

Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:37:26]: Jeg kan kvittere ut de to punktene. Det foregår en dialog mellom departementet og Helse Sør, som selvfølgelig igjen har en dialog med sykehuset i Vestfold for å se på hvilken måte man skal løse de finansielle forhold som oppstår i det øyeblikk hele finansieringsbelastningen for sjette byggetrinn kommer i driftsregnskapet til Vestfold HF. Der har vi en dialog gående. Den er ikke tilendebrakt. Vi har hatt noen møter. Vi har allerede berammet nye møter om dette. Jeg tror og håper at vi skal komme frem til en løsning som alle parter kan leve med.