Stortinget - Møte onsdag den 27. april 2005 kl. 10

Dato: 27.04.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Geir-Ketil Hansen (SV) [12:06:55]: «Den nye fiberkabelen mellom fastlandet og Svalbard åpner muligheten for å tilby Longyearbyens befolkning telemedisin. Det kan etableres telestudio ved sykehus slik at bl.a. fagpersonell kan tilbys oppdatering, deltakelse på internundervisning i Helse Nord mv. Sykehuset er i dag ikke tilkoblet, fordi Universitetssykehuset Nord-Norge har vurdert kostnadene å være for høye.

Vil statsråden bidra til en løsning slik at sykehus blir tilkoblet den nye fiberkabelen?»

Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:07:58]: Jeg er gjort kjent med at siden Longyearbyen Sykehus ble en organisatorisk del av Universitetssykehuset Nord-Norge HF, har det vært arbeidet med å finne en tilfredsstillende tilknytningsform for digitalt samarbeid mellom enhetene. Videre er jeg kjent med at den opprinnelige oppkoblingen via ISDN har vært uakseptabel for særlig Longyearbyen Sykehus. Jeg har stor forståelse for at personellet ønsker en tilknytning med større kapasitet enn dette.

Jeg er også kjent med at det har vært mange diskusjoner over lang tid mellom Telenor og sykehuset for å finne en løsning. Det er Telenor Svalbard som har alle rettigheter for tilbud og leveranse når det gjelder Svalbard. Det er avtalefestet i avtale med fibereier at UNINETT-priser ikke kan benyttes til leveranse til sykehuset, noe som innebærer at netteier har ønsket ordinær markedspris. Med bakgrunn i at det handler om helsetjenester, og ut fra den sikkerheten som sykehuset representerer, har Telenor likevel funnet å kunne fravike kravet om markedspriser i dette tilfellet. Det er derfor nå blitt sendt tilbud der en kapasitet på 10 megabit tilbys til prisen av 2 megabit med en årskostnad på vel 600 000 kr. Tilbudet er sendt fra Telenor Svalbard til Longyearbyen Sykehus.

Tilbudet vurderes fortsatt av sykehuset som for dårlig hva gjelder kapasitet. Den kapasiteten som Universitetssykehuset mener å ha behov for, nemlig 100 megabit pr. sekund, vil ha en årskostnad på 5 mill. kr, som er 25 pst. av samlet budsjett for driften av Longyearbyen Sykehus. UNN, Universitetssykehuset Nord-Norge, jobber nå sammen med andre for å få til en annen løsning, utenom det monopolet som Telenor Svalbard har. Det har for øvrig også vist seg svært vanskelig å få tilfredsstillende leveranse på andre produkter fra Telenor inntil en eventuell prisendring kommer på disse produktene.

Jeg er enig med representanten Hansen i at det må være slik at ansatte ved Longyearbyen skal ha tilnærmet like muligheter som ansatte på fastlandet til å delta i internundervisning over nett, og også må kunne benytte digitale løsninger for å tilby gode og moderne helsetjenester til dem som bor eller oppholder seg på Svalbard.

Det er forståelig og akseptabelt at det er noe dyrere å tilby tjenester til Svalbard enn til fastlandet. Imidlertid kan det synes som om Telenors prising av den aktuelle tjenesten er svært høy. Det er ikke rimelig at sykehuset, selv med konservative anslag på båndbreddebehov, kan ende opp med en årskostnad på ca. 2 mill. kr, eller 10 pst. av sitt samlede budsjett. Dette vil ha konsekvenser også for hvilke muligheter vi har for å kunne gi beboerne på Svalbard et moderne helsetilbud. Her har ikke bare helsetjenesten, men også Telenor et samfunnsansvar. Tiden fra spørsmålet ble stilt har ikke gjort det mulig i detalj å gå igjennom alle de ulike sidene i en sak som er meget kompleks, også reguleringsmessig – som en følge av den særlige situasjonen som Svalbard er i. Jeg vil imidlertid følge opp dette videre overfor min kollega som er involvert i det, og ikke minst overfor Helse Nord og Telenor.

Geir-Ketil Hansen (SV) [12:10:59]: Jeg takker for svaret og tolker det dit hen at statsråden vil følge opp saken og forsøke å bidra til å finne en løsning. Det synes jeg var positivt. Det er grunn til å understreke at Svalbard har en befolkning på ca. 2 000 innbyggere. I tillegg er det en hel del turister som besøker øygruppen. Det er registrert ca. 100 000 gjestedøgn. Så behovet for et godt sykehustilbud, en god akuttberedskap, for Svalbard er stort. Det er ingen tvil om at en tilkobling til denne fiberkabelen vil bidra til å forbedre det tilbudet.

I tillegg vil man ved å ha et godt sykehustilbud og telemedisin på Svalbard kunne spare penger fordi man kan få utført medisinsk behandling på Svalbard som man ellers ville ha måttet reist til fastlandet for å få. Så her er det også penger å spare. Så jeg vil bare oppfordre statsråden til å ta et skikkelig grep i saken og bidra til at man får en løsning i forhold til Telenor.

Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:12:01]: Ja, det vil jeg definitivt gjøre. Jeg må være ærlig og si at da jeg så dette spørsmålet, stusset jeg litt. Jeg kjenner forhistorien til selve kabelen meget godt. Det var jeg som hadde ansvaret for forhandlingene med amerikanerne den gangen vi la denne kabelen, og jeg forutsatte – i mine tanker i hvert fall – at kanskje noe av det viktigste ved siden av forskningsbiten var nettopp sykehuset.

Jeg kan si til representanten Hansen at jeg egenhendig har prøvd i formiddag å ta kontakt med Telenor for å finne ut hva dette egentlig er for noe. Jeg føler meg ganske sikker på at når den kontakten oppnås, blir det også en løsning. Alt annet vil jo fremstå som noe underlig.

Jeg kan også si at vi i slutten av mai skal ha en EU-ministerkonferanse i Tromsø – og vi skal også til Svalbard – hvor nettopp telemedisin er et tema. Og når vi da inviterer våre europeiske venner opp dit, synes jeg nok det hadde vært greit at vi hadde anledning til å sende noe gjennom kabelen, som vi har brukt ganske mye midler på å få lagt.

Geir-Ketil Hansen (SV) [12:13:14]: Da takker jeg for svaret, og føler meg trygg på at før den EU-konferansen er saken løst.

Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:13:22]: Det vil være mitt utgangspunkt.