Stortinget - Møte onsdag den 27. april 2005 kl. 10

Dato: 27.04.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Trine Skei Grande (V) [12:13:38]: «Mange gravide med bekkenløsning opplever i et avgrenset tidsrom store bevegelseshemninger. For å kunne unngå aktiviteter som kan framprovosere smerte, er det svært viktig for disse kvinnene at det tilrettelegges på en god måte.

Ser statsråden muligheten for å bedre forflytningshemmedes rettigheter til parkering, og hva kan statsråden gjøre for å få en ensartet praksis overfor søknader om midlertidige parkeringsbevis?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:14:09]: Regjeringen har et klart mål om å gjøre hverdagen enklere for forflytningshemmede, bl.a. gjennom å fjerne barrierer og sørge for god tilgjengelighet. De temaer spørreren tar opp, er sentrale problemstillinger i denne sammenhengen.

Parkeringsnæringen er i sterk endring både i omfang og organisering. Fra å være et område med hovedsakelig offentlige tilbydere, betjenes i dag over 50 pst. av markedet av private parkeringsselskaper som ikke er underlagt offentlig regulering. Parkeringstilbudet kan oppfattes som for lite ensartet når det gjelder vilkår for parkering, sanksjoner, klageadgang, skilting osv. Hvis funksjonshemmede med kommunal parkeringstillatelse får svekket mulighet til parkering som følge av færre særskilt avsatte offentlige plasser og som følge av at stadig flere offentlig eide parkeringsplasser settes ut til drifting av private parkeringsselskaper, er det svært uheldig. En kommunal parkeringstillatelse gir ikke rettigheter på en privat drevet parkeringsplass.

Jeg har derfor startet et arbeid for å få tak i disse problemstillingene. Målet er økt brukerretting generelt og i forhold til forflytningshemmede spesielt, samt å fjerne eventuelle konkurransevridninger i næringen og rendyrke skillet mellom offentlig myndighetsutøvelse og næringsutøvelse på dette området. Vi utvikler derfor nå et regelverk som tar sterkere hensyn til brukernes rettigheter, med bl.a. særlig vekt på de funksjonshemmedes situasjon og behov.

Arbeidet følger to spor. For det første blir offentlig eide virksomheter og selskaper nå gitt klar beskjed fra sine respektive departementer om at det skal gis et tilfredsstillende parkeringstilbud til funksjonshemmede. Blant annet Jernbaneverket og Avinor tar nå tak i disse problemstillingene. Videre blir det opprettet en arbeidsgruppe som skal foreta en helhetlig gjennomgang av offentlig og privat avgiftsparkering og gjennom dette legge grunnlag for etablering av ett felles regelsett. I tillegg til avklaring og harmonisering av forflytningshemmedes parkeringsmuligheter vil gruppen utrede mulighetene for lik skilting, like kompetansekrav, felles klageinstans osv. uavhengig av om parkeringsområdet og parkeringsselskapet er offentlig eller privat eid og drevet. De funksjonshemmedes organisasjoner og ulike forbrukerinstanser vil være representert i gruppen. Det tas sikte på å legge fram en rapport med konkrete tilrådinger innen utgangen av 2005.

Når det gjelder midlertidige parkeringsbevis, viser jeg til at tillatelse kan utstedes til person som «ikke kan gå eller har store vansker med å bevege seg over noen lengde», som det heter. Gravide med bekkenløsning vil dermed kunne fylle vilkårene og kan søke hjemkommunen om en tidsavgrenset parkeringstillatelse. Så langt jeg kjenner til, utstedes det også i dag parkeringsbevis på dette grunnlaget, men jeg vil uansett presisere overfor kommunene at dette skal praktiseres likt i hele landet.

Trine Skei Grande (V) [12:17:45]: Jeg vil takke statsråden så mye for svaret, og er veldig glad både for de initiativene hun har tatt, og for at hun deler min holdning.

Jeg har bare ett oppfølgingsspørsmål. Dem jeg har vært spesielt opptatt av i forbindelse med mitt spørsmål, er de som får midlertidig bevis. Nå har jo parkeringspolitikken begynt å utvikle seg til å bli en del av hele bilpolitikken til en kommune, der man ønsker å begrense parkeringen sånn at alle som har et alternativ i kollektivtransporten, bruker det, mens bilen brukes av dem som trenger det. Og de som absolutt trenger bilen, er de som har bevegelseshemninger. Det spørsmålet jeg da har til statsråden, er om statsråden vil forsikre seg om at de gruppene som trenger midlertidig bevis – de som ikke har en langvarig funksjonshemning, men en kortvarig – også blir ivaretatt i det arbeidet som er satt i gang.

Statsråd Torild Skogsholm [12:18:35]: Jeg er opptatt av at vi generelt skal legge vekt på universell utforming av transportløsninger, både når det gjelder infrastruktur og når det gjelder selve transportmidlene, og, som vi har vært inne på nå, parkeringsløsninger. Jeg har lyst til å understreke at om en person har en forflytningshemning bare for en periode, er det like viktig at den personen opplever at det ikke skapes unødvendige barrierer i samfunnet. Da er det ikke tvil om at samferdselssektoren både når det gjelder parkering og når det gjelder selve transportløsningene, er viktig. Derfor kommer jeg til å legge stor vekt på i arbeidet framover nå at vi har en lik håndtering av regelverket rundt om i landet, og at det gis midlertidige tillatelser til den type parkering. Folk må kunne føle seg trygge på at de blir behandlet likt.

Trine Skei Grande (V) [12:19:45]: Jeg er helt sikker på at dette er i de beste hender.

Presidenten: Utmerket. Og statsråden er enig i det?

Statsråd Torild Skogsholm [12:19:48]: Ja.