Stortinget - Møte onsdag den 9. november 2005 kl. 10

Dato: 09.11.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Øyvind Halleraker (H) [13:01:50]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

«I Soria Moria-erklæringen heter det at også gasskraftverket på Kårstø skal ha fullskalaanlegg for CO2-fjerning innen 2009. Merkostnadene har statsråden i et skriftlig svar til undertegnede og i mediene sagt at utbyggerne må bidra økonomisk til. Det er fra Naturkraft AS opplyst at merkostnader for rensing og komprimering er 1,5 mrd. kr. I tillegg kommer kostnader til eventuell lagring, distribusjonssystem og injeksjon.

Hvor stor andel av kostnadene på 1,5 mrd. kr er det Regjeringen ser for seg at Naturkraft skal dekke?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [13:02:32]: Som det framgår av Soria Moria-erklæringen, er Regjeringens politikk når det gjelder gasskraft, basert på at gitte konsesjoner står ved lag, og at produksjonen av gasskraft skal inngå i det internasjonale kvotesystemet som sikrer at de totale utslippene ikke øker.

Regjeringens mål er at Norge skal bli ledende i miljøvennlig bruk av gass. Gjennom bruk av økonomiske virkemidler og satsing på ny teknologi vil Regjeringen realisere løsninger for CO2-fjerning og skape en verdikjede for CO2. Dersom det blir aktuelt å ta i bruk de gitte konsesjonene for gasskraftverk på Skogn og Kollsnes, vil Regjeringen også bidra til CO2 -fjerning ved disse.

Regjeringen vil samarbeide med utbyggerne av gasskraft om anlegg for CO2 -fangst, og bidra økonomisk til at dette kan gjennomføres så snart som mulig. Det er en målsetting å realisere fangst av CO2 fra gasskraftverket på Kårstø innen 2009.

Regjeringen vil videre at et statlig selskap får ansvar for å skape en verdikjede for transport og injeksjon av CO2. Staten skal også bidra økonomisk til å realisere dette.

Regjeringen vil nå så raskt som mulig sette i gang oppfølgingen av de målsettingene som ligger i Soria Moria-erklæringen. La meg tilføye at dette vil bli et høyt prioritert område for denne statsråden.

Øyvind Halleraker (H) [13:03:50]: Jeg takker for svaret.

Problemet er at Regjeringen med dette uavklarte forholdet bidrar til å skape en betydelig usikkerhet fordi man ikke er klar med hensyn til hva som blir kostnadsfordelingen mellom staten og Naturkraft AS – de er som kjent i gang med å bygge. Naturkraft AS har sagt klart fra at man ikke kan påta seg kostnader utover det som ligger i kalkylen for selve kraftverket, med tillegg av 5 pst. av kvoteprisen, eller ca. 20 mill. kr pr. år. Vi vet at kostnadene ved å etablere rensing, fangst og komprimering beløper seg til 1,5 milliard kr. Nåverdien av 20 mill. kr er ca. 280 mill. kr eventuelt utbetalt fra Naturkraft som et engangsbeløp. Det betyr 1,2–1,3 milliarder kr for staten. Hvordan ser statsråden på dette konkrete kostnadsbildet?

Statsråd Odd Roger Enoksen [13:04:44]: Det er mange kompliserte forhold som skal avklares før man har på plass et regime som kan håndtere dette på en fornuftig måte.

Jeg tror en av de store mulighetene er knyttet til nettopp økt oljeutvinning på sokkelen, som i neste omgang skal bidra til en positiv håndtering i forhold til CO2, og dermed gi en CO2 -kjede som kan gi noe igjen i den andre enden, for dermed skape et positivt økonomisk bidrag også i form av bedre ressursutnyttelse. Det betyr at det er et komplisert arbeid vi er i gang med, hvor alle elementer, alle kostnader, må inngå i de beregninger som skal gjøres som grunnlag for de beslutningene som Regjeringen skal ta. Jeg ber om forståelse for at dette både er et stort arbeid og et arbeid som vi så vidt har startet på, og at vi vil trenge noe mer tid for å gi nøyaktige signaler om kostnadsfordeling.

Så er det også slik at fordeling av kostnader mellom kommersielle aktører og staten alltid vil ha preg av forhandling og dermed være vanskelig å gi signaler om på et tidlig tidspunkt.

Øyvind Halleraker (H) [13:05:48]: Det er riktig som statsråden sier, at i tillegg kommer kostnader og samarbeid i forhold til lagring, distribusjon, rørsystem og injeksjon i et klarert felt, og det mest sannsynlige feltet er Gullfaks. Her er imidlertid problemet at den ene millionen tonn med CO2 som Kårstø eventuelt kan produsere, bare er 20 pst. av hva som må injiseres hvert år. I tillegg må dette, som statsråden sier, avklares med oljeselskapene og være på plass innen 2009. Kostnaden ved denne delen av tiltaket er langt større enn de 1,5 milliarder kr vi tidligere har snakket om, og dette er jo høyst uavklart mellom partene.

Mitt siste spørsmål til statsråden blir: Kan statsråden garantere at fremdriften på Kårstø-kraftverket ikke vil forsinkes – med konsekvenser for kraftsituasjonen, sysselsetting og aktivitet i denne regionen – på grunn av disse mange uavklarte forhold som Regjeringen ved erklæringen bidrar til?

Statsråd Odd Roger Enoksen [13:06:49]: Ansvaret for framdrift og bygging av gasskraftverk på Kårstø er det utbyggeren som har, ikke Regjeringen. Regjeringen har sagt at de eksisterende konsesjoner står ved lag. Regjeringen har ikke til hensikt å legge noen hindringer i veien for utbygger som allerede er i gang med å realisere det prosjektet. Jeg forutsetter at utbyggeren selv tar hånd om det på en forsvarlig og fornuftig måte.