Stortinget - Møte onsdag den 9. november 2005 kl. 10

Dato: 09.11.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Tord Lien (FrP) [12:55:33]: Jeg vil tillate meg å stille følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

«Under Statnetts høstkonferanse 1. november advarte Statnett om at kraftsituasjonen i Midt-Norge er i ferd med å bli prekær. Dette til tross for et stort uutløst kraftpotensial i regionen. Jeg nevner: utbygging av Vefsna, minikraftverk i Gaulas sidevassdrag, gasskraft på Skogn og Tjeldbergodden og utbygging av vindkraft langs kysten. Statnett mener at man vil nå kritisk nivå innen 2010.

Hva vil statsråden gjøre for å unngå at man må innføre kraftrasjonering i Midt-Norge?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:56:14]: I Soria Moria-erklæringen slår Regjeringen fast at Norge skal ha en tryggere og bedre energiforsyning. En sikker kraftforsyning består av en kombinasjon av gode overføringsmuligheter for kraft og tilstrekkelig produksjon.

Regjeringen vil satse på nye miljøvennlige energiformer, opprusting av vannkraft og miljøvennlig bruk av naturgass for å øke tilgangen på energi. Som representanten sier, er Midt-Norge et område hvor det er særlig nødvendig å fokusere på mulighetene for økt energitilgang, og det vil også bli gjort fra Regjeringens side.

Når det gjelder kraftoverføring, er det Statnett som systemansvarlig nettselskap som skal sikre et effektivt og sikkert overføringsnett for kraft med tilstrekkelig kapasitet i hele landet. Statnett skal investere i overføringsnett etter samfunnsøkonomiske prinsipper for å sikre forsyningssikkerheten.

Statnett har, som representanten nevner, et spesielt fokus på situasjonen i Midt-Norge. Forbruket i regionen vil i de nærmeste årene øke, bl.a. som følge av Hydros utvidelse av aluminiumsverket på Sunndalsøra og Ormen Lange-utbyggingen. Statnett foretar nå flere større nettinvesteringer i området konkret knyttet til disse prosjektene.

Midt-Norge opplever også en generell vekst i forbruket til allmenn forsyning. Statnett analyserer flere hovedvarianter av nye nettforsterkninger for å sikre forsyningssikkerheten i Midt-Norge. Analysene viser ifølge Statnett at nytten av en forsterkning er stor. Videre viser analysene at det vil være betydelige nettmessige besparelser knyttet til etablering av ny produksjon i området. Dette er tiltak som på lengre sikt vil være med på å bedre forsyningssikkerheten i Midt-Norge.

Samlet sett mener jeg at vi har rammer som skulle sikre en tilfredsstillende forsyningssikkerhet framover også i Midt-Norge.

Tord Lien (FrP) [12:58:00]: Jeg takker for svaret.

Jeg konstaterer at statsråden er veldig opptatt av nettutbygging, noe som selvfølgelig er viktig. Men jeg synes at jeg må få lov til å gjøre oppmerksom på at strømledningen ikke produserer strøm, noe Statnetts egen direktør også påpeker.

Vi vet at vi har en nasjonal underdekning på 9 TWh i et normalår og 22 TWh i et tørrår. Vi må ha ny produksjon på plass. Alternativet, frykter jeg, kan være at vi vil se en nedlegging av den industrien som har vokst fram i Midt-Norge, fra Møre i sør til Mosjøen i nord.

Statsråden er også inne på ny utbygging i regionen i sitt svar i dag. Nå lurer jeg på: Hvilken utbygging er det statsråden ser for seg? Og når vil den kunne være på plass? Innen 2010, som tydeligvis er et kritisk årstall?

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:59:02]: Det er vanskelig å svare på når ny kapasitet vil være på plass. Som vi vet, ble det for snart seks år siden – tror jeg – gitt konsesjon til bygging av flere gasskraftverk. Når vi først i dag ser begynnelsen på det første gasskraftverket, skyldes ikke det mangel på tillatelse til å bygge gasskraftverk, men nettopp at de kommersielle aktørene som skal bygge ut, ikke har sett lønnsomhet i å foreta denne utbyggingen. Det er én av utfordringene som vi står overfor.

Regjeringens ambisjon er at vi skal legge til rette for å øke bruken av fornybar energi, i form av vind, hvor vi har mange spennende prosjekter på bordet som til sammen kan gi et betydelig potensial i form av økt produksjon, i form av bioenergi, hvor vi har et stort potensial, i form av bølgekraft og ikke minst i form av småkraftverk, minikraftverk og opprustning av eksisterende kraftverk. Dette er blant de oppgaver som Regjeringen nå har tatt fatt på, og som vil gjøre at vi vil få økt forsyningssikkerhet.

Tord Lien (FrP) [13:00:07]: Det kan være mange årsaker til at man ikke har fått bygd gasskraftverkene på Skogn og Tjeldbergodden. En av dem er den infrastrukturen som skal til for å transportere gassen, noe man må være villig til å bidra til finansieringen av, noe Regjeringen også har signalisert at den ønsker å bidra til. Det kunne ha vært interessant hvis statsråden kunne komme med et signal om hvor stort det bidraget skal være.

En annen ting som vi har diskutert i dag, er WTO og bortfallet av inntekter for norske bønder. En ny inntektskilde for bøndene er at man eventuelt kunne gi en tillatelse til utbygging av mikro- og minikraftverk i de vernede vassdragene i Midt-Norge, og for så vidt i Nord-Norge. Jeg kan særlig nevne Vefsna, som vil bli vernet, hvor man har en god del sidevassdrag. Likeens har man en del sidevassdrag i Gaula som egner seg for mikro- og minikraftutbygging. Er det noe statsråden vil se på muligheten for?

Statsråd Odd Roger Enoksen [13:01:08]: Generelt sett vil utbygging av mini- og mikrokraftverk ha et stort fokus, først og fremst gjennom arbeidet med å legge til rette for grønne sertifikater, som er den første oppgaven som Regjeringen vil ta fatt på. Det er en sak hvor flere departementer og flere etater er involvert med hensyn til hvor det skal gis tillatelse til å bygge ut denne typen kraftverk.