Stortinget - Møte onsdag den 9. november 2005 kl. 10

Dato: 09.11.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Martin Engeset (H) [12:23:13]: Jeg vil få stille nærings- og handelsministeren følgende spørsmål:

«Den tradisjonsrike industribedriften M. Peterson & Søn AS» – som etter hvert har skiftet navn til Peterson Linerboard AS – «i Moss med sine 330 ansatte står i fare for å bli nedlagt grunnet bl.a. svært strenge miljøkrav og høye elektrisitetsavgifter. Videre skaper eksisterende jernbanetrasé betydelige problemer for bedriften. Ved sin tiltredelse uttalte næringsministeren at han hadde sin politiske verktøykasse full av virkemidler han ville ta i bruk.

Hva vil statsråden konkret gjøre for å trygge den viktige industribedriften i Moss?»

Statsråd Odd Eriksen [12:24:01]: Regjeringen vil føre en aktiv næringspolitikk hvor staten er engasjert i partnerskap med næringslivet og arbeidstakerne. Norge skal være et godt land å drive næringsvirksomhet i. Når det gjelder M. Peterson & Søn AS i Moss, har de en utslippstillatelse som medfører at bedriften innen 30. oktober 2007 må ha installert biologisk renseanlegg. Kravet er begrunnet ut fra resipientforholdene i Mossesundet.

Bedriften har søkt SFT om fristutsettelse på fem år med hensyn til rensing. Bedriften begrunner søknaden bl.a. med at den sliter økonomisk. Kostnadene ved å installere biologisk renseanlegg er av bedriften anslått til 155 mill. kr. Dette beløpet er langt høyere enn tidligere antatt – da kalkulert til 85 mill. kr. Bedriften vil spare 20 mill. kr ved å kunne etablere renseanlegg der jernbanelinjen går gjennom fabrikkområdet, og bedriften ønsker derfor å avvente en omlegging av jernbanelinjen.

For en sak som denne er SFT i utgangspunktet forpliktet til å gi allmennheten anledning til å uttale seg før vedtak treffes. Høringsfristen skal være minst fire uker. Dersom det av hensyn til miljøet, behov for løsning på et akutt problem eller tungtveiende samfunnsinteresser haster med å gi tillatelse, kan fristen settes kortere.

SFT vil nå sende søknaden ut på høring og har opplyst at de regner med å kunne treffe en avgjørelse i saken rett over nyttår. Vedtaket kan påklages til Miljøverndepartementet.

Når det gjelder jernbanetraseen som representanten Engeset viser til, er jernbaneprosjektet Sandbukta–Moss stasjon viktig for by- og næringsutvikling i Moss kommune. Realisering av prosjektet vil føre Østfoldbanen i tunnel gjennom Moss og vil frigjøre arealer ved dagens jernbanespor som bl.a. går gjennom M. Peterson & Søn AS’ bedriftsområde. Det er gitt en utfyllende redegjørelse om status for dette prosjektet i Samferdselsdepartementets St.prp. nr. 1 for 2005–2006, på sidene 159–161. Regjeringen vil aktivt følge opp dette prosjektet, bl.a. i dialog med Østfold fylkeskommune og Moss kommune, i lys av Soria Moria-erklæringens formuleringer om økt jernbanesatsing.

Når det gjelder den kraftinstensive industrien og treforedlingsindustrien, står disse overfor særskilte utfordringer, bl.a. som følge av at kraftavtalene med Statkraft på myndighetsbestemte vilkår i all hovedsak løper ut i årene framover. Regjeringen vil arbeide for å finne ordninger som sikrer industrien, og samtidig tilfredsstiller dagens EØS-regelverk.

Treforedlingsindustrien betaler i utgangspunktet den gjeldende minimumssats for elavgift, som i dag er 0,45 øre pr. kWh. ESAs retningslinjer åpner imidlertid for fritak fra denne minstesatsen dersom bedriftene gjennomfører miljøtiltak som tilsvarer effekten av avgiftssatsen. NVE har etablert en søknadsprosedyre for treforedlingsbedrifter i denne sammenheng.

Martin Engeset (H) [12:27:43]: Jeg takker statsråden for svaret.

Det er slik at Peterson i Moss er en minst like viktig industribedrift for Moss og Østfold som Union er, og var, for Skien og Telemark. I forhold til det engasjement som ble vist, ikke minst i valgkampen, fra statsrådens parti, og det som da ble sagt og beskrevet som en meget aktiv næringspolitikk, må jeg si at svaret fra næringsministeren ikke på langt nær var så konkret som jeg nok hadde regnet med.

Jeg registrerer imidlertid med tilfredshet at han signaliserer at Regjeringen aktivt vil følge opp jernbanesporet, det såkalte alternativ 2B, under Moss. Jeg vil følge opp med et tilleggsspørsmål: Når kan vi få Regjeringens svar på hva som konkret ligger i formuleringen «aktivt følge opp» denne jernbanesporløsningen?

Statsråd Odd Eriksen [12:28:49]: Til det siste: Representanten vil ikke få det konkrete innholdet i saken på nåværende tidspunkt. Som sagt er dette omtalt i St.prp. nr. 1, og vi vil måtte komme tilbake til det mer konkrete innholdet. Dessuten ligger dette til samferdselsministerens og Samferdselsdepartementets område. Jeg er sikker på at vi vil komme tilbake til det konkrete innholdet etter hvert.

Ellers er jeg enig med representanten i at bedriften er viktig for Moss kommune, og det vil være interessant også for meg å følge opp utviklingen for bedriften framover.

Så viser representanten til aktiviteten rundt Union i perioden før valget. Jeg er veldig glad for at den forrige regjeringen og den forrige næringsministeren viste et tydelig engasjement, sammen med de partiene som i dag utgjør regjeringsflertallet.

Martin Engeset (H) [12:29:58]: Jeg vil understreke at jeg har respekt for at de ulike statsrådene har ansvar for hver sine porteføljer, og jeg forstår at næringsministeren er litt tilbakeholden i forhold til å tråkke i andre statsråders bed – det har jeg full forståelse for. Men siden han i sitt svar til meg var såpass konkret inne på to elementer som åpenbart kommer inn under andre statsråders ansvar, føler jeg at det på en måte er rimelig å følge opp også i tilleggsspørsmålet.

Til slutt, med basis i svaret fra næringsministeren: Når det gjelder denne søknaden som bedriften har levert i forhold til utsettelse på renseanlegget, er poenget at her haster det. Det jeg er opptatt av, er at bedriften skal få et raskt og positivt svar på sin søknad. Hvor raskt kan man forvente at et slikt svar vil foreligge?

Statsråd Odd Eriksen [12:30:53]: Jeg viste til de fristene som SFT er pålagt å følge i denne type saker. Jeg har ikke mottatt signaler fra bedriften eller fra Moss kommune om at saken har dratt unødig ut. Det vil jeg eventuelt måtte komme tilbake til.

Når det gjelder oppfølgingen av tiltakene knyttet til jernbanedelen av spørsmålsstillingen, vil dette også bli fulgt opp i nært samarbeid med Østfold fylkeskommune og Moss kommune.

Presidenten: Då går vi tilbake til spørsmål 5.