Stortinget - Møte onsdag den 9. november 2005 kl. 10

Dato: 09.11.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [12:16:59]: «Styret i Diplom-Is anbefalte på sitt møte den 13. oktober å legge ned produksjonen og 55 lokale arbeidsplasser i Rakkestad. Regjeringspartienes tiltredelseserklæring legger opp til et aktivt statlig engasjement, i samarbeid med næringslivet og arbeidstakerne. Regjeringspartiene viste også et stort engasjement for å bevare arbeidsplassene ved Union i Skien.

Hva vil statsråden nå gjøre for å opprettholde arbeidsplassene ved Diplom-Is i Rakkestad, eller hvilken omstillingspakke kommer eventuelt på plass?»

Statsråd Odd Eriksen [12:17:52]: Jeg er kjent med at Tines heleide datterselskap Diplom-Is har arbeidet med sikte på å strukturere virksomheten i Norge for å bidra til framtidig lønnsom iskremproduksjon. I den forbindelse synes det også å være utsikter til at fabrikken i Rakkestad i Østfold kan bli nedlagt. Saken er ute på høring i selskapet. Så vidt jeg kjenner til, tar styret i Diplom-Is sikte på å ta endelig stilling til dette spørsmålet den 25. november i år.

Jeg har så langt ingen indikasjoner på noe annet enn at Diplom-Is har gjennomført en ryddig og ordentlig prosess i denne saken. Diplom-Is har ansvaret for å foreta forretningsmessige vurderinger som bidrar til fortsatt lønnsom iskremproduksjon. En eventuell nedleggelse i Rakkestad synes å kunne innebære behov for å øke antallet ansatte noe på Gjelleråsen utenfor Oslo og i Brevik i Porsgrunn kommune. Det ser derfor ikke ut til å være aktuelt å flytte produksjonen av iskrem ut av Norge.

På det nåværende tidspunkt er det vanskelig å ha noen klar oppfatning om hvorvidt en eventuell nedleggelse av iskremproduksjonen i Rakkestad vil innebære behov for et særskilt offentlig engasjement og i tilfellet på hvilken måte. Etter mitt syn er det viktig at en først får en god oversikt over de regionale og samfunnsmessige konsekvensene en eventuell nedleggelse av iskremproduksjonen i Rakkestad vil kunne medføre. Når en slik oversikt foreligger, ser jeg det som naturlig at lokale og regionale myndigheter sammen med bl.a. arbeidskraftmyndighetene og virkemiddelapparatet for øvrig vurderer behovet for mulige tiltak.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [12:19:42]: Jeg takker for svaret.

Det har vært en ryddig prosess fra Diplom-Is’ side. Det er også opplagt at Diplom-Is har et selvstendig ansvar for å vurdere og foreta forretningsmessige beslutninger knyttet til virksomheten ved avdelingen i Rakkestad. Men det undrer meg at statsråden svarer i litt generelle vendinger, for det var jo ikke mangel på engasjement i statsrådens parti tidligere i høst når det gjelder liknende saker. Vi har nok av saker vi kan trekke fram, der staten helt konkret har gått inn med virkemidler når hjørnesteinsbedrifter har vært truet av nedleggelse eller blitt lagt ned. Jeg ber derfor om litt mer konkretisering.

Hvis Diplom-Is’ styremøte skulle ta den endelige beslutningen om å legge ned avdelingen i Rakkestad, kan statsråden antyde noe om størrelsesordenen på den omstillingspakken det kan være snakk om, når den oversikten som statsråden vil ha på bordet først, foreligger?

Statsråd Odd Eriksen [12:20:46]: Det er vanskelig for meg å forskuttere styrets endelige beslutning når det gjelder iskremproduksjon i Rakkestad. Men det er helt åpenbart at Regjeringen, sammen med regionale og lokale myndigheter, vil se på mulige tiltak for å avbøte ulemper i lokalsamfunnet, dersom bedriften mot formodning skulle legges ned. Dette er tiltak som man eventuelt må komme tilbake til når endelig beslutning er fattet, og man får en oversikt over konsekvensene av den beslutningen.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [12:21:21]: Jeg takker igjen for svaret.

Det har i dag blitt kjent at Diplom-Is kanskje vurderer å legge ned også lageret i Rakkestad. Det vil si at det dreier seg om 40 arbeidsplasser til som eventuelt kan gå tapt.

Som statsråden er kjent med, har Diplom-Is tilbudt en del av de ansatte som mister plassen sin i Rakkestad, å flytte videre i konsernet – kanskje opptil åtte til Oslo og seks til Brevik. Men dette er jo ingen optimal løsning. For det første fører det til mer sentralisering av arbeidsplasser til Oslo, og det fører også til økt pendlervirksomhet.

Men jeg er glad for at statsråden antyder, både i hovedsvar og i tilleggssvar, at det vil være et samarbeid mellom lokale og regionale myndigheter ved endringer på arbeidsmarkedet i Rakkestad-området. Men jeg ønsker og håper at det vil bli et aktivt statlig engasjement, som det står i regjeringserklæringen.

Statsråd Odd Eriksen [12:22:26]: Jeg kan bekrefte at det vil være et aktivt statlig engasjement. Jeg er også enig med representanten i at det ikke er noen optimal løsning at en virksomhet legges ned, verken for lokalsamfunnet eller for de ansatte. Det er helt åpenbart at lokale, regionale og sentrale myndigheter skal fokusere på og ha et engasjement i forhold til de konsekvensene som en eventuell nedleggelse vil måtte få.