Stortinget - Møte onsdag den 9. november 2005 kl. 10

Dato: 09.11.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Kari Lise Holmberg (H) [11:52:35]: Jeg vil få stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«Etter anmodning fra de parlamentariske lederne fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble avtaleinngåelsen om evalueringen av dagens fylkeskommune avlyst rett før regjeringsskiftet.

Vil statsråden ta opp igjen dette arbeidet og gjennomføre den planlagte evalueringen av fylkeskommunen?»

Statsråd Åslaug Haga [11:53:15]: Dagens fylkeskommune er under press, og debatten om et framtidig regionalt nivå har pågått i svært lang tid. Det foreligger en rekke utredninger fra de siste åra hvor temaet har vært forvaltningsstruktur og ansvars- og oppgavefordelingen mellom forvaltningsnivåene. Jeg kan nevne Oppgavefordelingsutvalget, Effektutvalget, Distriktskommisjonen og ikke minst det arbeidet som har vært gjort innenfor rammen av KS, og de utredningene som ligger der. Alle disse utvalgene har vært samstemte i sin konklusjon, nemlig at vi trenger et sterkt folkevalgt mellomnivå i det offentlige forvaltningssystemet.

Regjeringa er derfor av den oppfatning at vi har tilstrekkelig grunnlag for å treffe en beslutning om at det skal være tre folkevalgte nivåer i Norge, og i Soria Moria-erklæringen definerte vi helt klart at Regjeringa ønsker at det skal være tre forvaltningsnivåer. Regjeringa mener derfor at det er sløsing med ressurser å iverksette en bred og forskningsbasert evaluering av dagens fylkeskommune. Det er i stedet på høy tid å vise handlekraft og fatte de beslutninger som er nødvendige for å få gjennomført en regionreform.

Det vil framover sikkert bli en opphetet debatt om bl.a. framtidig regioninndeling. Dette verken kan eller skal hindre oss politikere fra å ta ansvar for at det raskt fattes beslutninger i spørsmålet om framtidige regioner. Regjeringa vil med andre ord prioritere en rask, men god og forsvarlig framdrift av regionreformen.

I forbindelse med det kommende meldingsarbeidet om regionreform vil jeg vurdere hvorvidt det på noen enkeltområder kan være aktuelt å innhente ytterligere kunnskap, og jeg utelukker ikke at det kan være et behov vi erfarer ligger der. Så jeg vil altså ikke utelukke at enkelte avgrensede problemstillinger som også var skissert i det utarbeidede konkurransegrunnlaget for evaluering av dagens fylkekommune, kan bli nærmere belyst gjennom eksterne utredninger. Men en bred evaluering ser vi ikke behov for.

Kari Lise Holmberg (H) [11:55:58]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er godt kjent med hva som står i Soria Moria-erklæringen om tre forvaltningsnivåer. Jeg synes likevel det er forunderlig, og jeg stiller meg spørrende til noe av det som det blir gitt uttrykk for fra kommunalministerens side. Vi får altså ikke anledning til å ta debatten om to eller tre nivåer.

For det første velger regjeringspartiene med åpne øyne å avstå fra å skaffe seg mer eksakt kunnskap om hvordan dagens fylkeskommune løser sine oppgaver, for det var det mandatet var, å se på hvordan de tre nivåene i dag løser sine oppgaver.

For det andre synes jeg det er underlig at kommunalministeren sier stopp og mener at en har kunnskap nok. Men en har altså hentet inn anbud for mer kvalifisert viten bl.a. om fylkekommunens legitimitet.

For det tredje ligger det klart i mandatet at man skal basere seg på de tre nivåene.

Er det slik at kommunalministeren velger å lukke øynene av frykt for eventuelle negative resultater av en evaluering? Kan det være mulig at man ikke tør å ta en åpen diskusjon om noe så viktig som antall forvaltningsnivåer?

Presidenten: Presidenten ber både spørrer og svarer, særlig spørrer, om å følge med på klokken til høyre på talerstolen. Når klokken viser 00.00, er taletiden over.

Statsråd Åslaug Haga [11:57:30]: Spørsmålet om hvor mange forvaltningsnivåer vi skal ha i Norge, har vært diskutert svært lenge. Det er ingen tvil om at det er uenighet mellom partiene om hvorvidt vi skal ha to eller tre forvaltningsnivåer.

Når det gjelder de tre partiene som nå sitter i regjering, er ikke vi i tvil om hva det er klokt å ha av forvaltningsnivåer. Vi mener at vi skal ha tre forvaltningsnivåer. Det mener vi er meget godt dokumentert gjennom alt det utredningsarbeidet som har vært gjennomført i de seinere åra. Oppgavefordelingsutvalget, Effektutvalget, Distriktskommisjonen, KS’ arbeid – alt dette underbygger at det er klokt å ha tre forvaltningsnivåer, og derfor tar vi det som utgangspunkt.

Jeg tror ikke vi kommer noe lenger i disse diskusjonene. Nå er tida kommet for handling, og den handlingen ønsker vi å omsette til praktisk politikk, med utgangspunkt i tre forvaltningsnivåer.

Kari Lise Holmberg (H) [11:58:39]: Alt ved begynnelsen av forrige stortingsperiode var det klart at det skulle foretas en evaluering av fylkeskommunen. Den prosessen som så langt er gjennomført, har en klar basis i et flertall på Stortinget. Mange selskaper har dessuten nedlagt betydelige ressurser i forarbeidet til denne evalueringen.

Er ikke kommunalministeren redd for at man undergraver både tilliten til demokratiet og respekten for andres arbeid, når en velger å se bort fra både vedtak og påbegynt arbeid?

Statsråd Åslaug Haga [11:59:11]: Regjeringa skal bygge det som måtte bli det endelige resultatet når det gjelder forvaltningsstruktur, også på regionnivå, på kunnskap, og vi mener at vi har et godt kunnskapsnivå allerede i dag for å mene noe om at det er klokt å ha tre forvaltningsnivåer.

Så har jeg sagt at jeg utelukker ikke at vi kan komme til å se på enkelte sider av virksomheten til fylkeskommunene, men den brede gjennomgangen som en ble forespeilet i dette utredningsarbeidet, mener vi det ikke er grunnlag for. Vi mener snarere at det å sette i gang det brede utredningsarbeidet vil være sløsing med offentlige ressurser. Er det noe vi ikke ønsker oss, så er det at vi skal kaste bort offentlige penger på noe som i utgangspunktet er unødvendig, og som til dels allerede er gjennomført.

Presidenten: Vi går da over til spørsmål 22.