Stortinget - Møte onsdag den 11. januar 2006 kl. 10

Dato: 11.01.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Arne Sortevik (FrP) [12:26:16]: Først: Godt nytt år til statsråden!

Så til spørsmålet, som også dreier som om sykehus:

«Fortsatt er det en skjevdeling i ressurstildelingen til de regionale helseforetakene som gjør at Helse Vest, og derved også Helse Bergen og Haukeland Universitetssykehus, får tildelt for knapt med midler i forhold til tildeling i andre helseregioner. I forbindelse med budsjettarbeidet for 2006 i Helse Vest varsles nå kutt i lovpålagte sykehusoppgaver dersom budsjettrammene gjennomføres.

Hva er statsrådens plan for å sikre at lovpålagte sykehustjenester sikres for alle sykehuspasienter i Helse Vest?»

Statsråd Sylvia Brustad [12:27:01]: Jeg vil også ønske representanten, og for øvrig alle andre i dette hus, godt nytt år.

Til spørsmålet: Det er riktig som representanten Sortevik påpeker, at Helse Vest med bakgrunn i historien har hatt et lavere bevilgningsnivå enn det som er gjennomsnittet for landet. Derom hersker det ingen tvil. Det er et bevilgningsnivå som ble videreført ved etablering av de fem regionale helseforetakene i 2002. Dette har medført at Helse Vest har hatt lavere overføringer per innbygger enn andre regionale helseforetak. I St.meld. nr. 5 for 2003–2004, Inntektssystem for spesialisthelsetjenesten, ble det lagt fram nye kostnadsnøkler for fordeling av basisbevilgningen mellom de regionale helseforetak som skulle gjennomføres gradvis over år. Meldinga ble behandlet av Stortinget i desember 2003. Denne omlegginga innebærer at Helse Vest har fått økte bevilgninger i 2005 og 2006, og at de framover skal få økte bevilgninger i 2007 og 2008. Med andre ord: Denne skjevfordelinga skal rettes opp.

I forbindelse med Stortingets behandling av statsbudsjettet for inneværende år sluttet Stortinget seg til Regjeringas forslag om 500 mill. kr mer til sjukehus i 2006 enn det Bondevik-regjeringa hadde foreslått. Det medfører at Helse Vest har fått 140 mill. kr mer enn det Bondevik-regjeringa opprinnelig hadde foreslått til pasientbehandling for inneværende år. Det betyr at den høye aktiviteten kan videreføres, og at det på landsplan kan behandles vel 20 000 flere pasienter.

Regjeringa er opptatt av at skjevfordelinga mellom helseregionene skal rettes opp. I Regjeringas tiltredelseserklæring har vi sagt av skjevfordelinga av inntekter mellom helseregionene skal rettes opp raskere enn det som ble lagt til grunn i St.meld. nr. 5 – den jeg refererte til i stad. En slik forsering ble også vedtatt i forbindelse med Stortingets behandling av statsbudsjettet for 2005. En enda raskere oppretting av dette er et spørsmål som Regjeringa må komme tilbake til i forbindelse med budsjettet for neste år.

Stortinget har vedtatt et budsjett for de regionale helseforetakene for 2006 som bl.a. legger til grunn at de regionale helseforetakene skal være i økonomisk balanse i løpet av dette året. Det gjelder også Helse Vest. Stortinget er også gjort kjent med at det i 2006 vil være nødvendig med ytterligere omstillinger i flere regioner for å innfri dette balansekravet. Det vil også gå fram av min styring av Helse Vest gjennom det foretaksmøtet vi skal ha i slutten av denne måneden. Av det nylig utsendte bestillerdokumentet til Helse Vest går det fram at Helse Vest må gjennomføre lovpålagte oppgaver, dvs. innfri sitt «sørge for»-ansvar. Regionale helseforetak skal sørge for at befolkningen får tilbud om relevante tjenester i henhold til de lover som gjelder, og i henhold til øvrige myndighetsdirektiver.

Lodve Solholm hadde her tekke over presidentplassen.

Arne Sortevik (FrP) [12:30:09]: Jeg takker statsråden for svaret. Utgangspunktet for å dekke inn skjevfordelingen, noe det altså er bred enighet om å gjøre, har den svakhet at den bare dekker inn ca. en femtedel av den skjevfordelingen som ble påvist gjennom en egen utredning om finansieringssystemet og finansieringsordningen for de regionale helseforetakene. Det mangler altså henimot 500 mill. kr for Helse Vest, i tillegg til den skjevfordelingen som det nå er enighet om å dekke opp. Dette er blitt så alvorlig at det er en punktmarkering blant 8 500 ansatte i Helse Bergen i dag.

Jeg ser at statsråden uttaler til Aftenposten i dag at bosted ikke lenger skal avgjøre hvilken behandling en får dersom en kommer på sykehus, men det er faktisk det som pasientene i Helse Vest / Helse Bergen, og de som sogner til Haukeland sykehus også som lokalsykehus, opplever. Den oppfattelsen får de faktisk støtte for fra de ansatte, ikke minst fra legehold og ansvarlig medisinsk hold, som advarer mot kuttene i 2006.

Statsråd Sylvia Brustad [12:31:14]: Når det gjelder skjevfordelingen, er vi opptatt av å rette opp den. Jeg kan ikke nå gå inn i og gå god for hvilke tall som gjelder, men vi kommer tilbake til en eventuell ytterligere forsering av det i statsbudsjettet for neste år. For inneværende år er det vedtatt at vi går fram ett år fortere enn det som det opprinnelig lå an til i planene.

Når denne regjeringa greide å få opp 500 mill. kr mer enn det opprinnelig lå an til, etter at vi hadde sittet i statsrådstolene i 14 dager til tre uker, synes jeg ikke det er så aller verst, men jeg skjønner at dette ikke har løst alle utfordringene i Helse-Norge. Det er også slik at Stortinget har vedtatt at det skal være økonomisk balanse i alle våre helseforetak i løpet av inneværende år, så det er på en måte to hensyn som går litt mot hverandre. Det er klart at det byr på utfordringer i Helse Vest og i andre deler av landet. Skjevfordelingen skal vi rette opp. Det har kommet mer penger. Hva som kommer framover, må vi ta stilling til i budsjettene, men dette er jeg selvfølgelig særdeles opptatt av.

Arne Sortevik (FrP) [12:32:20]: Jeg takker igjen for svaret.

Det er slik at det er dagens pasienter og pasientene i 2006 som er mest bekymret, og med god grunn. De kuttene som er varslet, vil gå ut over bl.a. behandling av kreftpasienter og føre til at fødende sendes hjem én dag etter de har født ved Kvinneklinikken, som er knyttet til Haukeland sykehus.

Det er en pasientrettighetslov som gir pasientene rettigheter. Det er også slik at det er tilsyn, både helsetilsyn og arbeidstilsyn, som har påpekt uansvarlige forhold ved dette store sykehuset, forhold som skyldes pengemangel. Er det pengemangel i Norge? Er det pengemangel som gjør at denne regjeringen, som har flertall, og som har sagt at den vil bedre sykehusøkonomien og utvikle kvaliteten i velferdssamfunnet og velferdstilbudene, ikke kan gjøre noe for de pasienter som trenger sykehusbehandling i 2006? Skal de vente til de blir friske, eller håpe på bedre forhold i 2007 og 2008?

Statsråd Sylvia Brustad [12:33:26]: Det må ikke herske noen tvil om at lovpålagte oppgaver og lover skal følges, også i Helse Vest og i Helse Bergen. Jeg forutsetter at ledelsen i Helse Vest ser på – og det er jeg helt sikker på at de gjør – den situasjonen som nå er i Helse Bergen, og særlig knyttet opp mot Haukeland sykehus, i forhold til at dette følges opp.

Vi har fått inn betydelig mer penger for inneværende år. Hva som måtte komme av penger i tida framover, regner jeg med at representanten har forståelse for at jeg ikke kan svare på noen dager ut i det nye året – men det er klart at jeg er veldig oppmerksom på den situasjonen som er i sjukehussektoren. Men denne regjeringa har altså nå rukket å sitte i drøyt to og en halv måned, og vi greier ikke å lage revolusjon på så kort tid.