Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 2007 kl. 10

Dato: 31.01.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Per Roar Bredvold (FrP) [11:36:08]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I Hedmark omkom 27 personer i bilulykker i 2006. Ikke noe fylke hadde flere omkomne. I tillegg er det svært mange ulykker med personskader samt store materielle skader.

Ser statsråden noen mulighet til å forsere planlagte prosjekter samt bevilge penger til riksvei 3?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:36:32]: I Hedmark omkom 27 personar i bilulukker i 2006, av dei ni på rv. 3. Tolv personar omkom i bilulukker på E6 i Akershus, Hedmark og Oppland i 2006, av dei seks på E6 Gardermoen–Kolomoen. Møteulukkene viser ein aukande tendens.

Ut frå rv. 3 si betydning for transport mellom Oslo og Trondheim må prioriteringane på denne ruta sjåast i samanheng med prioriteringane på E6 mellom Oslo og Trondheim, jf. St.meld. nr. 46 for 1999-2000 Nasjonal transportplan 2002-2011.

I St.meld. nr. 24 for 2003-2004 Nasjonal transportplan 2006-2015 er det føreslått utført mindre investeringstiltak, bl.a. utbetring av eksisterande rv. 3 mellom Elverum og Rena i første fireåresperiode. I handlingsprogrammet for investeringar på stamvegnettet for perioden 2006–2009 fann Stortinget likevel ikkje rom for investeringar på rv. 3 i Hedmark.

Statens vegvesen Region øst har i 2006 fullført eit prøveprosjekt på ei 11 km lang strekning på rv. 3 i Stor-Elvdal kommune. Prosjektet er omtala i St.meld. nr. 46 for 1999-2000, Nasjonal transportplan 2002-2011. I opplegget inngår tiltak på sideterreng, breiddutviding, avkjørselsregulering m.m. Prosjektet er koordinert med dekkelegging på rv. 3. Transport- og kommunikasjonskomiteen hadde i samband med behandlinga av statsbudsjettet for 2007 følgjande merknad:

«Komiteen ber om at breddeutvidelsesprosjektet videreføres i 2007, i den grad det er mulig gjennom innsparinger innenfor Statens vegvesen Region østs område, eller for øvrig på stamvegruten som rv 3 er en del av.»

Eg vil på grunnlag av komiteen sine merknader ta dette spørsmålet opp med Vegdirektoratet for å sjå om det er mogleg å vidareføre breiddutvidingsprosjektet i 2007–2008. Når det gjeld prioritering av stamvegmidlane for Hedmark i neste NTP, er det som kjent i stor grad opp til fylkestinget kor høgt tiltak på rv. 3 skal kome.

Eg vil òg understreke E6 si betydning for ulukkesutviklinga generelt i Akershus, Hedmark og Oppland. I St.meld. nr. 24 for 2003-2004, Nasjonal transportplan 2006-2015, er det føresett at E6 Gardermoen–Kolomoen skal byggjast om til firefelts veg med fysisk midtdelar i planperioden. Dette er følgt opp i handlingsprogrammet for investeringar på stamvegnettet for perioden 2006–2009. Eg meiner dette tiltaket er svært viktig for trafikktryggleiken i Hedmark.

Det var opphavleg tenkt at det skulle fremjast eit samla finansieringsopplegg for heile strekninga. På grunn av manglande planavklaring på delar av strekninga – Minnesund–Skaberud spesielt – har Samferdselsdepartementet avgjort at det skal fremjast eit finansieringsopplegg for dei strekningane som det føreligg tilstrekkeleg planavklaring på. Eg meiner dette er eit viktig grep, som kan gjere at me kan hauste trafikktryggleiksvinstar for utbyggingstiltaket på E6 på eit tidlegare tidspunkt.

Samferdselsdepartementet har no starta arbeidet med ekstern kvalitetssikring, KS2, av den fyrste delen av prosjektet, og eg legg opp til at Regjeringa kan fremje ein stortingsproposisjon for utbygging og finansiering av E6 Gardermoen–Dal i Akershus og E6 Skaberud–Kolomoen i Hedmark i løpet av 2007. Det er ein føresetnad at det vert tilslutnad til delvis bompengefinansiering av heile prosjektet Gardermoen–Kolomoen.

Eg viser òg til svara mine på spørsmål nr. 13 i spørjetimen 15. februar 2006 og på spørsmål nr. 9 i spørjetimen 1. mars 2006 frå representanten Per Roar Bredvold om trafikkulukker og tiltak i Hedmark og spesielt om tilhøva på rv. 3.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:40:16]: Jeg takker statsråden for svaret, som for så vidt var en grei oppramsing av hva som kanskje kommer til å skje og forhåpentligvis kommer til å skje. Statsråden nevnte også at representanten Bredvold hadde hatt lignende spørsmål før. Det kan jeg love statsråden og Stortinget at jeg kommer til å ha videre i min periode som stortingsrepresentant.

Jeg er redd tallet 27. 27 drepte er 27 for mange. I 2005 var det 15 drepte i Hedmark. Det er ikke noe annet fylke som har et så pass stort antall drepte, og jeg håper statsråden tar inn over seg at vi må gjøre noe for å få ned antall drepte.

Når man ser på rv. 3, er det ikke bare en vei for Hedmark, det er en transittvei for hele landet. Jeg overdriver selvfølgelig når jeg sier hele landet, men jeg velger å gjøre det, for rundt 90 pst. av vogntogene velger Østerdalen framfor Gudbrandsdalen, fordi den er kortere og mer lønnsom.

Rv. 3 er av Stortinget utnevnt til stamvei, men bare ca. 6 pst. – tror jeg det var – holder i dag stamveinorm, dvs. 8,5 meters norm. Det er altså mye å gjøre her.

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:41:31]: Regjeringa satsar på samferdsel og har i årets budsjett ein stor auke på samferdselsbudsjettet som òg kjem Hedmark til gode. Men det me gjer med den store satsinga, er å oppfylle Nasjonal transportplan, som er vedteken her i Stortinget, og med eit handlingsprogram som ligg ved og høyrer innunder Nasjonal transportplan. I det handlingsprogrammet er prioriteringa til fylkestinget i Hedmark følgd opp. I den prioriteringa ligg den såkalla lottorekkja – 2, 4, 6, 16 – og rv. 3 er ikkje prioritert. Trass i det har ein evna å finne litt midlar til breiddutviding, og eg er – stadig trass i det som ligg av føringar i NTP – budd på å gå i dialog med Statens vegvesen, og har alt gjort det, i håp om at me skal kunne finne nokre midlar i tillegg. Men det er ei krevjande øving, for då går me altså utover det som fylkestinget har prioritert, og det som Stortinget har prioritert i sitt vedtak.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:42:38]: Jeg takker statsråden nok en gang for svaret.

Når det gjelder breddeutvidelsesprosjektet, var det jeg og Fremskrittspartiet som sammen med daværende regjering fikk til 20 mill. kr ekstra til Hedmark, 20 mill. kr ekstra til Sør-Trøndelag, samt at Vegvesenet kom med noe. Da har vi fått 11 km bra vei nord for Rena.

Jeg hadde håpet at Regjeringen kunne fortsette med å gi noen millioner – la oss si 20–30 mill. kr til Hedmark, 20–30 mill. kr til Trøndelag – slik at det i hvert fall kunne skje noe. Når det ikke skjer noe – dessverre – er det ille.

Hvis statsråden f. eks. leser Hamar Arbeiderblad for 11. januar 2007 og ser hvor folk dør i Hedmark på grunn av trafikkskader, og leser i andre aviser om daglige ulykker på rv. 3 – og noen ganger dør folk der – håper jeg at statsråden vil ta dette inn over seg.

27 drepte er, som jeg sa innledningsvis, 27 for mange. Derfor stiller jeg dette spørsmålet nå, og jeg kommer til å stille det flere ganger.

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:43:45]: Statsråden tek inn over seg at dødstala er altfor høge både i Hedmark og i resten av landet. Eg har seinast i dag vorte mint på det, ved ei markering som Trygg Trafikk hadde utafor Stortinget her i tidlege morgontimar, med sine tydelege krav om kva me skal gjere for å vareta dei gåande og syklande, altså dei mjuke trafikantane i trafikksystemet vårt. Så det vert jobba, det vert satsa, og det skal me fortsetje med, både i Hedmark og i resten av landet.

I motsetning til tidlegare regjeringar har me ikkje berre lagt inn 20 mill. kr, me har lagt inn 2 milliardar kr i auke til samferdsel. Det betyr at det vert rom for mykje større tiltak på både utbyggings- og vedlikehaldssida, noko som betyr auka trafikktryggleik for dei vegfarande og andre trafikantar. Så dette har me fokus på. Trafikktryggleik er punkt 1 i Regjeringa sin samferdelspolitikk, og me arbeider med visjonen om null drepne og hardt skadde i trafikken som den styrande visjonen for arbeidet vårt – òg i Hedmark.