Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2007 kl. 10

Dato: 14.02.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Øyvind Halleraker (H) [11:52:02]: Jeg har et spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«Etter «Server»-forliset utenfor Fedje er det fremkommet opplysninger om at Kystverket ikke tok noe initiativ for å få lenser og fartøysassistanse fra Mongstad og andre tilgjengelige ressurser. Dette er oppsiktsvekkende når Kystverket selv har brukt helhetsargumentasjonen i sammenheng med flytting av hoveddepot fra Fedje til Florø. Det forutsettes at tilgjengelig beredskap utnyttes, at Kystverket aktivt benytter sivilt utstyr og materiell de kan disponere over.

Kan statsråden svare på hvorfor dette ikke ble gjort?»

Statsråd Dag Terje Andersen [11:52:46]: Den norske oljevernberedskapen bygger på en effektiv og helhetlig bruk av samfunnets tilgjengelige ressurser og et godt samarbeid mellom private, kommunale og statlige aktører. Det er da heller ikke riktig at Kystverket ikke utnyttet tilgjengelig beredskap eller ikke benyttet tilgjengelige ressurser i området i forbindelse med «Server»-forliset. Kystverkets trafikksentral på Fedje, Fedje VTS, hadde løpende kontakt med MS «Server» i minuttene før grunnstøtingen kl. 18.25. Etter at grunnstøtingen var et faktum, kontaktet Fedje VTS umiddelbart taubåtene «Velox» og «Audax». Begge er tilknyttet Stureterminalen, og begge fartøyene har oljevernutstyr om bord, altså 250 meter oljelense og en oljeopptaker hver. I tillegg ble slepebåten «Belos» innkalt. Den er knyttet til Mongstadraffineriet. Kl. 18.52 nådde «Belos» fram til «Server», og kl. 19.20 nådde «Velox» og «Audax» fram. I tillegg ble en rekke andre fartøyer mobilisert inn av både Hovedredningssentralen og Fedje VTS, bl.a. kystvaktfartøyene KV «Ålesund», KV «Tromsø» og KV «Eigun», alle med 300 meter oljelenser og oljeopptakere om bord. Det første av disse, KV «Tromsø», var ved Fedje ca. kl. 21.45.

Kl. 20.50 var hele mannskapet evakuert fra MS «Server», og Kystverket overtok aksjonsledelsen fra Hovedredningssentralen. På dette tidspunktet var det fem fartøyer med oljevernutstyr ved eller underveis til havaristen – også som nevnt fra Statoil Mongstad og Hydro Sture. Det var festet sleper om bord i «Server» fra TB «Belos». TB «Baut», som også er tilknyttet Mongstadraffineriet, var også i området. I tillegg var det lokale aksjonsapparatet, IUA Bergen region, varslet om hendelsen, og det var opprettet kontakt med bergingskompetanse gjennom Bukser og Berging, eieren av slepebåtene «Belos» og «Baut».

Vanskelige værforhold og høye bølger under og etter forliset av «Server» gjorde dessverre at mye av det tilgjengelige oljevernmateriellet ikke umiddelbart kunne benyttes fullt ut.

For å kartlegge mulige utslipp av olje ble det videre leid inn helikopter med infrarødt kamera fra Norsk Hydro for å detektere oljeutslipp. Dette fløy over området fra ca. kl. 02.00–04.00.

Om kvelden den 12. januar ble det mobilisert mannskap og ressurser fra de statlige hoveddepotene på Ågotnes ved Bergen og på Hardbakke i Solund, samt ordinære ferger til å frakte utstyret til Fedje-området. Til å etablere beredskap og ringe inn forskipet med oljelenser på CCB Ågotnes ble firmaet Maritim Miljøberedskap engasjert. Operasjonen startet da forskipet ankom CCB kl. 10.00 på morgenen den 13. januar. Kystverket og IUA Bergen har god oversikt over ressursene ved Sture og Mongstad. Både personell og utstyr derfra ble benyttet under aksjonen. Både oljeopptakeren «Slurpen» og lenseopptakssystemet Current Buster ble brukt underveis i aksjonen sammen med personell i aksjonsledelsens operasjonsstab i Bergen.

Som representanten Halleraker forstår, ble de tilgjengelige ressurser i området benyttet under aksjonen.

Øyvind Halleraker (H) [11:55:54]: Jeg takker for svaret. Alle er glade for at selve redningsaksjonen ved dette forliset gikk bra.

Oljevernaksjonen gikk dessverre ikke like bra. Det er en kjensgjerning at argumentet for å flytte stasjonen til Florø var at Fedje-området var tilstrekkelig sikret på grunn av den gode beredskapen i området. Da virker det uforståelig at spesialskipet «Slurpen» lå ved Mongstad i fire døgn før den ble rekvirert. Den mengde olje som lokale folk meget prisverdig med kommunalt utstyr greide å samle opp, anslått til ca. 30 tonn, gikk til spille fordi man ikke fikk tilkalle tankbiler for å suge opp den samlede oljen. Deretter sprengtes lensene, og oljen fløt fritt igjen. Jeg kunne nevnt flere åpenbare feil og mangler.

Er statsråden enig i at dette samlet er såpass alvorlig at det er behov for en gransking av hele aksjonsforløpet, herunder responsen fra Kystverket i Horten, og at rapporten blir forelagt Stortinget?

Statsråd Dag Terje Andersen [11:57:08]: Det er helt naturlig når en har hatt en slik katastrofe som dette, at man har en skikkelig evaluering i ettertid. Det vil det selvfølgelig bli her, med en grundig gjennomgang av hva som ble gjort, og hva som kan gjøres bedre i framtiden.

Når representanten Halleraker nå nevner begrunnelsen for å flytte hoveddepotet fra Fedje til Florø, var jo det en beslutning som de partiene som nå sitter i regjering, aldri var enige i. Det var representantens parti og de andre partier i den foregående regjering som vurderte det på den måten. Derfor har vi nå bestemt at vi kommer til å gjenopprette depotet på Fedje uten å ta bort depotet i Florø, nettopp for å sikre beredskapen.

Når det så konkret gjelder «Slurpen» – her må jeg selvfølgelig ta alle forbehold fordi vi skal ha en skikkelig evaluering av aksjonen – er i alle fall den informasjonen jeg har mottatt så langt, at det er en båt som ikke er spesielt sjødyktig i stor sjø. Som kjent var værforholdene veldig vanskelige på Fedje da ulykken skjedde, og dagen etter ulykken. Etter den informasjonen jeg har fått, ble «Slurpen» satt inn i bruk så snart forholdene tilsa at det var forsvarlig og kunne gjøres med effektivitet.

Øyvind Halleraker (H) [11:58:23]: Jeg takker for svaret og setter pris på at vi får en rapport om dette, som vi må vurdere nærmere i alle detaljer.

Til Bergens Tidende den 15. januar uttalte statsråden at han ville revurdere flyttingen av hoveddepotet tilbake til Fedje hvis han fikk håndfaste bevis for at «Server»-ulykken ville blitt håndtert bedre dersom depotet fremdeles lå på Fedje. Statsråden gikk i går inn for å flytte hoveddepotet tilbake til Fedje, og det har min og Høyres fulle støtte.

Men kan ikke statsråden da konkludere med at heller ikke han er tilfreds med hvordan redningsarbeidet og aksjonen forløp?

Statsråd Dag Terje Andersen [11:59:08]: Først en korreksjon: Det er hyggelig at Halleraker er fornøyd med at depotet skal flyttes tilbake fra Florø til Fedje. Men det skal ikke flyttes fra Florø til Fedje. Det Regjeringen har sagt, er at vi skal bygge opp igjen depotet på Fedje, uten å ta det bort i Florø. Jeg håper de kan gi sin støtte til det også.

Når det gjelder om jeg er fornøyd med kvaliteten på den aksjonen som ble gjennomført, må jeg komme tilbake til det når vi har hatt en grundig gjennomgang. Vi er enige om at det viktigste, som er å berge liv, fungerte utrolig effektivt med tanke på den værsituasjonen som var der borte. Men det ligger nå olje i fjæresteinene flere steder på Fedje og i kommunene rundt Fedje, og det sier seg selv at det ikke har fungert godt nok når det gjelder å forhindre det. Men det var altså spesielle værforhold, og vi skal gå igjennom om det som kunne gjøres, ble gjort. Jeg er i hvert fall sikker på at for befolkningen på Fedje vil tryggheten for eventuelle framtidige vanskelige situasjoner bli bedre når vi får reetablert hoveddepotet der borte, og jeg er glad for at vi er enige om det, til tross for at den forrige regjeringen altså mente at det ikke var nødvendig.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 9.