Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2007 kl. 10

Dato: 14.02.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Per Roar Bredvold (FrP) [11:45:16]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Ferdigstillelsen av Rena tekniske verksted i Hedmark har latt vente på seg i flere år, til stor frustrasjon for brukerne. Det har i den senere tid kommet positive signaler om at nødvendige økonomiske midler vil komme i år.

Kan statsråden bekrefte dette, samt angi når verkstedet vil være ferdig utbygget og klargjort til bruk?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:45:47]: Prosjekt for teknisk verksted på Rena ble vedtatt av Stortinget ved behandlingen av Forsvarets investeringsproposisjon våren 2003. Prosjektet skulle dekke behovet for økt verkstedkapasitet i Østerdalen, som en følge av de vedtak som lå til grunn for omorganiseringen av Forsvaret i perioden 2002–2005.

Underveis i gjennomføringen av prosjektet ble det, som et tiltak for å holde prosjektets kostnadsramme, besluttet å ikke ferdigstille den ene av de to verkstedfløyene. Denne skulle heller inntil videre benyttes som et frostfritt lager. Verkstedbygget ble tatt i bruk i januar 2005.

På bakgrunn av innmeldt behov fra Forsvarets logistikkorganisasjon gav Forsvarsvarsdepartementet i desember 2006 Forsvarsbygg i oppdrag å utarbeide et forprosjekt om ferdigstillelse av Rena tekniske verksted. Her vil alternative løsninger, kostnader og tidsrammer for prosjektet klarlegges. Forprosjektet skal etter planen fremmes for departementet i mai 2007, altså i vår.

Jeg ønsker imidlertid at forprosjektet skal ses i sammenheng med oppdraget som er gitt til Forsvarets logistikkorganisasjon om å gjennomføre tiltak for å effektivisere vedlikeholdsvirksomheten. Stortinget ble i budsjettproposisjonen for 2007 orientert om at Forsvarets logistikkorganisasjon skal gjennomføre slike tiltak.

Forsvarets logistikkorganisasjon er gitt i oppdrag å utarbeide en plan for interneffektivisering av bl.a. verkstedkapasitetene, og vil levere en anbefaling om dette før sommeren. Formålet er å optimalisere verksteddriften gjennom rasjonell drift og utnyttelse av synergier mellom de ulike verkstedene.

Når forprosjektet og Forsvarets logistikkorganisasjons plan for interneffektivisering foreligger før sommeren, vil departementet ta stilling til en eventuell ferdigstillelse av Rena tekniske verksted.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:47:53]: Jeg takker statsråden for svaret og oppsummeringen og historikken på verkstedet.

Det er synd at ikke den siste delen av verkstedet ble klargjort og er i bruk, slik det burde vært. Da det ble utbygd – for å si det slik – men ikke ferdigstilt, manglet det ca. 50 mill. kr på å bli ferdigstilt. I dag vil det vel koste noe mer, dessverre.

Jeg legger også merke til at statsråden i sin orientering ikke lover at verkstedet skal bli ferdigstilt som verksted, i hvert fall tolket ikke jeg det av orienteringen, men at vi må vente til mai for å høre hva departementet mener om dette, på grunnlag av undersøkelser og det som foregår nå. Det er i hvert fall ingen tvil om at det er et stort, stort behov for at denne verkstedhallen på ca. 5 000 m2 skal bli ferdigstilt. I dag jobber det 79 mennesker på verkstedet. Det er ikke den minste tvil om at en har kapasitet til å gjøre mer hvis hallen hadde vært ferdig, og man kunne hatt 15–20 mennesker til, for så stor etterspørsel er det etter den kapasiteten der oppe.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:49:01]: Jeg er kjent med at det på de fleste av Forsvarets verksteder er mye arbeid nå for tiden. Likevel er det slik at når vi skal bygge ut noe nytt, slik som her, må vi være helt sikre på at det er dét vi trenger, og at det vil være den riktige ressursbruken. Men som sagt, det er igangsatt et forprosjekt. Det vil være ferdig i mai i år, og så velger jeg å avvente det og se resultatet av det. Jeg synes også det er viktig at vi ser verkstedet og behovet for verkstedkapasitet i sammenheng med de andre verkstedene som er relatert til dette, bl.a. på Elverum.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:49:48]: Jeg takker statsråden nok en gang for svaret, og jeg registrerer at statsråden avventer dette forprosjektet.

Slik verkstedene drives på Rena nå, koster det ca. 5 mill. kr mer pr. år å drive dem kontra det å gjøre ferdig den hallen som vi mangler, slik at man på alle måter kan være mer ressurseffektive. I dag kjøres det materiell fra Rena som kun skal på en firetimers service – jeg tenker da på Scania og Mercedes Geländewagen – til Lillehammer. Det er ganske langt å kjøre den strekningen, og man kaster bort mye tid. I tillegg kjører man Leopard-vogner fra Rena til Rinnleiret i Trøndelag på verkstedet der. Det kan heller ikke være særlig ressurseffektivt. Det er derfor mye som tilsier at vi bør bygge ut denne hallen på 5 000 m2. Slik det fungerer i dag, er det mye dyrere drift der oppe. Vi har kanskje verdens dyreste kaldtlager. Det er ikke Forsvaret verdig.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:50:49]: Jeg deler representanten Bredvolds oppfatning at vi må drive verkstedene våre på en optimal måte for Forsvaret, slik at vi bruker ressursene våre på en best mulig måte. Men det er også nettopp derfor jeg har bedt om at dette forprosjektet blir ferdig og forelagt meg, og at jeg også får se resultatene av interneffektiviseringen. For her er vi også nødt til å se de ulike verkstedene i sammenheng, med det klare mål for øye at det skal være best mulig for Forsvaret.