Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2007 kl. 10

Dato: 07.03.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Bent Høie (H) [11:20:44]: «Statsråden har ved flere anledninger, bl.a. i Stortinget 14. desember 2006, påstått at det med Høyres modell med to nivåer vil bli 3 300 færre lokalpolitikere i Norge.

Hva i Høyres program eller forslag i Stortinget bygger statsråden en slik beregning på?»

Statsråd Åslaug Haga [11:21:20]: Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det ved siste kommune- og fylkestingsvalg ble valgt inn 11 866 lokalpolitikere i Norge. Høyre ønsker en tonivåmodell. Det vil innebære, hvis det skulle bli gjennomført, at alle de 728 fylkeskommunale politikerne vil forsvinne. I primærkommunene ble det valgt inn totalt 11 138 politikere ved siste valg, dvs. at det i gjennomsnitt var 26 folkevalgte i hver kommune.

I Kommunal Rapport i mars 2004 presiserte Høyres partileder – daværende kommunal- og regionalminister – Erna Solberg at målet var å redusere antallet kommuner i Norge med 100–150. Siden den gang har det blitt tre færre kommuner, og den fjerde sammenslutningen kommer i 2008. Jeg har ikke registrert at Høyre ønsker en annen utvikling enn den som ble beskrevet av partileder Solberg. En sammenslutning av kommuner, som skissert av Høyres partileder, vil fjerne minst 2 600 kommunepolitikere, altså politikere i primærkommunene. Når man legger til de 728 som vil forsvinne når fylkeskommunene, etter Høyres ønske, nedlegges, vil det totalt forsvinne rundt 3 300 lokalpolitikere i Norge – med Høyres politikk.

Bent Høie (H) [11:23:21]: Statsrådens tidligere henvisning – og vi fikk det bekreftet i dag – var at Høyres tonivåmodell vil gi en reduksjon på 728 lokalpolitikere.

Det andre forholdet statsråden tar opp, er en helt annen diskusjon, nemlig diskusjonen om landets kommunestruktur. Utfordringen når det gjelder landets kommunestruktur er like stor med statsrådens modell med fortsatt tre nivåer, som med Høyres modell med to nivåer. Men lokaldemokratiet måles heller ikke i antall politikere i kommunestyrer og fylkesting, for hvis en ikke har reell makt – og det utgjør en forskjell – råtner faktisk lokaldemokratiet på rot. Derfor vil Høyre gi kommunestyrerepresentantene mer makt ved at de får overta fylkeskommunens oppgaver og oppgaver fra fylkesmannen.

Dessuten stopper ikke vår desentralisering der. Vi må også gi mer makt til den enkelte innbygger. I Høyre-Norge blir det faktisk 4,6 millioner flere lokalpolitikere. Problemet for statsråden er at hun er nødt til å skremme dem som ikke engang tror på hennes egen modell, med å komme med falske tall for Høyres modeller.

Jeg må gjenta spørsmålet: Hva er det med Høyres tonivåmodell som vil gi 3 300 færre lokalpolitikere?

Statsråd Åslaug Haga [11:24:40]: Dette er enkel matematikk. Høyre sier at de vil kvitte seg med fylkesnivået. Det innebærer at 728 fylkespolitikere forsvinner. Det forstår jeg at representanten Høie heller ikke bestrider. Slik vil det være. I tillegg kommer det faktum at partileder Solberg har sagt at hun ønsker å redusere antallet kommuner i Norge med et sted mellom 100 og 150. Hvis vi legger til grunn at Høyre bare ønsker å kvitte seg med 100 kommuner – altså ikke 150 som det har vært antydet – betyr det at du vil miste 2 600 lokalpolitikere.

Så er jeg enig med representanten Høie i at lokaldemokratiet ikke måles i antall lokalt folkevalgte. Men det er samtidig ingen tvil om at det antallet lokale ambassadører som er engasjerte i lokaldemokratiet, har å gjøre med hvilken reell mulighet folk har til innflytelse over lokalmiljøet sitt.

Bent Høie (H) [11:25:58]: Igjen bekrefter statsråden at det ikke er noen sammenheng mellom Høyres tonivåmodell og den påstanden som statsråden reiser land og strand rundt med, om at Høyres tonivåmodell vil gi 3 300 færre lokalpolitikere. Det Høyre har sagt i denne saken, er faktisk nøyaktig det samme som statsrådens egen sjef, statsminister Jens Stoltenberg, sa til landets ordførere på siste ordførersamling i KS. Igjen har statsråden ikke vært i nærheten av å dokumentere sine påstander, og dette er ikke første gangen. 18. januar i fjor måtte statsråden svare på sin påstand om at kommunene hadde blitt sultefôret under den forrige regjeringen. Hennes svar var en innrømmelse av at kommuneopplegget i 2004 var det beste siden 1997. Så måtte statsråden igjen svare 6. april på sin påstand i denne sal om at da kommunene hadde gode resultater i 2005, skyldtes det at de hadde kuttet i de kommunale tjenestene. Hennes svar viser at kommunene i 2005 hadde økt tjenesteproduksjon, og at det gode resultatet skyldtes bedre økonomi.

Mitt spørsmål til statsråden nå er: Hvor mange flere ganger må hun møte i denne salen og tilbakevise sin lettvinte omgang med sannheten før hun synes det begynner å bli flaut?

Statsråd Åslaug Haga [11:27:10]: Nå gir representanten Høie et helt feilaktig bilde av mine opptredener i Stortinget. Det er sjølsagt ikke noe problem å få til en betydelig vekst, f.eks. i kommunal sektor, et år, hvis man året tidligere har kuttet alt det remmer og tøy kan holde. Men jeg har ikke sagt at det nødvendigvis er tonivåmodellen som vil føre til at 3 300 lokalpolitikere blir borte. Jeg har sagt at det er kombinasjonen av at man kvitter seg med fylkeskommunen og at man reduserer antallet kommuner, som vil føre til et tall i denne størrelsesordenen – sannsynligvis mer hvis det er riktig at Høyre står fast ved at de vil kvitte seg med bortimot 150 kommuner. Men når det er sagt, er det ingen tvil om – sett fra min side – at det å gjennomføre en struktur i Norge hvor du har to nivåer, i praksis vil føre til at du får en massiv kommunesammenslåing. Noe annet er ikke praktisk håndterbart.

Bent Høie (H) [11:28:22]: Det blir åpenbart behov for flere spørsmål til statsråden.