Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2007 kl. 10

Dato: 09.05.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Sonja Irene Sjøli (H) [13:36:04]: Jeg har et spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Det er en klar politisk målsetting å styrke tilbudet til rusavhengige, og de regionale helseforetakene er i flere år instruert om å prioritere en styrking av det spesialiserte, tverrfaglige behandlingstilbudet til disse pasientene. Ifølge data fra Oppsøkende og koordinerende tjeneste i Oslo kommune ble 85 personer som hadde behov for avrusning, avvist på grunn av manglende kapasitet i løpet av uke 31– 40 i 2006.

Hva gjør statsråden for å sikre at alle som har behov for det, får et tilbud om avrusning?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:36:20]: Regjeringa har et klart mål om å styrke tilbudet til rusmiddelavhengige. Det framgår av Soria Moria-erklæringa, der vi sier at vi vil sikre rusmiddelavhengige tilgang til raskere behandling på alle nivåer i behandlings- og rehabiliteringskjeden. Dessverre har vi sett at ventetid for behandling, og kanskje i særlig grad avrusning, har vært for lang. Jeg ser det som særlig viktig at rusmiddelavhengige som ønsker det, og som trenger behandling, ikke skal vente unødig lenge, verken på avrusning eller på oppfølgende behandling og rehabilitering.

Allerede i tilleggsforslaget til statsbudsjettet for 2006 la som kjent Regjeringa inn en styrking av rusomsorgen med 91,5 mill. kr. Det har vi også fulgt opp i 2007. I alt er 220 mill. kr bevilget til rustiltak i inneværende år. I overkant av 70 mill. kr av årets midler er øremerket spesialisert rusbehandling. I årets budsjettproposisjon, for 2007, har vi sagt at 9 mill. kr skal benyttes til økt behandlingskapasitet, og at flere avrusingsplasser skal prioriteres. Dette har jeg formidlet spesielt til de regionale helseforetakene gjennom oppdragsdokumentet. Der har jeg bedt om at den prosentvise veksten også i år skal være sterkere innenfor rus og psykiatri enn somatikk, og jeg har konkret bedt om at ventetida for avrusing skal reduseres.

I spørsmålet vises det til data fra Oslo kommune og at 85 personer som hadde behov for avrusing, ble avvist på grunn av manglende kapasitet i ukene 31– 40 i 2006. Ifølge Helse Øst var det på det gjeldende tidspunkt lavere avrusingskapasitet i spesialisthelsetjenesten enn normalt fordi avrusingstilbudet i Oslo og Follo var under omlegging i den aktuelle perioden. Akuttinstitusjonen ved Ullevål universitetssykehus var under ombygging og hadde redusert drift. Avrusing ble gitt ved andre akuttinstitusjoner i tillegg til et redusert tilbud ved Ullevål. Helse Øst opplyser videre at alle henvendelser om avrusing ble behandlet, og at alle som ble henvist, fikk behandling. Enkelte fikk tilbud om avrusing på et senere tidspunkt. Montebello var en av akuttinstitusjonene som ivaretok avrusingstilbudet i omleggingsperioden. Helse Øst har opplyst at alle som søkte, fikk plass i den aktuelle perioden ved denne institusjonen. Det er snakk om 300 personer.

Jeg har fått opplyst at det har vært noe redusert kapasitet i Oslo og Follo i den aktuelle perioden. Samtidig tilsier de tilbakemeldinger jeg har fått, at man har prioritert å gi et best mulig avrusingstilbud i regionen i denne overgangsfasen.

Med Regjeringas satsing på dette området forventer jeg at rusbehandling og avrusingstilbudet styrkes ytterligere i tida som kommer. Rusmiddelavhengige skal ha de samme rettigheter som alle andre pasientgrupper når de har behov for behandling for sine rusproblemer. I den forbindelse vil jeg også vise til at vi nylig har oversendt et lovforslag til Stortinget om rusmiddelavhengiges rettigheter til behandling. Vi har som kjent lagt fram forslag til endringer i pasientrettighetsloven, slik at rusmiddelavhengige skal få rettigheter på lik linje med andre pasienter når de behandles for sine rusmiddelproblemer. Forslaget om en ventetidsgaranti i spesialisthelsetjenesten, som ble oversendt 27. april, omfatter også rusmiddelavhengige under 23 år.

Oppsummert: Etter opplysninger jeg har fått fra Helse Øst, er situasjonen i dag slik at de som trenger hjelp på dagen, får hjelp på dagen, og det er jeg glad for.

Sonja Irene Sjøli (H) [13:40:33]: Jeg takker for svaret.

Det er gledelig at det er tverrpolitisk enighet om å satse på rusbehandling. Men i lys av det er det ganske forstemmende å registrere at det er mange som fremdeles blir avvist når de ber om hjelp. Dette er bakgrunnen for at Høyre også venter utålmodig på den opptrappingsplanen for rusfeltet som statsråden varslet skulle komme i budsjettet i fjor, men som ennå ikke har kommet.

For ett år siden stilte jeg et spørsmål om avrusningskapasiteten ved Helse Øst på bakgrunn av, som statsråden også refererer til, bekymringene for at kapasiteten ble redusert. Men selve syretesten på at tilbudet er bra nok, er hvordan de rusavhengige selv opplever å bli møtt. Nå viser det seg altså at det var så mange som 85 mennesker som ble avvist da de trengte hjelp til avrusning, og noen ble også avvist flere ganger. På bakgrunn av dette må jeg spørre statsråden igjen om hun synes det er grunn til fremdeles å si at Helse Øst gjør et godt arbeid. Eller ser hun at det er behov for en sterkere styring fra departementets side?

Statsråd Sylvia Brustad [13:41:40]: For det første er jeg også glad for at det er tverrpolitisk stor interesse – i hvert fall blant de fleste partier – for dette feltet, for det synes jeg også borger bra for å få til et enda bedre tilbud.

Jeg kan med en gang si – og da snakker jeg selvfølgelig generelt – at vi har betydelige utfordringer innenfor rusomsorgen, det er det ingen tvil om. Det skal vi snart komme tilbake til.

Så er det helt klart at i den perioden representanten Sjøli her viser til, var det redusert kapasitet på grunn av de ting som jeg har forsøkt å redegjøre for. Det er beklagelig at noen måtte vente noe lenger. Jeg har fått opplyst fra Helse Øst at dette pr. i dag langt på vei nå skal være brakt i orden, slik at de som trenger hjelp på dagen, får hjelp på dagen. Når jeg sier det, betyr ikke det at alt er fullkomment, ei heller i Helse Øst og ei heller i Oslo. Vi vet at det er store utfordringer på mange plan knyttet til rus, og det skal jeg love at vi jobber meget aktivt med.

Sonja Irene Sjøli (H) [13:42:45]: Det var en annen problemstilling som jeg tok opp med statsråden i mai i fjor, som var knyttet til de nye retningslinjene for rusbehandling. I disse retningslinjene heter det at pasienter med alvorlige rusproblemer som ikke forventes å ha nytte av behandling, bør få kommunale omsorgstiltak fremfor spesialisert behandling. Statsråden svarte prisverdig nok:

«Vi skal selvfølgelig ikke ha et system som fører til at de som har det største behandlingsbehovet, ikke får hjelp.»

Heldigvis ble retningslinjene stoppet, slik vi bad om, etter et betydelig engasjement fra organisasjonene innen rusfeltet. Men på bakgrunn av de tallene som ble referert fra oppsøkende tjenester, har flere organisasjoner, bl.a. Rusmiddelmisbrukernes Interesseorganisasjon, nå rettet en henvendelse til oss på Stortinget. De mener at retningslinjene som statsråden stoppet i fjor, nå praktiseres likevel. De dårligst stilte avvises og får ikke en ny sjanse til å komme ut av sin rusavhengighet. Hva vil statsråden gjøre for å sikre at en slik praksis ikke forekommer?

Statsråd Sylvia Brustad [13:43:48]: For det første skal jeg sjekke det, for det er riktig som representanten Sjøli sa, at retningslinjene ble stoppet, og det skal lages nye felles, nasjonale retningslinjer, slik at en ikke blir avhengig av hvilken helseregion en tilhører.

Så minner jeg bare igjen om det lovforslaget vi har liggende til behandling her nå, som skal gi rusmiddelavhengige et mye sterkere vern – eller rettigheter, for å bruke et annet uttrykk – som jeg håper Stortinget slutter seg til. Det skal selvsagt være slik at de som trenger hjelp, skal få det, og det er klart at de med de mest alvorlige utfordringene, ikke minst de med rusproblemer, skal få hjelp så raskt som overhodet mulig.

Så vi kommer tilbake med diverse saker som vi kan snakke nærmere om. Vi har et meget aktivt arbeid omkring det, men det er fortsatt en del ugjort. Det er helt klart.