Stortinget - Møte onsdag den 10. oktober 2007 kl. 10

Dato: 10.10.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Martin Engeset (H) [12:08:21]: Jeg vil få rette følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Gjennom lengre tid har Sykehuset Østfold gjennomført betydelige investeringer i et nytt distriktspsykiatrisk senter ved sykehuset i Halden, og det nye tilbudet skulle nå ha vært åpnet og tatt i bruk. Fordi Riksantikvaren i sommer plutselig fattet et midlertidig fredningsvedtak, har hele prosjektet nå stoppet opp. Som en følge av dette er et nytt og svært viktig tilbud til trengende pasienter utsatt på ubestemt tid.

Hva vil statsråden foreta seg for å hindre at pasientene blir skadelidende?»

Statsråd Sylvia Brustad [12:09:03]: Jeg synes som representanten Engeset det er synd at de nye lokalene ved Halden sykehus ennå ikke kan tas i bruk, slik at en får samlet de ulike pasienttilbudene. Som kjent har Sykehuset Østfold HF siden 2003 jobbet med å utbedre bygningsmassen ved tidligere Halden sykehus, bl.a. med tanke på å samlokalisere funksjonene som ligger under distriktspsykiatrisk senter for befolkninga i Sarpsborg- og Halden-distriktet. En fylkesdekkende enhet for behandling av spiseforstyrrelser skal som kjent etter planen også lokaliseres her.

Helse Sør-Øst RHF har informert meg om at pasientene ved DPS i Sarpsborg og Halden får et tilfredsstillende tilbud i de lokalene de har disponert i mange år. Pasienter med spiseforstyrrelser får et tilbud i midlertidige lokaler i dagens DPS Sarpsborg.

Når det gjelder byggesaka, er det slik at bygninga Halden sykehus ble foreslått vernet i foreløpig verneplan for helsesektoren i januar i år, slik representanten helt sikkert kjenner til. Etter en dialog mellom Sykehuset Østfold HF og Riksantikvaren i vår bestemte Riksantikvaren i sommer å foreta en formell midlertidig fredning av bygninga Halden sykehus. Sykehuset Østfold HF har imidlertid påklaget vedtaket til Miljøverndepartementet.

Jeg har tillit til at Helse Sør-Øst RHF ivaretar sitt sørge for-ansvar uavhengig av utfallet i denne saka. Jeg kan ikke gripe inn i miljøvernmyndighetenes behandling av en fredningssak. Men jeg tillater meg å håpe at bevarings- og behandlingsinteresser kan forenes i denne saka, slik at pasientene i Østfold kan få nyte godt av det planlagte tilbudet om ikke altfor lenge.

Martin Engeset (H) [12:10:40]: Jeg takker statsråden for svaret.

Det er slik i denne saken at dette prosjektet har pågått gjennom lengre tid. Det er investert nærmere 80 mill. kr, og det er et svært etterlengtet og verdifullt tilbud som egentlig nå står klart til å tas i bruk. Gardiner, møbler og sengetepper er på plass. De ansatte har gjennomgått nødvendig kompetanseheving og står bokstavelig talt bare og tripper etter å komme i gang. Derfor er dette en veldig kjedelig situasjon og viser vel egentlig at Riksantikvaren her kom altfor sent på banen.

Det er jo slik at det er staten som eier og driver sykehusene, og også at Riksantikvaren er en statlig etat. Så mitt oppfølgingsspørsmål blir om ikke den ene statlige sektoren vet hva den andre gjør.

Statsråd Sylvia Brustad [12:11:39]: Jeg kan slutte meg til alt det representanten Engeset her sier om viktigheten av å få dette på plass, og at det er jobbet veldig lenge med denne saka. Jeg deler også representantens syn på at dette vil bli et bedre tilbud enn det som er situasjonen i dag.

Så er nå reglene sånn, som representanten også kjenner til, at så lenge saka ligger i Miljøverndepartementet, som er klageinstans, kan ikke jeg gripe inn. Men jeg gjentar det jeg sa i mitt hovedsvar, at jeg håper at en så raskt som mulig finner svar på denne saka som gjør at behandlingsinteressene og bevaringsinteressene kan forenes.

Martin Engeset (H) [12:12:26]: Noe av problemet her er at hele prosjektet vil måtte bli utsatt på ubestemt tid hvis man ikke får medhold i klagen. Som statsråden fremholder, ligger denne saken nå til behandling i Miljøverndepartementet. Mitt siste spørsmål til statsråden er om hun i tillegg til å gi uttrykk for at dette er synd, og at hun håper at pasientbehandlingen lar seg forene med Riksantikvarens interesser, vil ta kontakt med sin statsrådskollega miljøvernministeren for å få henne til å forstå at veldig viktige interesser for pasientene her står på spill.

Statsråd Sylvia Brustad [12:13:10]: Jeg kan ikke gripe inn i saka, men jeg er helt sikker på at miljøvernministeren vet å få greie på hva jeg har sagt i salen her – og vi snakker sammen flere ganger i uka.