Stortinget - Møte onsdag den 24. oktober 2007 kl. 10

Dato: 24.10.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Per Roar Bredvold til forsvarsministeren, vil bli besvart av miljøvern- og utviklingsministeren på vegne av forsvarsministeren.

Per Roar Bredvold (FrP) [ 12:00:59]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren som vil bli besvart av miljøvern- og utviklingsministeren:

«Det er blitt utarbeidet en rapport av Forsvarets sanitet som viser hvor mange som døde i Forsvarets tjeneste i perioden 1990–2004. Tallet er høyt.

Hvordan vil Forsvaret arbeide for at man unngår disse tragiske hendelsene?»

Statsråd Erik Solheim [12:01:33]: Forsvarets virksomhet er i sin natur forbundet med en viss risiko. Nettopp derfor arbeides det kontinuerlig med å forbedre kompetanse, sikkerhetsrutiner og regelverk. Sikkerhet har svært høy prioritet i Forsvaret. Alle i Forsvaret, fra de vernepliktige til generalene, blir gitt systematisk opplæring i helse, miljø og sikkerhet. En person som gjennomfører befalsskole, krigsskole og stabsskole, vil totalt ha 160–200 timers opplæring i helse, miljø og sikkerhet.

For å styrke denne opplæringen ytterligere har Forsvaret inngått avtaler med sivile undervisningsinstitusjoner. I samarbeid med Universitetet i Tromsø er det bl.a. utviklet et studium i helse, miljø og sikkerhet. Høgskolen i Gjøvik har utviklet et utdanningsopplegg for risikohåndtering i internasjonale operasjoner. Forsvaret er nå i ferd med å utvikle et felles helse-, miljø- og sikkerhetssystem for hele organisasjonen. Systemet skal innfases i 2008 og vil gjøre det lettere å følge utviklingen av helse, miljø og sikkerhet over tid og identifisere forbedringsområder.

Summarisk vil jeg også nevne følgende tiltak: Det er opprettet egne stillinger for å ivareta sikkerheten i forsvarsgrenene, forsvarssjefen har utarbeidet retningslinjer for oppfølging etter ulykker, handlingsplanen for holdninger, etikk og ledelse har bl.a. fokus på utvikling av god sikkerhetskultur, og Forsvarets helseregister dokumenterer personskader systematisk. Bekjempelse av rusmidler med aktiv forebygging av misbruk er også en del av sikkerhetsarbeidet i Forsvaret. Holdningen til omgang med alkohol er restriktiv, og det er nulltoleranse for bruk av narkotika og dopingmidler.

Våre unge soldater er svært opptatt av sikkerhet. Hvert år velger de tillitsvalgte som er inne til førstegangstjeneste, et tema for en soldataksjon. Aksjonen for 2006–2007 het «Kjenn din fiende» og fokuserte på sikkerhet. Valget av tema er et tydelig uttrykk for de vernepliktiges engasjement for sikkerhetsarbeidet i Forsvaret.

Økt oppmerksomhet på helse, miljø og sikkerhet de siste årene har styrket personellets bevissthet og påvirket hele kulturen i Forsvaret i en positiv retning. Dette arbeidet vil fortsette.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:03:49]: Jeg takker statsråden for svaret, som var utfyllende. Spørsmålet er om det er bra nok i framtiden.

Når man ser på denne rapporten, er det to ting som spesielt peker seg ut. Det er de som dør under transport, og så er det de som tar livet sitt under førstegangstjenesten. Det er spesielt disse to temaene jeg er veldig opptatt av. Når det gjelder transport, er det viktig at man ferdes trygt, og det er viktig at man trives i Forsvaret, slik at man ikke påfører seg selv en skade. Det sa kanskje ikke statsråden så mye om, så hvis det er mulig å få høre litt mer om det, blir jeg glad.

Statsråd Erik Solheim [12:04:29]: Jeg er veldig glad for at representanten Bredvold fokuserer på akkurat de to områdene, for hvis man studerer tallene, er det nettopp i forbindelse med de to områdene at veldig mange dør.

Nå må vi ikke glemme at det er et utrolig stort antall mennesker som er igjennom Forsvaret over en så lang periode. 163 mennesker døde i ulykker og selvmord i den perioden. Ethvert dødsfall er ett for mye, så antallet må ned. Der det er størst potensial for en reduksjon, er åpenbart i forbindelse med transportulykker. Når det gjelder selvmord: La oss gjøre hva som overhodet er mulig med de virkemidlene som er nevnt, for å få redusert disse tallene.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:05:06]: Jeg takker statsråden nok en gang for svaret.

Hvis en går dypere inn i denne rapporten, finner en ut at ca. halvparten av alle dødsfallene skjer når man er inne til førstegangstjeneste. Da passer jo mange av de tingene som statsråden var inne på i sitt første svar, veldig bra inn. For det er klart at det er viktig med UD 2-1, som omhandler sikkerhet i Forsvaret, at man har godt nok befal som underviser i sikkerhet, og ikke minst at man ivaretar sikkerhetsrutinene. Så førstegangstjenesten er veldig viktig.

Statsråd Erik Solheim [12:05:44]: Jeg vet at det ikke er noe tema som er mer sentralt for forsvarsministeren enn å ivareta norsk personells sikkerhet. Det gjelder ute, under farlige oppdrag – i Afghanistan og ganske snart i Sudan – hvor man kan risikere livet på grunn av fiendtlig virksomhet, og det gjelder selvsagt det personell som er i Forsvaret her hjemme, der et betydelig antall dør i den vanlige virksomheten. Jeg kan forsikre representanten om at forsvarsministeren vil gjøre hva som står i hennes makt på dette området. Jeg vet også at dette er et tema som tas veldig alvorlig av militær ledelse på alle nivåer. Men det er viktig å få brakt det opp i Stortinget også, for å fokusere på at mer kan gjøres.