Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2007 kl. 10

Dato: 21.11.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Arne Sortevik (FrP) [13:17:52]: Dette er også et spørsmål til samferdselsministeren:

«Personvernet er under sterke angrep. Lover og forskrifter brytes og endres både av norske myndigheter selv og som del av Norges nærmest reservasjonsløse EU-tilpasning. Regjeringen har oppnevnt en Personvernkommisjon, men det vil ta mange år før eventuelt forslag er innarbeidet i lovverket. I mellomtiden fortsetter angrepene på personvernet, også innenfor transportsektoren.

Hvordan vil statsråden ivareta og beskytte personvernet i sin sektor?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [13:18:31]: Fangst og lagring av personopplysningar skjer på mange av Samferdsledepartementet sine ansvarsområde. Personvern er eit sentralt gode i moderne samfunn. Det er viktig at problemstillingar knytte til personvern vert fanga opp i ein tidleg fase ved introduksjon av ny teknologi og nye reiskapar. Eg legg vekt på at dette må gjelde både i departementet sitt arbeid og i etatar og selskap på feltet, både private og statlege.

EU-tilpassing, som representanten viser til i spørsmålet, følgjer gjennom norsk tilslutnad til EØS-avtalen, ein avtale som Framstegspartiet i hovudsak røysta for, og som Senterpartiet røysta imot. Utan omsyn til syn på EØS-avtalen er det viktigare at Regjeringa i sitt arbeid med avtalen ikkje er reservasjonslaus, som det heiter i spørsmålet. Regjeringa fører ein aktiv europapolitikk, som inneber ei langt meir kritisk og pågåande haldning frå norsk side overfor EU på ulike stadium av sakene enn før. Ei side av politikken er også å utnytte rom for nasjonal tilpassing av regelverk frå EU. Det er m.a. aktuelt i fleire saker der personvernspørsmål står sentralt.

Samferdsledepartementet vil gje personvernet omfattande omtale i stortingsmeldinga om Nasjonal transportplan 2010–2019. Meldinga vil etter planen bli lagd fram mot slutten av 2008.

Det vert i spørsmålet vist til Personvernkommisjonen. Eg vil i den samanhengen få peike på at kommisjonen etter planen skal leggje fram rapporten sin allereie i slutten av 2008.

Arne Sortevik (FrP) [13:20:09]: Takk for svaret.

Det er riktig som statsråden viser til, at vi er bundet av internasjonale avtaler. Men like fullt – og det har jo også statsråden understreket – er det viktig at man tidlig i en sånn prosess knyttet til internasjonale avtaler er med og påvirker det endelige resultatet.

Satellittsporing av biler er en av de tingene som er på trappene. Hvis EU-kommisjonen får det som den vil, skal det være mulig å spore alle nye biler ved hjelp av satellitt. Forholder det seg faktisk slik at Norge har gitt en slags forhåndsgodkjennelse for et slikt system, at Norge faktisk uten å spørre Stortinget har underskrevet en intensjonsavtale om å sette i gang et slikt opplegg, som altså betyr at myndigheter, hvis man ønsker det, kan ha full oversikt, full «call» – det heter nemlig eCall – over hvor alle biler til enhver tid befinner seg? Har vi godkjent dette på forhånd?

Statsråd Liv Signe Navarsete [13:21:16]: Det er ei aukande utfordring å ta omsyn til personvernet på alle område. Det er sjølvsagt slik at Regjeringa ikkje gjev blankofullmakter utan at Stortinget er konsultert, verken i denne saka eller i andre saker. I prosessen vil sjølvsagt Stortinget verte konsultert når det gjeld så viktige spørsmål.

Arne Sortevik (FrP) [13:21:54]: Jeg takker igjen for svaret.

Personvernet brytes og krenkes på mange måter. Vi kjenner overivrige personvernbrytende og personvernkrenkende tiltak fra luftfarten i Norge. Norske flypassasjerer er nylig blitt utfordret av det statlige selskapet Avinor, som for å spare fire sekunder pr. passasjer vil iverksette et testprosjekt med bruk av kroppsskanner. Datatilsynets leder kaller det motbydelig. Jeg mener selv det er grovt krenkende og går langt inn i den personlige sfære. Nå er jeg kjent med at Avinor foreløpig stopper denne testingen, men mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden er: Vil hun sørge for at dette tiltaket stoppes permanent, at ikke bare testingen stoppes, men at faktisk hele tiltaket stoppes på permanent basis?

Statsråd Liv Signe Navarsete [13:22:48]: Eg er ikkje kjend med Avinors framtidige planar for dette. Eg er kjend med at ein har stansa utprøvinga av eit prosjekt som ein ynskte å sjå om kunne effektivisere tryggingssjekken på flyplassane. Eg deler langt på veg representanten Sorteviks haldning til dette. Det må i alle fall vere ei frivillig ordning om ein ynskjer å gå vidare med det.

På grunn av dei reaksjonane som er komne, har Avinor stansa utprøvinga. Eg har gitt Avinor melding om at eg forventar, dersom ein ynskjer å gå vidare med det, at departementet vert konsultert på ein skikkeleg måte. Då vil nok eg ta med meg både Sorteviks innspel og mine eigne noko restriktive haldningar i den diskusjonen.