Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2007 kl. 10

Dato: 21.11.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Gunnar Gundersen (H) [13:23:58]: Jeg vil også stille spørsmål til samferdselsministeren:

«Glåmdalen dekker den 13. oktober åpningen av ny strekning på rv. 2 fra Kløfta til Nybakk. I samme artikkel siteres vegdirektøren i Region Øst på at hun håper man ikke må vente så lenge på klarsignal for neste etappe at prosjektorganisasjonen må legges ned.

Kan statsråden berolige Glåmdalsdistriktet med at man sørger for at prosjektet ikke blir så forsinket at prosjektorganisasjonen blir lagt ned, og at man dermed hindrer en kontinuerlig utbygging?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [13:24:34]: Etter at den nye firefeltsvegen på rv. 2 mellom Kløfta og Nybakk vart opna 12. oktober, har Statens vegvesen lagt opp til å starte bygginga av neste etappe så snart finansieringa er sikra gjennom handsaming av ein bompengeproposisjon i Stortinget. Etappen strekkjer seg frå Slomarka til Kongsvinger i Sør-Odal og Kongsvinger kommunar, og inngår i utbygginga av samanhengande firefeltsveg på rv. 2 mellom Kløfta og Kongsvinger. Dette er i tråd med dei prioriteringane som ligg i Nasjonal transportplan 2006–2015 og handlingsprogrammet for stamvegnettet i 2006–2009.

Før Regjeringa kan fremme ein proposisjon om saka, må godkjende reguleringsplanar liggje føre. Prosjektet må så gjennom ei ekstern kvalitetssikring, KS2, på same måten som alle statlege investeringsprosjekt over 500 mill. kr. Reguleringsplanane er enno ikkje vedtekne, då registrering av automatisk freda kulturminne ikkje er sluttført.

Riksantikvaren set krav om at planområdet skal vere ferdig undersøkt og frigjeve til utbygging før reguleringsplanane kan bli slutthandsama. For om mogleg å kunne handsame ein proposisjon i vårsesjonen 2008 har Statens vegvesen søkt Riksantikvaren om dispensasjon frå desse krava.

Eg vil få presisere at avklaringar kring undersøkingsplikta etter kulturminnelova er ei sak mellom Statens vegvesen og kulturminneforvaltninga, men eg føreset at Statens vegvesen, uansett utfall i saka, legg til rette for ei raskast mogleg framdrift vidare med førebuinga av den komande utbygginga av rv. 2 mellom Nybakk og Kongsvinger.

Gunnar Gundersen (H) [13:26:11]: Jeg takker for svaret, som var en gjennomgang av hvor saken står. Det står også i Glåmdalen at det er de arkeologiske utgravningene som er utfordringen.

Jeg oppfatter samferdselsministeren som positiv, og at man her legger all kraft i å få til en kontinuerlig utbygging. Det vil også fordyre prosjektet en del hvis man begynner å flytte prosjektorganisasjonen.

Det som er veldig viktig, er at rv. 2 har underkapasitet i dag. Dette er en sentral ferdselsåre for hele distriktet. Den er også en ferdselsåre for hele Det nordiske triangelet. Det er litt interessant å dra inn i debatten. Jeg har notert meg at det kom en pressemelding fra den norske samferdselsministeren og den svenske samferdselsministeren i oktober hvor man legger mye mer vekt på den grenseoverskridende samferdselsinfrastrukturen. Det tror jeg er viktig å notere seg, for Det nordiske triangelet er i EU-perspektiv også et interessant prosjekt.

Statsråd Liv Signe Navarsete [13:27:19]: Eg er samd med representanten Gundersen i at prosjektet vil verte dyrare viss ein må utsette oppstarten.

No er det slik at samferdsleministeren ikkje kan instruere kulturminnemyndigheitene på noko vis; ergo er det ei sak mellom Statens vegvesen og kulturminnestyresmaktene om ein kan forsere prosjektet utan å avvente at alle rapportar skal vere ferdig skrivne før reguleringsplanvedtaket kan fattast.

Viss ein ikkje får til ei slik ordning, kan anleggsstart måtte utsetjast frå eit halvt til eitt år. Det er slik saka står, og eg har inga moglegheit til å forsere det. Eg har gitt klare meldingar om at saka sjølvsagt skal gå så raskt som mogleg uavhengig av vedtaket.

Gunnar Gundersen (H) [13:28:25]: Jeg setter pris på at samferdselsministeren legger all sin tyngde bak for å få en så rask utbygging som mulig. Jeg tror hun allerede er oppmerksom på at det er et betydelig press i distriktet for at man skal prøve å få ferdigstilt hele traseen før det som er målet – 2017, tror jeg. Det er press lokalt for å få til dette innen 2014. Det er nå én ting.

Det andre er at det må gå an å få til en delvis start i hvert fall. Det foregår kartlegginger der i dag. Her bør det være muligheter for i hvert fall å opprettholde hele organisasjonen og en kontinuerlig utbygging. Det er et viktig signal fra hele distriktet.

Statsråd Liv Signe Navarsete [13:29:05]: Eg registrerer signalet frå representanten Gundersen og distriktet. Eg er òg samd i det som vart sagt i det førre innlegget, nemleg om det grenseoverskridande sambandet vi har, og vektlegginga av det. Eg har eit svært godt samarbeid med min svenske kollega Åsa Torstensson. Vi skal òg har fleire møte i tida framover nettopp for å drøfte korleis me på ein best mogleg måte skal sikre gode korridorar mellom våre to land, noko som er viktig for både Noreg og Sverige i framtida.