Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2007 kl. 10

Dato: 21.11.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Per Roar Bredvold (FrP) [12:14:26]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Kongsvinger festning sliter med et etterslep på vedlikeholdet. Statsråden har vært på besøk, men uten direkte å love penger ble det signalisert at man skulle se positivt på saken samt se på forlegningsbygget som også må rehabiliteres.

Hvor langt i prosessen har man kommet, og vil det bli gitt økonomiske midler til Kongsvinger festning?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:14:51]: Jeg er veldig opptatt av å ivareta og videreutvikle de nasjonale festningsverkene, fordi de representerer noen av de viktigste statlige kulturminnene som vi har i Norge. Vi har derfor et klart ansvar for at festningene forvaltes på en god måte, gjennom bl.a. målrettet vedlikehold, slik at de framtrer med verdighet.

Departementets tilskudd til de nasjonale festningsverkene skal sammen med leieinntekter fra statlige og sivile brukere av festningene dekke Forsvarsbyggs kostnader til ivaretakelse og vedlikehold. Etter forslag fra Regjeringen vedtok Stortinget å øke tilskuddet fra 38 mill. kr i 2006 til 51 mill. kr i 2007. Stortinget godkjente også i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2007 Regjeringens forslag om bruk av ca. 20 mill. kr til prosjektet «Hele landet – nasjonale festningsverk».

Det vedlikeholdet som har vært prioritert på Kongsvinger festning i år, har i hovedsak vært videre arbeid på muren som raste ut sommeren 2005, og kalkpussarbeider på Slaveriet. Her er det til sammen brukt 1,3 mill. kr. Videre er det bl.a. utført rydding av forterrenget. Totalt er det utført vedlikehold for ca. 2 mill. kr i 2007.

Arbeidene med den utraste muren vil fullføres i 2008. Utover dette er det planlagt nødvendige helse-, miljø- og sikkerhetstiltak, vedlikehold av tekniske anlegg samt skogsrydding. Foreløpig planlegges det tiltak for ca. 1,5–2 mill. kr i 2008.

Det er Regjeringens ambisjon å ruste opp forlegningsbygget på Kongsvinger festning. Forsvarsbygg er derfor gitt i oppdrag å utarbeide nødvendig dokumentasjon for dette prosjektet. Arbeidet med å lage et tilstrekkelig dokumentasjonsgrunnlag har tatt noe lengre tid i Forsvarsbygg enn antatt. Forsvarsbygg har antydet at de vil framsende forespurt prosjektdokumentasjon til departementet rundt juletider. Deretter vil departementet behandle Forsvarsbyggs anbefaling. På det nåværende tidspunkt er det derfor for tidlig å si noe konkret om prosjektets framdrift og om prosjektets kostnader.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:17:16]: Jeg takker statsråden for et grundig og godt svar, som for så vidt gjør meg beroliget.

Grunnen til at jeg stilte spørsmålet, er at utredningen har tatt noe lengre tid enn forespeilet. Jeg var litt urolig for at dette skulle gå i glemmeboken – og for at man også glemmer å sette av midler til dette. Kongsvinger festning er én festning, men vi har mange andre festninger også rundt omkring i Norge som man må ta vare på. Den muren som raste sammen på Kongsvinger festning – det kan kanskje skje flere steder på Kongsvinger festning – er eksempel på noe som også kan skje på andre festninger rundt omkring. Vi har et stort ansvar, og forsvarsministeren og jeg har en felles interesse av å ta vare på disse festningene.

Jeg visste at utredningen hadde tatt lengre tid enn beregnet, så jeg var bekymret. Nå lover statsråden at dette skal bli sett på rundt juletider og tatt opp igjen. Så hvis statsråden nok en gang kan bekrefte dette, er jeg fornøyd.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:18:21]: Jeg deler absolutt representanten Bredvolds bekymring for forsvarsverkene. Jeg har reist mye rundt og sett på de ulike forsvarsverkene, og det er helt riktig at murene raser mange steder. Derfor er det økt fokusering på å få tatt igjen etterslep på vedlikehold, men dette er et stort løft. Vi har mange festninger som det er verdt å bevare. Derfor er det viktig at vi gjør et grundig forarbeid, selv om det tar noe lengre tid. Disse festningsverkene skal tross alt overleveres til våre etterkommere i framtiden.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:19:07]: Jeg takker for klargjørelsen og bekreftelsen.

Det er en kjensgjerning at mange av disse festningene de senere årene har fått en annen bruk enn før, f.eks. var Kongsvinger festning senter for bl.a. Heimevernet – der var det heimevernsfolk hele tiden, og Heimevernsskolen hadde kurs der. Det var også en del soldater der – det var liv og røre. Men etter at antall heimevernsdistrikter ble redusert, ble også aktiviteten på Kongsvinger festning sterkt redusert. Man har nå bare et lite kommandantskap, og lite hjelp. Bruken av Kongsvinger festning og andre festninger er derfor en helt annen nå, og det krever større fokusering på vedlikeholdet. Samtidig drives det litt utleievirksomhet, og en del ombygging i den sammenheng må også til, bl.a. på Kongsvinger festning. Det er klart at det å leie ut en festning slik den er i dag, ikke er bare, bare. Det er en del utfordringer – og en del utgifter – hvis en skal få leieinntekter.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:20:11]: Når det gjelder det med bruk av festningene i pakt med en ny tid, er dette et arbeid som drives på de fleste festningene, også i samarbeid med lokale myndigheter og interesseforeninger – for mange festninger har det. Det er veldig viktig at vi igjen kan få liv innenfor festningsmurene.

Samtidig er dette veldig krevende, fordi noen av festningene er veldig gamle, og det er vanskelig å få en hensiktsmessig og tidsmessig bruk. Det gjør også at det er ganske krevende, også kostnadskrevende, å få dette til. Men dette er noe vi fokuserer sterkt på. Jeg skal i hvert fall love at vi skal følge utviklingen på festningene videre.

Presidenten: Tord Lien har stilt eit spørsmål tidlegare i spørjetimen. Det er ikkje i tråd med forretningsordenen at han får stille eit spørsmål til, men Presidentskapet har dispensert frå regelen på grunn av ymse omstende. Difor får Tord Lien stille eit spørsmål til.