Stortinget - Møte onsdag den 19. desember 2007 kl. 10

Dato: 19.12.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Øyvind Korsberg (FrP) [11:17:13]: Jeg har følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Ifølge Forsvarsstudie 07 er det foreslått nedleggelse av Control and Reporting Centre (CRC), bl.a. i Sørreisa.

Mener statsråden at det er forsvarsfaglig forsvarlig å nedlegge CRC-systemet?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:17:35]: Regjeringen vil før påske legge frem den nye langtidsproposisjonen for Forsvaret for Stortinget. I arbeidet med proposisjonen vil Regjeringen trekke på flere innspill, herunder forsvarssjefens Forsvarsstudie 07, FS 07, og rapporten fra Forsvarspolitisk utvalg, FPU, i tillegg til alle de andre innspillene som kom underveis i arbeidet.

Regjeringen er opptatt av at vi også i fremtiden sikrer en robust kapasitet for overvåking av norsk luftrom. Derfor vil vi også i neste langtidsperiode sørge for en innretning på luftovervåkings- og stridsledelsessystemet, LOS-systemet, som dekker vårt behov for luftovervåking og stridsledelse nasjonalt, og som også sikrer at vi kan bidra inn i NATOs luftovervåkingskjede på en god måte. Forsvarssjefen har anbefalt å etablere én felles enhet for luftovervåking og stridsledelse på Reitan, med samme kapasitet som dagens to enheter på henholdsvis Mågerø og i Sørreisa.

Det er ikke trukket noen konklusjoner om Forsvarets fremtidige basestruktur og geografiske lokalisering ennå. Spørsmålet om den fremtidige aktiviteten knyttet til Mågerø og Sørreisa vil bli behandlet som en integrert del av det helhetlige arbeidet med langtidsproposisjonen. FS 07 utgjør sammen med anbefalingene fra FPU sentrale innspill til det arbeidet vi gjør med langtidsproposisjonen. Vi går grundig igjennom disse.

Det legges stor vekt på å sikre at de anbefalingene som skal forelegges Stortinget, er helhetlige og robuste. I en slik helhet vil både sikkerhets- og forsvarspolitiske, operative, økonomiske, miljømessige og en rekke andre hensyn bli vurdert. Det er ikke hensiktsmessig å gå ut og ta stilling til konkrete enkeltsaker stykkevis og delt før Regjeringen har konkludert med hensyn til den helheten som skal presenteres for Stortinget.

For Regjeringen er det viktig at Forsvarets basestruktur innrettes slik at Forsvaret kan løse sine oppgaver på en best mulig måte. Regjeringen vil derfor tilstrebe løsninger som i størst mulig grad dekker Forsvarets behov, herunder både hensynet til å sikre robuste og bærekraftige fagmiljøer og evnen til raskt å kunne være til stede med de riktige kapasiteter.

Øyvind Korsberg (FrP) [11:20:00]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er også kjent med at det skal komme en langtidsproposisjon der man skal gå igjennom basestrukturen, men det er ikke det jeg spør om. Det jeg spør om, er situasjonen akkurat nå, når vi skriver desember 2007. Det er dagens situasjon jeg tar utgangspunkt i, og da må jeg bare få lov til å gjenta spørsmålet. Jeg anbefaler at statsråden svarer enten ja, at det er forsvarsfaglig forsvarlig å nedlegge CRC-systemet – og da vil jeg gjerne ha en begrunnelse – eller nei, og da trenger jeg ikke noen begrunnelse.

Jeg vil bare gjenta spørsmålet til statsråden: Er det forsvarsfaglig forsvarlig å nedlegge CRC-systemet?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:20:49]: Forsvarssjefen har i sitt forslag til Forsvarsstudie 07 anbefalt en annen måte å løse dette på enn det som ligger i de to basene Sørreisa og Mågerø i dag. Dette er forslag som vi vil gå grundig igjennom. Jeg kan ikke her og nå komme med et ja- eller nei-svar på det. Vi er inne i en prosess og skal ta dette med inn i langtidsplanen.

Øyvind Korsberg (FrP) [11:21:25]: Jeg takker statsråden for svaret.

Det er forsvarsministeren jeg stiller spørsmålet til, og ikke forsvarssjefen. Jeg bare konstaterer at statsråden nærmest ikke har faglig grunnlag for å svare verken ja eller nei på spørsmålet. Det synes jeg er ganske merkelig, for det må jo være fullt mulig å stille spørsmål av forsvarsfaglig karakter i Stortinget før vi får den såkalte langtidsproposisjonen. Slik situasjonen er nå, og som forsvarsministeren bare understreker, skal altså alt bare ligge i ro. Man skal ikke ha noen meninger om strukturen i Forsvaret. Det synes jeg er merkelig. Jeg vil utfordre forsvarsministeren enda en gang til å komme med en konkret vurdering av CRC-systemet.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:22:25]: Per i dag er det innrettet ved at man har to baser, Mågerø og Sørreisa. Forsvarssjefen har foreslått å endre dette til ett sted og legge det til Reitan. Jeg må forholde meg til at forsvarssjefen mener det er et fullt ut forsvarlig forslag. Så skal vi gjøre vår vurdering av dette. Den prosessen er vi inne i. Det er pr. i dag en fullt ut akseptabel løsning, men forsvarssjefen er nok av den oppfatning at det fremdeles vil være en fullt ut akseptabel løsning også på Reitan. Dette har jeg sagt vi vil komme tilbake til i forbindelse med langtidsplanen, som blir lagt frem for Stortinget før påske.