Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 2008 kl. 10

Dato: 05.03.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål12

Hans Olav Syversen (KrF) [12:19:37]: «Dumpingen av giftslam ved Malmøykalven i indre Oslofjord er en konstant verkebyll. Siste utvikling er at Statens forurensningstilsyn har anmeldt Oslo havn og Secora til politiet fordi slammet er dumpet i strid med forutsetningene. Videre har Nesodden kommune opphevet reguleringsplanen for dumpingen.

Hvilke konsekvenser mener statsråden at dette bør få for den pågående giftslamdumpingen ved Malmøykalven?»

Statsråd Erik Solheim [12:20:13]: Prosjekt «Ren Oslofjord» skal være et miljøprosjekt. Jeg er derfor selvfølgelig svært opptatt av at deponeringen av forurenset masse i dypvannsdeponiet gjennomføres som forutsatt i tillatelsen.

Det er, for å si det veldig, veldig snilt og vennlig, svært uheldig at det har foregått ulovlig dumping av forurensede masser i dypvannsdeponiet. Når Statens forurensningstilsyn nå har politianmeldt Oslo Havn og Secora AS, er det et klart uttrykk for at denne typen brudd på tillatelse ikke kan tolereres og er noe vi både beklager og sterkt tar avstand fra.

Nå hører det også med til historien at Norsk institutt for vannforskning har konkludert med at den ulovlige dumpingen ikke har hatt alvorlige miljøkonsekvenser. Grensen for det samlede tillatte utslippet er ikke overskredet. Det betyr likevel ikke noen form for aksept for det som har skjedd. Det bidrar også til å så tvil om regimet når den typen brudd på regelverket forekommer.

Jeg har all mulig grunn til å ha tillit til at Statens forurensningstilsyn fortsatt vil følge denne saken nøye, og at de reagerer dersom noe skulle skje i strid med tillatelsen, slik de har gjort fram til nå.

Jeg tar til etterretning at Nesodden kommune har vedtatt å oppheve reguleringsplanen for dypvannsdeponiet. Oslo Havn har tillatelse fra Statens forurensningstilsyn til å fortsette deponeringen uavhengig av vedtaket i Nesodden kommunestyre. Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Oslo kommune har fremmet innsigelse mot opphevelse av reguleringsplanen, og saken vil derfor kunne komme til Miljøverndepartementet for avgjørelse. Jeg kan derfor ikke si noe om hva utfallet av dette måtte bli.

Hans Olav Syversen (KrF) [12:21:55]: Statsråden nevnte at overskriften på dette prosjektet er «Ren Oslofjord». Problemet er at for innbyggerne som berøres av dette, fremstår dette nå i realiteten mer og mer som en vits. Det er for meg helt uforståelig at man har gått med på - det skal ikke miljø- og utviklingsministeren legges til last - en deponering i sjøen, når man hadde sikre alternativer på land.

Så er jeg klar over at Innbyggerinitiativet på Nesodden - og dette er jo ikke mennesker som arbeider for seg selv og meler sin egen kake, de er opptatt av noe utenfor dem selv, nemlig miljøet - er i dialog med Miljøverndepartementet både når det gjelder overvåkingsmetode og resultater og konsekvenser av den dumpingen som skjer.

Mitt spørsmål er: Vil man fortsette denne dialogen med Innbyggerinitiativet for å få enighet om fakta i saken?

Statsråd Erik Solheim [12:23:00]: La meg først si, som også Syversen indikerer, at dette er en vanskelig sak, som jeg har arvet. Det er simpelthen en veldig vanskelig sak å håndtere. En av grunnene til det er at det er to respektable miljøer som står mot hverandre. Det ene er den faglige ekspertisen, som Statens forurensningstilsyn og en rekke andre statlige etater besitter. Deres oppfatning er at overvåkingen er tilfredsstillende, og at de analysene som man får, viser at prosjektet alt i alt ikke har negative miljøkonsekvenser. Samtidig har jeg den største respekt - jeg har møtt ordføreren på Nesodden og en rekke talspersoner for Innbyggerinitiativet - for den alternative faglige ekspertise de besitter.

Det kan aldri være slik at de statlige etatene besitter den rene sannhet. Vi - både Miljøverndepartementet og andre statlige etater - har tatt feil tidligere, så det er utrolig viktig at det også kommer opp alternative synspunkter.

Det jeg forsøker å tilskynde, er at de ulike faglige miljøene i så stor grad som mulig møtes for å utveksle synspunkter og se om det er mulig å utvikle felles faglige synspunkter på hva som er riktig å gjøre.

Hans Olav Syversen (KrF) [12:24:12]: Jeg tolker det dit hen at miljøministeren vil fortsette dialogen med Innbyggerinitiativet, kommunen og andre som har klare synspunkter på dette, og som føler at den overvåkingen som skjer, ikke får med seg de utslipp som de mener faktisk skjer. Og det er jo grunn til også å minne om at et tilsvarende prosjekt i Göteborg avdekket at man ikke fanget opp lekkasjer.

Så har jeg lyst til å minne om at den overvåkingen man sier er tilfredsstillende, ikke er den overvåkingen som avdekket det som nå er politianmeldt. Det var det en helt annen, en varsler, som i realiteten gjorde. Det sier noe om kompleksiteten og også utfordringene i dette for statsråden.

Men som sagt: Jeg vil gjerne bare ha det helt klart at dialogen skal fortsette, og at man er åpen for at det kan være andre konklusjoner enn de som hittil har vært.

Statsråd Erik Solheim [12:25:15]: Svaret på det er et veldig klart ja. Det er egentlig ikke mer å legge til, men jeg kan legge til en litt større, overordnet betraktning. Jeg har den absolutt fulle tillit til Statens forurensningstilsyn og de statlige kontrolletatene vi har, til vårt eget embetsverk i Miljøverndepartement - kort sagt til hele det kontrollapparatet vi har.

På den annen side tilsier all historisk erfaring at selv de beste offentlige etater har tatt feil. I de fleste tilfeller har man rett, av og til tar man feil. Derfor er det viktig i alle saker - ikke bare i denne, men i alle saker - å få fram alternativ ekspertise, at innbyggerne studerer det som gjøres, skaffer seg kunnskap, bringer inn alternative eksperter, enten det er fra Norge eller fra utlandet. Og disse skal også bli hørt.