Stortinget - Møte fredag den 14. mars 2008 kl. 10

Dato: 14.03.2008

Formalia

Presidenten: Frå Framstegspartiets stortingsgruppe ligg det føre ein søknad om fødselspermisjon for representanten Tord Lien i tida frå og med 31. mars til og med 4. april.

Etter forslag frå presidenten vart samrøystes vedteke:

  • Søknaden blir handsama straks og innvilga.

  • Vararepresentanten, Hanne Dyveke Søttar, blir innkalla for å møte i permisjonstida.

Presidenten: Representanten Line Henriette Holten Hjemdal vil setje fram eit representantforslag.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [10:02:44]: På vegne av Bjørg Tørresdal, Ingebrigt S. Sørfonn og meg selv fremmer jeg et representantforslag om tiltak for energisparing i husholdninger og næringsbygg.

Presidenten: Representanten Robert Eriksson vil setje fram eit representantforslag.

Robert Eriksson (FrP) [10:03:20]: Jeg har gleden av å framsette et representantforslag på vegne av representantene Kari Kjønaas Kjos, Kenneth Svendsen og meg selv om nasjonale retningslinjer for kvalitet og kvantitet i TT-ordningen og en finansieringsordning som sikrer TT-transport i tråd med retningslinjene.

Presidenten: Forslaga vil bli handsama etter reglementet.

Vi skal no votere i sakene som var til handsaming i går, då voteringa vart utsett.

Votering i sakene på dagsorden nr. 61, torsdag den 13. mars

Votering i sak nr. 1 på dagsorden nr. 61

Presidenten: Under debatten er det sett fram fem forslag. Det er

  • forslaga nr. 1 og 2, frå Ib Thomsen på vegner av Framstegspartiet

  • forslag nr. 3, frå Bent Høie på vegner av Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 4, frå Bjørg Tørresdal på vegner av Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • Forslag nr. 5, frå Bjørg Tørresdal på vegner av Kristeleg Folkeparti.

Det vil først bli votert over forslag nr. 5, frå Kristeleg Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram en sak som gir barn over 3 år gratis kjernetid i barnehage hvis foreldrene mottar kontantstøtte for yngre søsken.»

Votering:

Forslaget frå Kristeleg Folkeparti vart med 94 mot 7 røyster ikkje vedteke.

(Voteringsutskrift kl. 10.04.34)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 4, frå Kristeleg Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en utredning om nødvendigheten av kapasitetsutvidelse av Oslotunnelen, og legge denne fram for Stortinget.»

Votering:

Forslaget frå Kristeleg Folkeparti og Venstre vart med 89 mot 12 røyster ikkje vedteke.

(Voteringsutskrift kl. 10.04.55)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 3, frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede en lovendring av lov om helseforetak, for å sikre et likeverdig ansvar for initiativ til og ansvar for samhandling innen helsetjenesten og rusomsorgen.»

Votering:

Forslaget frå Kristeleg Folkeparti og Venstre vart med 77 mot 24 røyster ikkje vedteke.

(Voteringsutskrift kl. 10.05.17)

Presidenten: Det blir så votert over forslaga nr. 1 og 2, frå Framstegspartiet.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sikre Oslo-politiet økte og tilstrekkelige midler, slik at politiet kan øke aktiviteten når det gjelder å oppdage, oppklare og påtale kriminelle handlinger, samt sikre en god og effektiv forebyggende polititjeneste.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om i størst mulig grad å overlate oppgaver med hensyn til utviklingen i Groruddalen og på Søndre Nordstrand til lokale valgte representanter i bystyret/byrådet og de berørte bydelsutvalg.»

Votering:

Forslaga frå Framstegspartiet vart med 78 mot 23 røyster ikkje vedtekne.

(Voteringsutskrift kl. 10.05.40)

Komiteen hadde tilrådd:

St.meld. nr. 31 (2006-2007) om åpen, trygg og skapende hovedstadsregion. Hovedstatdsmeldingen - vedlegges protokollen.

Votering:

Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.

Votering i sak nr. 2 på dagsorden nr. 61

Presidenten: Under debatten er det sett fram fem forslag. Det er

  • forslag nr. 1, frå Trond Helleland på vegner av Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslaga nr. 2-5, frå Arne Sortevik på vegner av Framstegspartiet

Presidenten gjer merksam på at forslag nr. 4, frå Framstegspartiet, er omdelt på representantane sine plassar i endra form.

Presidenten: Arne Sortevik - til stemmeforklaring.

Arne Sortevik (FrP) [10:06:34]: Jeg anbefaler Fremskrittspartiets gruppe å støtte forslag nr. 1. OPS er vi for - det er en operativ gjennomføringsmetode, ikke først og fremst en finansieringsmetode.

Presidenten: Det blir først votert over forslaga nr. 4 og 5, frå Framstegspartiet.

Forslag nr. 4 lyder i endra form:

«Stortinget legger til grunn at dersom det fattes vedtak i Stortinget om finansiering basert på delvis bompengefinansiering av Oslopakke 3, må slik finansiering baseres på juridisk bindende avtaler om omfanget og utbetaling av statlig bidrag på 12 mrd. 2008-kr.

Stortinget legger til grunn at statlig bidrag utbetales forskuddsvis årlig med lik sum de første ti år for å unngå rentekostnader til eventuelle midlertidige lån for å gjennomføre investeringsprogrammet, slik Oslo kommune og Akershus fylkeskommune har forutsatt i sine vedtak om Oslopakke 3 av 14. november 2007, første gang i 2008.

Stortinget gir følgende fullmakter til å pådra staten forpliktelser knyttet til avtale om finansiering av Oslopakke 3:

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2008 kan inngå avtale om statlig forskuttering av midler til Oslopakke 3 utover gitte bevilgninger på kap. 1320 Statens vegvesen post 30 med inntil 720 mill. kr. og på kap. 1330 Særskilte transporttiltak post 60 særskilt tilskudd kollektivtilskudd med inntil 480 mill. kr.

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2008 kan forplikte staten for fremtidige budsjettår utover gitte bevilgninger for gjennomføringen av tiltakene i Oslopakke 3 på hhv. kap. 1320 Statens vegvesen post 30 og kap. 1330 Særskilte transporttiltak post 60 særskilt tilskudd kollektivtiltak slik at samlet ramme for statens forpliktelser ikke overskriver 12 mrd. 2008-kr.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget legger til grunn at dersom det fattes vedtak i Stortinget om finansiering basert på delvis bompengefinansiering av Oslopakke 3, må dette baseres på en økonomisk totalramme på 54 mrd. kroner der 60 pst. brukes til investering i veiprosjekt og 40 pst. til investering i kollektivtransport. Stortinget legger da til grunn at både Oslo kommune og Akershus fylkeskommune har vetorett i forhold til endring i finansiering, rekkefølge og prosjektportefølje i henhold til pkt. 3. i vedtak 14. november 2007.»

Votering:

Forslaga frå Framstegspartiet vart med 78 mot 23 røyster ikkje vedtekne.

(Voteringsutskrift kl. 10.07.12)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 1, frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen ikke legge hindringer for at Oslo og Akershus kan beslutte å bruke OPS-organisering på de prosjekter i tiltakspakken som er egnet for det.»

Her er Framstegspartiet anbefalt å stemme for forslaget.

Votering:

Forslaget frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre vart med 54 mot 47 røyster ikkje vedteke.

(Voteringsutskrift kl. 10.07.40)

Presidenten: Det blir så votert alternativt mellom tilrådinga frå komiteen og forslaga nr. 2 og 3, frå Framstegspartiet.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget vedtar at Oslopakke 3 gjennomføres som et eget statlig prosjekt med statlig finansiering basert på følgende forutsetninger:

  • a) Investeringsprogram for vei og kollektivtransport gjennomføres som omtalt i St.prp. nr. 40 (2007-2008) og med rekkefølge og prosjektportefølje slik det fremgår fra vedtak i hhv. Akershus fylkeskommune og Oslo kommune.

    Gjennomføring sikres gjennom eget statlig selskap der Akershus fylkeskommune og Oslo kommune også deltar.

    Det legges derfor frem en ny sak om statlig styring og statlig finansiering av Oslopakke 3 snarest. Stortinget forutsetter statlig forskottering dersom det er nødvendig for fremdrift for investeringsprosjektene.

  • b) Statlig kjøp av kollektivtjenester inngår i prosjektet med 100 mill. kroner årlig (2008-kroner) og bevilges årlig over egen post på statsbudsjettet, første gang i Revidert nasjonalbudsjett 2008.

  • c) Gjenstående påbegynte, men ikke finansierte prosjekter i 1 og 2 finansieres av staten. Det legges frem egen sak om dette i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2008. Stortinget forutsetter statlig forskottering dersom det er nødvendig for fremdrift for investeringsprosjektene.

  • d) Bompengeringen i Oslo avvikles snarest og senest innen 30. juni 2008.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen med utgangspunkt i Oslopakke 3 utarbeide et videreført prosjekt (Østlandspakken) for modernisering og effektivisering av transportnettet i triangelet Hamar-Skien-Halden basert på statlig prosjektfinansiering, og med et tidsperspektiv 2010-2030. Stortinget forutsetter at dette arbeidet gjøres i forbindelse med utarbeidelse av Regjeringens endelige forslag til Nasjonal transportplan 2010-2019 som et eget statlig prosjekt med avklart statlig full finansiering, og utenfor NTP-rammen. Stortinget forutsetter at prosjektet behandles som egen sak.»

Komiteen hadde tilrådd:

Stortinget samtykker i at:

  • 1. Bompengeselskapet får løyve til å krevje inn bompengar til delvis bompengefinansiering av Oslopakke 3 trinn 1. Vilkåra går fram av St.prp. nr. 40 (2007-2008) og Innst. S. nr. 170 (2007- 2008).

  • 2. Samferdselsdepartementet får fullmakt til å inngå avtale med bompengeselskapet og fastsetje nærare reglar for finansieringsordninga. Avtalen må vere underskriven før innkrevjinga startar.

Votering:

Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen og forslaga frå Framstegspartiet vart tilrådinga vedteken med 79 mot 22 røyster.

(Voteringsutskrift kl. 10.08.18)

Votering i sak nr. 3 på dagsorden nr. 61

Presidenten: Under debatten er det sett fram tre forslag. Det er

  • forslaga nr. 1 og 2, frå Bård Hoksrud på vegner av Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 3, frå Bård Hoksrud på vegner av Framstegspartiet og Kristeleg Folkeparti

Det blir først votert over forslag nr. 3, frå Framstegspartiet og Kristeleg Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige forslag til endringer i vegtrafikkloven, slik at det blir forbud mot å transportere skolebarn og ungdom stående i skolebuss. Merkostnadene dette vil påføre dem som har ansvaret for transporten, innarbeides i statsbudsjettet.»

Voteringstavlene viste at det var 71 røyster mot og 30 røyster for forslaget frå Framstegspartiet og Kristeleg Folkeparti.

(Voteringsutskrift kl. 10.09.05)

Kari Lise Holmberg (H) (fra salen): President! Jeg stemte feil. Jeg skulle ha stemt imot.

Presidenten: Då blir det 72 stemmer mot og 29 stemmer for forslaget frå Framstegspartiet og Kristeleg Folkeparti. Dermed er forslaget ikkje vedteke.

Det blir votert over forslaga nr. 1 og 2, frå Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere å innføre en overgangsordning, hvor det legges opp til å benytte positive virkemidler for å fremskynde utskiftingstakten av busser som i dag ikke har setebelter, og som benyttes til offentlig transport.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det stilles bedre krav til uniformering av skolebusser, og at man som et minimum påser at Kjøretøyforskriften følges.»

Votering:

Forslaga frå Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre vart med 54 mot 47 røyster ikkje vedtekne.

(Voteringsutskrift kl. 10.09.47)

Komiteen hadde tilrådd:

Stortinget ber Regjeringen vurdere muligheten for å innføre påbud om sitteplass for skolebarn i skoleskyss med buss. Arbeidet starter etter at rapporten om «Sikkerhet knyttet til transport av skolebarn i buss» er lagt fram for Samferdselsdepartementet.

Votering:

Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.

Votering i sak nr. 4 på dagsorden nr. 61

Presidenten: Det blir votert over forslag frå stortingsrepresentant Arne Sortevik på vegner av Framstegspartiet oversendt frå Odelstingets møte 4. mars 2008:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at innføring gjennom forskrifter av nye kjøre- og hviletidsbestemmelser utsettes. Det utarbeides nye forskrifter som tydeligere tar hensyn til særegne norske kjøreforhold, som viderefører unntak for transport innen radius på 100 km og som gir generelt unntak for transport i forbindelse med vegvedlikehold/vinterdrift.»

Votering:

Forslaget frå Framstegspartiet vart med 78 mot 23 røyster ikkje vedteke.

(Voteringsutskrift kl. 10.10.39)

Votering i sak nr. 5 på dagsorden nr. 61

Presidenten: Det blir votert over forslag frå stortingsrepresentant Arne Sortevik på vegner av Framstegspartiet oversendt frå Odelstingets møte 4. mars 2008:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for varig unntak for sirkusvirksomhet fra bestemmelsene og forskrifter om kjøre- og hviletiden i vegtrafikkloven, inkludert krav om fartsskrivere.»

Votering:

Forslaget frå Framstegspartiet vart med 78 mot 23 røyster ikkje vedteke.

(Voteringsutskrift kl. 10.11.03)

Presidenten: Då er vi ferdige med voteringa i sakene på dagsorden nr. 61, og går over til behandling av dei sakene som er førte opp på dagsorden nr. 62.