Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2008 kl. 10

Dato: 05.11.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Svein Flåtten (H) [11:18:45]: La meg først takke Presidentskapet for at jeg alltid blir satt opp som første spørrer. Det gir forutsigbarhet i tidsbruken her i Stortinget.

Mitt spørsmål går da til finansministeren:

«Riksrevisjonen har ved sin kontroll funnet at skatteetaten ikke har nådd sine mål i arbeidet med forebygging og kontroll av skatte‑ og avgiftskriminalitet. Langt færre næringsdrivende enn før er blitt kontrollert de to siste årene, og intensjonen om kontroll av mer komplekse saker er ikke innfridd. Dette er nedslående resultater når en vet at bevilgningene stadig har økt i denne sektoren.

Hva vil statsråden gjøre for å snu denne negative utviklingen på et så viktig område?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:19:42]: Jeg takker for denne ukentlige muligheten til å møte representanten Flåtten og presidenten, og jeg vil gjerne svare på spørsmålet.

Regjeringen har vært opptatt av å styrke arbeidet mot skatteunndragelser og økonomisk kriminalitet fra dag én. Derfor har vi styrket skatteetaten økonomisk, vi har satt av penger til å ansette egne skatterevisorer ved politikamrene, og vi har gjort det enklere å opptre lovlydig – for å nevne noe.

Men arbeidet med å redusere omfanget av skatte‑ og avgiftskriminalitet er veldig sammensatt og utfordrende. Det dreier seg om å finne riktig balanse mellom hvor mye som skal kontrolleres og hvordan, slik at ressursene benyttes på en best mulig måte. Det dreier seg også om å fordele begrensede ressurser mellom direkte kontrollarbeid og mer indirekte og forebyggende arbeid i form av informasjon og veiledning.

Det gjøres mye bra arbeid allerede. Både Riksrevisjonens Dokument nr. 1 for 2008–2009 for regnskapsåret 2007 og Skattedirektoratets årsrapport for 2007 gir etter min mening et mer nyansert bilde enn spørsmålet kan gi inntrykk av. Tallet på kontrollerte næringsdrivende har gått noe ned, men det er særlig andelen kontrollerte som har gått klart ned. Det skyldes at det har vært en kraftig vekst i antallet nye næringsdrivende, spesielt i 2007. Det henger jo sammen med en kraftig høykonjunktur. Det er dessuten slik at det er mengden av de relativt enkle ligningskontrollene som er redusert mest, ikke i nevneverdig grad antallet tyngre bokettersyn.

Men jeg vil ikke unnslå at det har vært krevende for skatteetaten å følge opp i en høykonjunktur. Skatteetatens kontrollarbeid er erfaringsmessig mest utsatt i tider med et stramt arbeidsmarked og høy turnover i de viktige stillingsgruppene som utgjør kontrollekspertisen. 2007 var et slikt år, og utviklingen i etatens kontrollresultater bør etter mitt skjønn også vurderes i lys av det.

Jeg vil avslutningsvis framheve at arbeidet med å redusere omfanget av svart økonomi og skatteunndragelser fortsatt er et av skatteetatens viktigste satsingsområder. Derfor sluttet Stortinget seg til et forslag fra Regjeringen om å bevilge 50 mill. kr ekstra til dette formålet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2008, og derfor foreslår Regjeringen å styrke innsatsen på dette området med nesten 100 mill. kr i 2009. Denne siste storsatsingen er nærmere beskrevet i den framlagte budsjettproposisjonen for Finansdepartementet, og skal særlig styrke det kompliserte kontrollarbeidet.

Svein Flåtten (H) [11:22:24]: Jeg takker for svaret.

La meg først si at mitt spørsmål i utgangspunktet ikke er unyansert, og hvis det er det, er også Riksrevisjonens fremstilling unyansert, fordi det er tatt direkte derfra.

Jeg oppfatter at statsråden er veldig opptatt av at det blir bevilget mer. Det har også Høyre vært. Vi har vært for de bevilgningene som har blitt gjort. Men jeg er også opptatt av at ressursene blir brukt på en riktig måte, og jeg tror det er særlig viktig nå fordi vi har hatt et halvår, eller kanskje lengre tid, hvor det har vært en rekke saker som har vært uheldige for skatteetaten. Det gjelder ikke bare påpakningen fra Riksrevisjonen. Vi har hatt en smøringssak, vi har hatt persondata som har kommet på avveier, det har vært betydelige klager på aksjonærregisteroppgavene, og dette summerer seg opp til ganske mye misnøye.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:23:29]: Først bare en liten kommentar til spørsmålsstillingen.

Det er ikke langt færre næringsdrivende som er kontrollert, men det er andelen kontrollerte som man ikke har klart å opprettholde i en situasjon med høykonjunktur. Men jeg er enig med representanten Flåtten i hvor viktig dette arbeidet er, fordi det handler om seriøsitet for alle næringsdrivende, respekt for at man skal følge de skattereglene som er. Det har også å gjøre med seriøsiteten når det gjelder ting som ikke direkte angår skatte‑ eller avgiftsinnbetalinger, men ting som angår arbeidsforhold, altså en generell sjekk av seriøsiteten i bransjen. Det er derfor vi nå både i forbindelse med revidert og i forbindelse med statsbudsjettet har foreslått for Stortinget å styrke denne innsatsen.

Så bare en kort kommentar til de andre spørsmålene som ble tatt opp.

Det er flere krevende saker som Skattedirektoratet har hatt å håndtere. Spørsmålet om personnumrene ble det umiddelbart tatt affære på. Den saken tok både Skattedirektoratet og Finansdepartementet kraftig tak i.

Det andre spørsmålet som ble tatt opp, har jeg ikke noen ytterligere kommentarer til nå, bortsett fra å si at i rutinene for det som gjelder for framtiden, er det strammet kraftig inn med hensyn til hva som anses som akseptabelt i forhold til forretningsvirksomhet opp mot Skattedirektoratet.

Svein Flåtten (H) [11:25:04]: Jeg tror det er viktig at skatteetaten har en god anseelse blant publikum, og selvsagt er det viktig at den får mer ressurser. Jeg tror også det er viktig at man ser på hvordan den fungerer, at man ser på organiseringen.

Vi har jo tidligere i høst utvekslet oppfatninger om skatteetatens håndtering av f.eks. gamle skattesaker hvor mediepress måtte til for å flytte på posisjonene. Det har altså vært en rekke ting – jeg vet ikke om det er fordi folk flest også er opptatt av det. Men jeg tror at skatteetaten på et vis skal være hevet over i hvert fall altfor mye kritikk. Folk skal være misfornøyde med å betale for mye skatt, ja, men dette skal kontrolleres og følges opp på en god måte. Jeg håper statsråden kan bidra enda bedre til det.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:26:09]: Vi har jo undersøkelser blant befolkningen om hva slags tillit man har til skatteetaten der skatteetaten når veldig høyt opp, og folk er veldig godt fornøyd med den servicen de får. Det er utrolig viktig, og det er ganske godt gjort også. Folk skal selvfølgelig betale sin skatt og sine avgifter med forståelse, men det kan jo likevel være sånn at man ikke i utgangspunktet skulle tro at skatteetaten var blant dem som rangerte høyt på tillitsbarometeret. Men jeg er helt enig med Flåtten i at det også krever at man har for øye hele tiden både i den virksomheten som gjennomføres når det gjelder kontroller, at folk ser at man ikke slipper unna med skatteunndragelser, og også generelt sett med hensyn til hvordan man behandler personopplysninger, og at man er profesjonell i forhold til grensen mellom Skattedirektoratet og skatteetaten og private bedrifter, som er leverandører til samme etat.

Jeg er enig i at vi må fokusere på dette hele veien. Men Skattedirektoratet og skatteetaten har lyktes godt så langt. Det er ikke gjort av seg selv. Det må man fortsette å jobbe med for å opprettholde tilliten.