Stortinget - Møte onsdag den 12. november 2008 kl. 10

Dato: 12.11.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ivar Kristiansen til miljø‑ og utviklingsministeren, vil bli besvart av fornyings‑ og administrasjonsministeren på vegne av miljø‑ og utviklingsministeren.

Ivar Kristiansen (H) [11:29:32]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål:

«Staten solgte i 2005 Nes fort i Lødingen til private investorer. Fortet ble markedsført som ypperlig for bl.a. turisme, noe kjøperne forholder seg til. Lødingen har de senere årene mistet et betydelig antall statlige arbeidsplasser. Det foreligger nå planer for eiendommen som kan bidra til å skape mange nye arbeidsplasser. Innsigelse mot ny eiers planer er avvist av kommunen og fylkesmannen.

Vil statsråden nå sørge for å ta en avgjørelse, slik at Nes fort‑eiendommen kan utvikles som forutsatt?»

Statsråd Heidi Grande Røys [11:30:28]: Det er riktig at reguleringsplanen for Nes fort i Lødingen kommune er send over til Miljøverndepartementet til avgjerd, fordi det har kome innvendingar frå Områdestyret for Reindriftsforvaltninga i Troms. Det er foreslått å regulere det tidlegare forsvarsområdet til m.a. 500 fritidsbustader, hotell og anna turistutvikling. Det er planar om å plassere ca. 300 fritidsbustader på oppfylte øyar vest i planområdet. Dei noverande bygningane har ein tenkt å nytte til reislivsformål.

Områdestyret for Reindriftsforvaltninga i Troms grunngir klagen med at planane ikkje tek omsyn til dei grunnleggjande rettane og interessene som reindrifta har i området.

Saka har vore grundig vurdert i departementet og er òg oversend Landbruks‑ og matdepartementet for vurdering. Miljøverndepartementet skal så foreta ei heilskapleg vurdering, der ulike interesser og omsyn vert vegne mot kvarandre. Behandlinga av saka er no i sluttfasen.

Ivar Kristiansen (H) [11:31:31]: Her tror jeg rett og slett ikke Miljøverndepartementet kan ha gjort leksen sin – hvis man ikke engang i departementet er klar over at det var den norske stat som solgte Nes fort‑anlegget etter en omfattende markedsføringsrunde, og som sågar markedsførte forsvarsanlegget Nes fort som ypperlig for næringsutvikling og ypperlig å anvende til turistformål. Så har en kjøper gått på dette og lagt store planer. Selvfølgelig vil det medføre at det utvikles i den retning som staten selv anbefalte en kjøper å gjøre.

I mellomtiden har Lødingen kommune mistet en serie statlige arbeidsplasser. Burde man ikke nå snart begripe at den norske stat sitter med et ansvar for i det minste å gjennomføre det som staten selv har sørget for gjennom salgsprosessen, og sørge for at det skjer en fortgang i saksbehandlingen, slik at sårt tiltrengte arbeidsplasser i Lødingen kan se dagens lys?

Hans Frode Kielland Asmyhr hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Heidi Grande Røys [11:32:45]: Eg håpar at representanten Ivar Kristiansen frå partiet Høgre er grunnleggjande einig med både meg og Miljøverndepartementet i at i ein rettsstat som Noreg, i det demokratiet som vi er veldig stolte av, er det slik at når ein har ein klageadgang, ein innvendingsrett, og nyttar seg av han, så skal han sjølvsagt behandlast etter alle kunstens reglar, uansett kva ein personleg måtte meine, eller kva omsyn som ligg bak det formålet som innvendinga gjeld. Alle innvendingar til departementet skal behandlast etter alle kunstens reglar. Og det vert gjort i Miljøverndepartementet, samtidig som dei der sjølvsagt er fullt ut orienterte om den vanskelege situasjonen som Lødingen kommune er i. Men, som eg sa: Ein må òg ta omsyn til den heilt reelle innvendinga som er komen, reell fordi ein har ein rett til å kome med innvendingar. Saka vert behandla, og, som eg refererte til, Miljøverndepartementet er no i avslutninga av klagebehandlinga. Det betyr at det kjem ei avgjerd om ikkje lenge.

Ivar Kristiansen (H) [11:33:47]: Selvfølgelig følger Høyre de rettsprinsipper som gjelder i staten, men jeg skjønner ikke hva som er så vanskelig i denne saken, hva som vanskeliggjør en prosess så betydelig at det går ett år og enda har man ikke fra statens side kunnet ta en beslutning.

Det finnes ingen vanskeligheter i dette spørsmålet i det hele tatt. Lokal reindrift har ikke protestert. Reindriftsnæringen ble i 1987 fullt og helt kjøpt ut av eksisterende avtale gjennom at Forsvaret da overtok. Som sagt: Kommunen og fylkesmannen i Nordland har avvist klagen. Og igjen gjentar jeg at staten i sitt salg av eiendommen markedsførte denne som meget velegnet for å utvikle turisme. Og, som sagt: Det haster for Lødingen å få på plass arbeidsplasser. Her er det noen som tilbyr en fraflyttingskommune nye arbeidsplasser. Vil statsråden sørge for at denne saken får en rask behandling nå?

Statsråd Heidi Grande Røys [11:34:59]: Når Miljøverndepartementet melder at dei er i avslutninga av å behandle saka, betyr det at eit vedtak ligg føre om ikkje lenge. Det ligg i sakas natur.

Så er det å seie at når ein får ein klage, må ein nettopp gå inn og sjå på heile saka og dei vurderingane som er gjorde, både av kommunen og av Fylkesmannen, som representanten viser til, men òg, som sagt, gå inn i det som er grunnlaget for klagen. Over det ligg sjølvsagt den situasjonen som Lødingen kommune er i, som Miljøverndepartementet er fullt ut orientert om, og som vi alle kan skjønne er forferdeleg vanskeleg. Når ein mister ein så stor og viktig arbeidsplass som det Forsvaret har vore i mange år, skjønnar alle behovet for å kunne snu seg rundt. Ein har prosjekt som er spanande, men det kan altså ikkje ta frå Områdestyret ein heilt legitim rett i rettsstaten Noreg til å levere inn ein klage. Då skal klagen behandlast grundig og etter alle kunstens reglar. Men Miljøverndepartementet er som sagt i avslutninga av saka, og eit vedtak vil liggje føre så snart siste resten er gjord.