Stortinget - Møte tirsdag den 16. desember 2008 kl. 10

Dato: 16.12.2008

Dokumenter: (Innst. S. nr. 119 (2008–2009), jf. St.meld. nr. 4 (2008–2009))

Sak nr. 12 [12:20:02]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om anmodnings- og utredningsvedtak i stortingssesjonen 2007–2008

Talere

Votering i sak nr. 12

Lodve Solholm (FrP) [12:20:30] (leiar i komiteen og ordførar for saka): Eg har berre nokre få kommentarar.

Komiteen legg med dette fram innstillinga til St.meld. nr. 4 for 2008–2009. Komiteen er nøgd med meldinga slik ho framstår. Ho er oversiktleg og tydeleg. Det er viktig at komiteen får ei oppstilling som er oversiktleg. Komiteen har ved fleire høve før kritisert at delar av oppfølginga har vore kommentert i statsbudsjettet og i revidert nasjonalbudsjett. Dette har blitt betre.

I St.meld. nr. 4 får vi melding om at det er gjort 24 oppmodingsvedtak i perioden, noko som er ein liten auke frå førre sesjon. Det er også lagt inn rapport om oppfølging av åtte vedtak frå 2006–2007 og eitt vedtak frå 2006.

Komiteen kommenterer ikkje vedtak som ein synest har blitt følgt opp på ein tilfredstillande måte. Komiteen har merkt seg at det ikkje er gjort vedtak om utgreiingar i 2007–2008.

Eg skal òg kort kommentere eit par særmerknader vi i Framstegspartiet har, åleine eller saman med andre.

Det første gjeld vedtak nr. 391, 7. mars 2008:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere å innføre krav om ekstern sensor for all høyere utdanning.»

Her meiner Framstegspartiet, Høgre og Kristeleg Folkeparti at det Regjeringa så langt har gjort, ikkje er tilstrekkeleg. Vi meiner at Regjeringa her burde ha sett tidsfristar for utgreiingsarbeidet og hatt ein plan for å leggje fram lovforslag no til våren, slik at lova kunne tre i kraft frå hausten 2009. Ein meiner òg at Regjeringa endra språkbruken vekk frå ordlyden i vedtaket, og dermed er vi av den oppfatninga at dette vedtaket ikkje er oppfylt av Regjeringa, slik Stortinget gjorde vedtak om.

Regjeringspartia er av ei anna meining.

Det andre vedtaket som eg vil kommentere, er vedtak nr. 331, 18. desember 2006:

«Stortinget ber Regjeringen, for å kunne gi tidligere ungdomskriminelle en ny sjanse, utrede en ordning med sletting av rulleblad i de tilfeller der unge kriminelle ikkje har begått alvorlige lovbrudd, eller en lang rekke gjentatte lovbrudd og for eksempel ikke har begått ny kriminalitet i en periode på 5 år etter fylte 18 år. Spørsmålet kan for eksempel inngår i mandatet til utvalget som nedsettes med bakgrunn i forslagene i St.meld. nr. 20 (2005–2006)».

Komiteens medlemer frå Framstegspartiet, Høgre og Kristeleg Folkeparti meiner at denne saka har teke altfor lang tid. Vi synest det er eit rimeleg krav frå oss at det blir orientert om saka i neste stortingsmelding som kjem om saka.

Med desse få orda vil eg tilrå komiteen si tilråding til vedtak.

Odd Einar Dørum (V) [12:23:48]: Venstre er ikke i kontroll- og konstitusjonskomiteen, så jeg skal benytte muligheten til å knytte en kommentar til én sak. Det er sak nr. 331 under Justisdepartementet, som i praksis handler om politiregisterlovgivningen.

Det er vel omtrent det hardeste man kan si på pent parlamentarisk språk, at det «har tatt urimelig lang tid». Jeg vil tilføye: nesten uforsvarlig lang tid. Lovgivningen det her er snakk om, handler om tre forhold. Det handler om effektiviteten i politiets arbeid. Det handler om å kunne gjøre det som i utgangspunktet er i det anmodningsvedtaket som foreligger, nemlig at noen kan komme inn, og noen kan komme ut av et system. Det handler med andre ord også om rettssikkerhet, og det handler om grunnleggende personvern.

Jeg kjenner godt til saken, i den forstand at den var planlagt fremmet i 2007. Og det er ikke 2007 nå, det er høsten 2008 – og så kommer 2009. Så på vegne av Venstre vil jeg uttrykke at Venstre er fullt ut enig i at denne saken har tatt urimelig lang tid. Vi er også enig i det som står om at man «forventer at departementet redegjør nærmere for oppfølgingen i neste års melding». Men før det må vi selvfølgelig få saken på bordet, slik at resultatet av Politiregisterutvalgets arbeid ligger der.

Selv om det har foregått et arbeid med en rammebeslutning i EU – det gjør det jo på de fleste områder hvor vi har norsk lovgivning – kjenner jeg såpass mye til det tette kontaktarbeid som er mellom norske departementer og EU-systemene i Brussel, at jeg tror man kan holde seg à jour på veldig mange måter. Det er veldig mye arbeid som kan sluttføres. Her har det tatt, med komiteens enstemmige ordlyd, «urimelig lang tid». Fra Venstres side vil jeg gjerne være med på å understreke det, også det som ble sagt i det forrige innlegget på dette punktet.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 12.

(Votering, se side 1615)

Votering i sak nr. 12

Komiteen hadde innstilt:

I

Anmodningsvedtak nr. 457 av 31. mai 2007 oppheves.

II

St.meld. nr. 4 (2008–2009) – om anmodnings- og utredningsvedtak i stortingssesjonen 2007–2008 vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.