Stortinget - Møte onsdag den 14. januar 2009 kl. 10

Dato: 14.01.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Øyvind Halleraker (H) [11:57:35]: Mitt spørsmål til samferdselsministeren er følgende:

««Vossapakken» er et høyt prioritert prosjekt i Hordaland med stor lokal deltakelse gjennom bl.a. brukerfinansiering. Prosjektet oppgis å være klart til realisering av involverte parter.

Hva er grunnen til at Regjeringen i disse krisetider ikke fremmer saken om «Vossapakken» for Stortinget?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:58:11]: Eg viser til mitt svar av 21. november 2008 på spørsmål nr. 261 frå stortingsrepresentant Halleraker om framdrift i denne saka. Eg svara då at kvalitetssikringa ikkje var avslutta, men at eg sjølvsagt ville fremje saka for Stortinget så snart det lét seg gjere. Dette står eg fast ved, og for å vere meir konkret: Eg tek sikte på å fremje saka for Stortinget i vårsesjonen.

Øyvind Halleraker (H) [11:58:31]: Jeg takker for svaret, som jo var rimelig kort.

Det som er underlig i denne saken, er at Vegdirektoratet signaliserer til samarbeidsparter som kommuner og fylkeskommuner at alt er klart, og at det ikke er behov for avklaring med hensyn til bompengeinnretning og eventuelt mulige tiltak for å bedre inntjeningen. I en situasjon hvor landet bør støvsuges for byggeklare prosjekter, er det jo nettopp å få slike gryteklare saker som dette raskt til avklaring, som bør prioriteres. Så da blir mitt kanskje like korte spørsmål til statsråden: Er statsråden fornøyd med tempoet i denne saken?

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:59:20]: Svaret på det spørsmålet er nei, og som oppfølging på det spørsmålet kan eg seie at Statens vegvesen, Vegdirektoratet, er invitert til eit møte på mitt kontor for at me skal få klarlagt framdrifta og få saka på sporet. Så statsråden er utolmodig etter å få lagt fram denne saka, og eg kjem til å ha stort fokus på det.

Øyvind Halleraker (H) [11:59:46]: Det var et positivt svar.

Jeg vil også vektlegge et annet forhold. E16 er en av våre viktigste stamveger øst–vest, som også involveres i Vossapakken. Voss sentrum er jo overbelastet med tungtrafikk. Dessverre skjedde det også en dødsulykke der i høst, i uoversiktlige og trange gater. Så både tunnelen bak Vossevangen og utbedringen av vegen ned Skjervet vil være viktig å få på plass før Hardangerbrua står ferdig.

Er statsråden opptatt av at sammenhengen mellom disse to store prosjektene er viktig, og vil hun gjøre det som står i hennes makt for å utnytte synergien i disse to prosjektene?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:00:38]: Det er jo ingen tvil om at det her er samanhengar som det er viktig å ha i fokus. Men det aller viktigaste med Vossapakka er at utbygginga vil fjerne ein av dei dårlegaste stamvegsstrekningane vi har i dette landet. Situasjonen i Voss sentrum er uhaldbar, og det hastar å få gjort noko før det skjer fleire alvorlege ulukker. Så det eg vil ha aller størst fokus på, er å få prosjektet fram og få avløyst desse håplause strekningane med ny, god og sikker veg. Så ligg det sjølvsagt, som representanten tek opp, ei kopling inn mot det andre store prosjektet. Det ligg der naturleg og vil falle naturleg inn når me berre får prosjektet realisert.