Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 2009 kl. 10

Dato: 11.02.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Per Roar Bredvold (FrP) [11:31:08]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Hæren har ingen flere soldater å sende ut til internasjonale oppdrag fordi det ikke innkalles nok ungdom til verneplikt samt at øvelser og trening, ifølge Forsvaret, er på et farlig lavt nivå.

Ser statsråden dette problemet, og hvordan vil hun i så fall løse dette?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:31:28]: La meg først få påpeke at denne regjeringen har økt deltakelsen i operasjoner i utlandet siden vi overtok høsten 2005, i tråd med Soria Moria-erklæringen.

La meg videre få understreke at våre soldater gjør en svært solid innsats ute, noe jeg stadig får tilbakemeldinger om fra alle våre samarbeidspartnere.

Hæren har vært den største bidragsyteren til operasjoner i utlandet de senere årene. Jeg vil imidlertid vise til at også andre forsvarsgrener og fellesinstitusjoner leverer robuste styrkebidrag. Sammensetningen av dagens styrker i Afghanistan viser dette helt tydelig. Nytt fra 2008 er også rekruttering av frivillige heimevernssoldater til utenlandsoperasjoner.

Da denne regjeringen overtok, var Hæren bemanningsmessig på et svært lavt nivå. Det har jeg tatt konsekvensen av. For fjerde året på rad styrkes Hæren betydelig. I min periode som statsråd har Hæren økt med over 1 000 fast ansatte, dvs. med mer enn 40 pst. fra begynnelsen av 2006.

Den nye langtidsplanen legger opp til å fortsette styrkingen av Hæren, spesielt innenfor små og viktige kompetanseområder. Dette vil redusere belastningen på personell som er kritisk viktig for vår deltakelse i utlandet.

Rekrutteringen til operasjoner i utlandet ivaretas også gjennom verneplikten. For å sikre rekruttering legger Regjeringen opp til å videreføre antall vernepliktige på omtrent samme nivå som i dag. Dette vil være tilstrekkelig høyt for å kunne stille substansielle bidrag også i fremtiden.

Vi erkjenner at det i forrige langtidsperiode ble et for lavt øvingsnivå i Hæren. Dette gjør Regjeringen noe med, og det legges opp til en betydelig økning i øvingsaktiviteten i Hæren i inneværende langtidsperiode.

Styrkingen av antall årsverk, nødvendig antall vernepliktige og forbedret øving og trening innebærer at Regjeringen har iverksatt tiltak som legger til rette for en økt satsing på operasjoner i utlandet, i tråd med regjeringserklæringen.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:33:39]: Jeg takker statsråden for svaret. Det er ingen tvil om at Stortinget er svært positivt til den innsatsen som skjer ute, bl.a. i Afghanistan.

Det jeg er redd for, er at vi har for få soldater å sende ut, og at de vi sender ut, er for ofte ute. Når det gjelder spesialister, er de ofte ute én til én, altså én periode ute og én periode hjemme. Det sier seg selv at det er for lite. Slik det er nå, er det kanskje én til to, eller tre. Det ønskelige hadde kanskje vært én til fem, slik at man virkelig hadde fått tid til å være hjemme – trent hjemme og vært hjemme med sin familie etc. – og så reist ut igjen, hvis man hadde ønsket det.

Det står å lese at Hæren skal spare ca. 1 milliard kr i 2009. Det vil si mindre trening, som skytetrening, og færre døgn på øvelse. Jeg mener at antall øvingsdøgn som en soldat er ute, nå er altfor lavt. Det ligger ned mot 17 øvingsdøgn.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:34:47]: La meg først få si at hvis representanten Bredvold hadde lest St.prp. nr. 1, ville han også ha sett at Hærens budsjett for 2009 har en reell økning fra 2006. I løpet av disse fire årene har Regjeringen økt budsjettet til Hæren reelt med 760 mill. kr. Det er en økning på i underkant av 100 mill. kr i inneværende år. Det er ikke aktuelt for Hæren å spare 1 milliard kr i 2009. Det er helt feil.

Når det gjelder antall øvingsdøgn, er det slik, som jeg også sa, at vi ønsker å øke antall øvingsdøgn. Men 17 øvingsdøgn blir egentlig misvisende, for Cold Response og den daglige trening og øving, som selvfølgelig også foregår, kommer i tillegg. Når det gjelder antall personell som kan være ute, rekrutterer vi selvfølgelig fra de styrkene vi har. Vi vet at det har vært slitasje på noe spesialkompetanse, og derfor øker vi disse.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:35:56]: Jeg kan berolige statsråden med at Bredvold har lest masse, også det statsråden refererer til.

Brigader Rune Jakobsen i Hærstaben sier bl.a. noe av det jeg refererer til:

«Overfor Forsvarets egen nettjeneste betegner Rune Jacobsen «øvingsvolumet» de siste årene som farlig lavt. Til Aftenposten bekrefter han at det neppe blir større i 2009, og at gjennomsnittet de siste år har ligget ned mot 17 øvingsdøgn.»

Altså: «farlig lavt», og så skal vi sende soldater ut.

Spørsmålet som jeg skal stille nå, går på heimevernssoldater. Jeg trodde at Heimevernets oppgave var å beskytte viktige norske samfunnsinteresser i en krisesituasjon, men så sender vi heimevernssoldater ut. Jeg har ikke noe imot at heimevernssoldater er ute, men primært må de ivareta norske interesser.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:36:59]: Primært er hovedoppgavene til Heimevernet hjemme. Primært er hovedoppgavene til det norske forsvaret også hjemme. Det er i først rekke derfor vi har et forsvar. Samtidig er det ikke tvil om at det er veldig høy kompetanse spesielt blant innsatsstyrkene i Heimevernet, og det øker deres kompetanse til beredskapen hjemme at de også kan være med og delta i oppgaver ute, fordi det er kompetansegivende i seg selv.

Når det gjelder antall øvingsdøgn, er det meget misvisende, for her kommer Cold Response i tillegg og den daglige øving og trening. Det er ikke riktig at Hæren i inneværende år skal spare 1 milliard kr. Det er ikke det som står i budsjettet, og det er budsjettet som gjelder – ikke det som eventuelt måtte stå i en eller annen avis.