Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 2009 kl. 10

Dato: 11.02.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Laila Dåvøy (KrF) [11:38:12]: Jeg vil gjerne få stille helse- og omsorgsministeren følgende spørsmål:

«For å sikre likeverdige helsetjenester i hele landet er blant annet ambulansetjenesten en viktig brikke. I forskrift om akuttmedisinske tjenester fra 2005 ble det innført krav om tomannsbemanning av ambulanse, særskilte kompetansekrav for personellet samt krav om tilstedevakt som en hovedregel.

Vil statsråden evaluere om forskriftens krav om minimumsbemanning blir fulgt slik at forskriften har bidratt til bedre akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [11:38:52]: Arbeidet med å styrke ambulansetjenesten er et prioritert område. Det har skjedd mye innen medisinsk teknologi og behandling siden de prehospitale tjenestene ble gjennomgått for ti år siden. Regjeringen ønsker derfor å få råd om hvordan vi best kan videreutvikle hele det prehospitale feltet. Vi har oppnevnt en arbeidsgruppe som skal gjennomgå de prehospitale tjenestene og foreslå endringer der dette er aktuelt. Hovedvekten av arbeidet skal legges på bil- og båtambulansetjenesten og AMK-sentralene. Gruppen skal levere sin rapport i løpet av denne måneden.

Når det gjelder ambulansetjenesten, skal utredningsarbeidet ta utgangspunkt i eksisterende og igangsatte utredninger og dokumentasjon knyttet til ambulansetjenestens rolle i den akuttmedisinske kjede, inkludert forholdet til frivillige mannskaper og det som kalles «first responder». Det skal også tas hensyn til utviklingen på beredskapsområdet og nødmeldetjenesten.

Gruppen skal vurdere om grunnutdanningen til ambulansearbeidere gir tilstrekkelig kompetanse, og foreslå eventuelle endringer. Den skal vurdere om utdanningen har god nok kapasitet, også med hensyn til antall læreplasser, kandidatenes alder og innholdet i tjenesten. Den skal også vurdere behovet for en eventuell videreutdanning for ambulansepersonell og foreslå innhold i en slik videreutdanning. Målet er å sikre krav til kompetanse i tråd med den medisinske og teknologiske utviklingen.

Forskrift om akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus stiller krav om at ambulansebiler og ambulansebåter skal være betjent med minst to helsepersonell. Dette skal bidra til å sikre pasienten rett behandling og oppfølging under transport. Jeg har fått opplyst fra Helsedirektoratet at tomannsbetjening i dag ikke er noe problem, ettersom alle ambulanser nå er tomannsbetjente. Den før omtalte arbeidsgruppen skal gi en oversikt over i hvilken grad forskriftens krav til ambulansepersonellets kompetanse er oppnådd for landet som helhet og for den enkelte helseregion. Det ble innført en overgangsordning på fem år da forskriften trådte i kraft. Foreløpige tall viser at om lag 292 av de fulltidsansatte og om lag 60 av de deltidsansatte arbeider på unntak fra forskriftens krav til kompetanse. De fleste av disse jobber i de tre nordligste fylkene og på Nord-Vestlandet. Jeg har fått opplyst at de fleste helseforetakene har utarbeidet planer som sikrer at forskriftens kompetansekrav blir oppfylt innen 1. april 2010.

Forskrift om akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus sier videre at ambulansene som hovedregel skal være bemannet med tilstedevakt. Arbeidsgruppen skal kartlegge i hvilken grad forskriftens krav om tilstedevakt er oppfylt, og vurdere bruken av unntaksbestemmelsene i forskriften. Foreløpige tall fra Helsedirektoratet tyder på at i underkant av 20 pst. av 412 ambulanser med døgnbemanning mangler tilstedevakt hele døgnet. Om lag 48 pst. av 102 ambulanser som er i drift deler av døgnet, er ikke bemannet med tilstedevakt. Fravær av tilstedevakt kan skyldes lavt antall akuttoppdrag pr. år eller at personellet rekker å være ved ambulansen innen forsvarlig tid etter oppringing. Det er i tråd med unntaksbestemmelsene i forskriften.

Regjeringen avventer nå rapporten fra arbeidsgruppen og vil følge den opp på egnet vis.

Laila Dåvøy (KrF) [11:42:46]: Jeg vil takke statsråden for et grundig svar.

Jeg oppfatter at den arbeidsgruppen som skal komme med sin innstilling til statsråden i løpet av relativt kort tid, ifølge svaret også har evaluert forskriften. Mitt anliggende har vært en del bekymringsmeldinger de siste månedene og ukene om at bemanningen ikke er god nok, og at forskriftens krav om tilstedevakt faktisk brytes.

Jeg kan også nevne at vi for bare få uker siden kunne lese at Helse Finnmark vil kutte ti stillinger i ambulansetjenesten, på tross av at de jobber 30 årsverk i overtid. Den tillitsvalgte der uttalte at man heller bør oppbemanne, slik at man kommer på et lovlig nivå. De sier altså at forskriften brytes. Da er det selvfølgelig viktig at statsråden, når han får denne innstillingen, sørger for at vi får likeverdighet.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [11:43:54]: Selvfølgelig er de spørsmålene som representanten Dåvøy her tar opp, veldig viktige.

Vi ser jo at ambulansene spiller en stadig viktigere rolle i det akuttmedisinske tilbudet. Både den diagnostisering og den start av behandling som skjer i ambulansene, er imponerende. Ikke minst er ambulansepersonellets kompetanse ofte veldig viktig med tanke på alvorlige lidelser, som hjerteinfarkt, hjerneblødning, osv. Hvis vi har gode, helhetlige akuttmedisinske tjenester, er det ikke bare spørsmål om å redde liv, men også om hva slags liv man skal kunne ha etter at man har overlevd. Når det gjelder f.eks. hjerneblødning, er jo kompetanse veldig viktig. Så det representanten Dåvøy er opptatt av, er jeg også veldig opptatt av.

Det er et meget viktig område som det stilles spørsmål om, og derfor er det bra at vi nå får en helhetlig gjennomgang.

Laila Dåvøy (KrF) [11:44:59]: Dette med kompetanse er veldig viktig. Jeg har lyst til å henvise til St.meld. nr. 22 for 2007–2008, om samfunnssikkerhet, samvirke og samordning, som kom fra justisministeren i fjor. Regionalt AMK-forum sa i august i fjor at de var misfornøyd med definisjonen man der hadde på ambulanse, fordi man var mer opptatt av at dette var et redskap til å forflytte mennesker, enn av at man skulle ha kompetanse til å redde liv og sette i gang livreddende behandling i ambulanser. Derfor er kompetanse veldig viktig.

Jeg har lyst til å stille statsråden et lite spørsmål til. Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin har nylig kommet med en uttalelse om at man kanskje kunne halvere legevakttilbudet her i landet. Jeg vet at statsråden ikke har tatt stilling til dette. Ser statsråden at hvis så skulle skje, hvis man skulle komme til at man halverer tilbudet, blir det enda viktigere med kompetanse også i ambulansebilene?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [11:46:11]: Det jeg kan si til det siste temaet representanten Dåvøy tar opp, er at vi har vært veldig opptatt av å få fram disse anbefalingene fra Kompetansesenteret for legevaktmedisin, nettopp fordi det er en så viktig del av samhandlingsreformen, som vi nå er i ferd med å fullføre.

Legevakt er en veldig viktig bit av den kommunehelsetjenesten vi nå beskriver for framtiden, og fastlegens nye rolle. Halvparten av fastlegene kjører ikke legevakt. Det fører til at vi veldig ofte bruker for dårlige leger – rett og slett – i legevaktarbeidet. Jeg tror at noe av årsaken til at man ikke får fastleger til å kjøre, er at vaktbelastningen er for stor, og den er for dårlig organisert. Så dette er en veldig viktig bit av det vi nå jobber intenst med i beslutningsfasen av samhandlingsreformen.