Stortinget - Møte onsdag den 21. oktober 2009 kl. 10

Dato: 21.10.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Rigmor Andersen Eide (KrF) [12:11:55]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til arbeids- og inkluderingsministeren:

«Regjeringen prioriterer i statsbudsjettet ordinært arbeidsledige med 2 000 arbeidsmarkedsplasser i en tid da 36 000 yrkeshemmede venter på tiltaksplass og antallet yrkeshemmede nærmer seg 90 000. Dette er dessverre ikke noen aktiv attføringssatsing, selv om økt satsing på kvalifiseringsprogrammet er bra.

Vil statsråden vurdere en mer målrettet innsats med vekt på helhetlige attføringstiltak, med mer midler øremerket personer med behov for tett oppfølging og lengre tiltakskjeder?»

Statsråd Rigmor Aasrud [12:12:48]: I St.meld. nr. 9 for 2006–2007, Arbeid, velferd og inkludering, ble det foreslått å gjøre tilbudet om arbeidsrettet bistand uavhengig av hvilken målgruppe man tilhører, og av hvilken inntektssikring man har rett til. Stortinget sluttet seg til Regjeringens forslag ved behandlingen av meldingen, jf. Innst. S. nr. 148 for 2006–2007. Dette ble bl.a. fulgt opp i ny forskrift om arbeidsrettede tiltak som trådte i kraft 1. januar 2009. Et tiltak skal etter forskriften være nødvendig og hensiktsmessig, slik at deltakeren skal skaffe seg eller beholde inntektsgivende arbeid. Valg, utforming og varighet av tiltak foretas i samarbeid med brukeren.

Bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak for 2010 gir rom for om lag 78 000 tiltaksplasser. Innenfor dette samlede tiltaksvolumet skal utsatte grupper på arbeidsmarkedet prioriteres. Det er fra Regjeringens side slått fast at personer med nedsatt arbeidsevne som har behov for arbeidsrettet bistand, skal få tilbud om nødvendige og hensiktsmessige tiltak så raskt som mulig. Det vil allikevel være personer i kartleggings- og ventetidsfaser, men ubegrunnet ventetid må unngås. De siste årene har det skjedd en utbygging av tiltak rettet mot de mest utsatte gruppene på arbeidsmarkedet. Det gjelder bl.a. tilbud om arbeidsrettet rehabilitering og et forsøk med tidsubestemt lønnstilskudd. Denne ordningen foreslås økt med inntil 1 000 nye tiltaksplasser i 2010. Samtidig har det også skjedd en utbygging av oppfølgingstilbudet både for sykmeldte og personer med nedsatt arbeidsevne.

Arbeidsavklaringspenger vil fra 1. mars 2010 erstatte rehabiliteringspenger, attføringspenger og tidsbegrenset uførestønad. Det innføres også en lovfestet rett til å få vurdert sitt behov for bistand for å beholde eller skaffe seg arbeid. Arbeidsevnevurderingen vil bl.a. være sentral når etaten skal velge egnede tiltak. Endringene legger til rette for tidligere og tettere oppfølging og at flere raskere skal komme tilbake i arbeid eller aktivitet. Brukerne vil som før ha tilgang til alle arbeidsrettede tiltak som kan bidra til at de kommer i ordinært arbeid.

Rigmor Andersen Eide (KrF) [12:15:20]: Jeg takker for et grundig svar fra statsråden.

Vi er i en tid der stadig færre yrkeshemmede er på tiltak, samtidig som antallet yrkeshemmede øker, og vi til alt overmål ikke makter å bruke opp pengene til tiltak for 2009. I lys av dette håper Kristelig Folkeparti at både ubrukte midler for 2009 og kommende bevilgninger for 2010 brukes på riktige tiltak for å få flere i arbeid og aktivitet. Derfor mener vi at antallet arbeidsmarkedsplasser bør økes. I attføringsbedriftene er det ledig kapasitet, samtidig som køene hos Nav er ganske lange.

Statsråd Rigmor Aasrud [12:16:11]: Jeg deler representantens bekymring over at vi har ubrukte midler på tiltaksområdet i 2009. Vi må jobbe med det. Jeg er enig i at det er en utfordring for oss. Samtidig er jeg opptatt av at vi har et system som gjør at vi kan kartlegge dem som trenger det, på en veldig god måte, slik at vi kan sette i gang riktige tiltak. Jeg tror at om vi ikke legger opp til å ha et godt kartleggingsarbeid, kan vi raskt få mennesker inn i tiltak som ikke er tilpasset den enkelte. Det må derfor være en hovedutfordring for oss framover å få gjort en god kartleggingsjobb, slik at vi kan tilpasse de tiltakene som vi skal sette i gang, ut fra det den enkelte har av arbeidsevne.

Rigmor Andersen Eide (KrF) [12:17:02]: Mener statsråden at siden Nav har ganske lange køer og attføringsbedriftene har ledig kapasitet, kan noe av den kartleggingen gjøres i attføringsbedriftene?

Statsråd Rigmor Aasrud [12:17:20]: Ja, vi er åpne for å se på andre måter å gjøre kartleggingsjobben på. Det vil være mulig å få andre til å bidra til å gjøre den kartleggingsjobben. Og at det finnes kompetanse der ute, er jeg trygg på.