Stortinget - Møte onsdag den 18. november 2009 kl. 10

Dato: 18.11.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Tord Lien (FrP) [11:13:02]: «De nasjonale prøvene for engelsk i Sør-Trøndelag viser at de tre beste 8.-klassene i Trondheim er ved private skoler. Forskjellen mellom den beste offentlige skolen og den beste private skolen er hele 1,5 karakterpoeng. På grunn av forskjeller i finansieringen av offentlige og private skoler og medførende krav om foreldrefinansiering vil mange foreldre være ekskludert fra å sende sine barn på private skoler.

Er statsråden bekymret for at mange barn ekskluderes fra å velge de beste skolene, basert på foreldrenes økonomi?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:13:48]: La meg bare først komme med noen kommentarer om hva de nasjonale prøvene kan fortelle oss om skoler, fordi det ligger noen forutsetninger i spørsmålet som jeg ikke er enig i. For eksempel vil det være slik at nasjonale prøver for 8.-klasse måler det eleven har lært fra 1.- til 7.-klasse. Når man begynner i 8.-klasse, begynner man på en ungdomsskole – det har kanskje ikke vært en 1–10-skole – og dermed måler man ikke kvaliteten ved den skolen man faktisk går på da. Men det gir jo læreren og skolen et utgangspunkt for å vurdere hvordan elevene presterer, og hva slags elevmasse man har.

Så er spørsmålet: Hva er en god skole, sett ut fra hvordan man presterer i forhold til de nasjonale prøvene? Dessverre er det slik at sosial bakgrunn, altså foreldrenes utdanningsnivå, minoritetsbakgrunn og muligheten til å beherske det norske språk, har stor innvirkning på hva slags resultater man har i skolen. Det betyr at en skole som har et elevgrunnlag der foreldrene stort sett har dårlig råd og lav utdanning, eller det er en høy andel med minoritetsbakgrunn, godt kan være en veldig god skole, selv om de scorer mindre enn det som er gjennomsnittet nasjonalt. Det må være med som premiss når jeg svarer på dette spørsmålet, for det er ikke nødvendigvis slik at disse private skolene som Tord Lien viser til, er de beste skolene når vi måler hva skolene faktisk jobber med.

Så forstår jeg spørsmålet slik: Er det et mål for den rød-grønne regjeringen å redusere foreldrebetalingen ved de private skolene sånn at det blir mulig for flere foreldre ut fra økonomisk bakgrunn å velge private skoler? Det er det ikke. Vi har ikke planer om å redusere foreldrebetalingen ved de private skolene. Vår strategi når det gjelder å gjøre noe med disse problemstillingene, handler om at kommuner og skoleeiere jobber systematisk i forhold til det de nasjonale prøvene kan fortelle oss, nemlig hvordan kommunen eller skolen rangeres i forhold til et lands gjennomsnitt. Det gjør vi ved å ha større fokus på kvalitet – og der er det mye større oppmerksomhet nå enn det var for noen få år siden – ved at hver enkelt skole følger opp de resultatene de har fått, og analyserer hva som er bakgrunnen for dem, og ved at hver enkelt lærer følger opp overfor sine elever.

Øyvind Korsberg hadde her overtatt presidentplassen.

Tord Lien (FrP) [11:16:30]: Jeg noterer meg at jeg burde ha brukt 5.-klasse som eksempel, men resultatene er stort sett de samme der.

Jeg føler at statsråden møter seg selv litt i døren med sin argumentasjon i dag. At sosial bakgrunn innvirker på resultatene, vet vi alle sammen, men det blir forsterket av at mange grupper ikke har anledning til å sende sine barn på skoler som jeg ut fra resultatene velger å tolke som i hvert fall marginalt bedre enn offentlige skoler.

Min viktigste grunn for å kjempe for private skoler er at de skal være et korrektiv til den offentlige skolen, som jeg mener dagens debatt har vist at de er. De er et korrektiv når det gjelder fokus på kvalitetskontroll, og de er et korrektiv når det gjelder faglige resultater. Og når statsråden tidligere i dag har sagt at det er for få private skoler i Norge til å kunne sammenligne dem skikkelig med de offentlige på andre parametre, så regner jeg med at statsråden er enig i at vi hadde tålt litt flere private skoler i Norge.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:17:38]: Uansett hvordan representanten Tord Lien spør, kommer han ikke til å få det svaret fra meg. Det fokuset vi har, som en rød-grønn regjering, er å sørge for at de offentlige skolene blir så supre som bare mulig. Det er mange offentlige skoler som driver veldig godt, som er til stor inspirasjon for andre skoler – og så er det mange skoler som har noe å strekke seg etter. Alle skoler skal jo selvfølgelig ha noe å strekke seg etter, for det er ingen skoler som skal være stivnet; det skal foregå utviklingsarbeid hele tiden. Men jeg har ingen tro på at å privatisere en større del av norsk grunnskole vil føre til den sunne konkurransen som gjør at den offentlige skolen vil strekke seg. Jeg har mye større tro på at vi konsentrerer ressursene våre om den fellesskolen som vi har, og som skal være en god skole for alle, uansett bakgrunn. Vi må ta utgangspunkt i den og sørge for at den får en så god kvalitet som mulig.

Tord Lien (FrP) [11:18:39]: Jeg er veldig glad for at jeg hadde et oppfølgingsspørsmål til, for jeg tror statsråden er inne på noe her. For selv i land hvor man har veldig liberale regler for dette, går de aller fleste unger i den offentlige skolen. Det er den offentlige skolen som må være i fokus. Selv om Fremskrittspartiet skulle få gjennomslag for sin politikk – og det kommer vi til å få en vakker dag – kommer altså 80 pst. av elevene til å gå i den offentlige skolen. Så der er vi helt enige: Det er den offentlige skolen vi må fokusere på.

Så er det sånn at her i Oslo har man fritt skolevalg, noe som åpner for konkurranse også mellom de offentlige skolene, som jeg mener er helt rett. Man har i Oslo skapt noen av landets aller beste skoler med offentlig finansiering og offentlig drift. Da spør jeg statsråden om hun ser at konkurransen mellom skolene om elever, om ressurser, om de beste lærerne, er med på å trekke hele Oslo-skolen opp og fram, og at fritt skolevalg er en del av forklaringen på det.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:19:45]: Det er utrolig hvordan noen kan ha tro på at hvis man konkurrerer mot andre, så skal det være så voldsomt stimulerende. Min oppfatning er at hvis man konkurrerer med seg selv, kan en virkelig klare å få fart på både seg selv og det miljøet man er en del av.

Det er jo ikke sånn at foreldre i Oslo shopper skoleplasser rundt omkring og overalt. Man er opptatt av de skolene som er i nærmiljøet. Man er opptatt av at de har god kvalitet. Jeg vet at mange f.eks. undersøker hvor mange elever det er pr. lærer på den ene eller andre skolen, og går etter det, fordi det er et kvalitetstegn som er tydelig for foreldrene i forhold til hvordan deres egne barn blir fulgt opp.

Det som vi vet utvikler et godt læringsmiljø på den enkelte skole, er en god skoleledelse – og lærere som ikke underviser sine elever bare for seg selv, men deltar i et fellesskap og lærer av andre (presidenten klubber). Det er det viktigste grunnlaget for å få opp kvaliteten (presidenten klubber), sammen med å bruke prøver med vett og forstand.

Presidenten: På skolen lærer man seg også klokka!