Stortinget - Møte onsdag den 18. november 2009 kl. 10

Dato: 18.11.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Arve Kambe (H) [12:20:25]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Politimesteren i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt har lagt ned politiberedskapen i bl.a. Sauda og Suldal om natten grunnet problemer med å rekruttere politifolk i denne delen av distriktet og de muligheter ny arbeidstidsordning gir for organisering av politiarbeidet. Dette fremkommer i en artikkelserie i Haugesunds Avis 6. og 7. november 2009.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at det er tilstrekkelig bemanning på lensmannskontorer i Distrikts-Norge?»

Statsråd Knut Storberget [12:20:54]: Aller først har jeg lyst til å si til representanten Kambe at jeg er glad for at han stiller spørsmålet. Noe av det viktigste jeg kan gjøre, er å bringe klarhet i at man ikke har lagt ned politiberedskapen, for det kan skape mye utrygghet ute. At man har endret på noe av situasjonen, betyr ikke at man har lagt ned politiberedskapen.

Jeg har forelagt spørsmålet for Politidirektoratet, som opplyser at politiberedskapen ikke i noen del av politidistriktet har vært nedlagt på noe tidspunkt av døgnet. Det syns jeg representanten Kambe får ta med seg hjem til sitt distrikt og fortelle. Bemanningssituasjonen ved Sauda og Suldal lensmannsdistrikt samt Etne og Vindafjord lensmannsdistrikt gjorde at det ikke var mulig å dekke hele døgnet gjennom uka med mannskaper fra disse driftsenhetene. Det er viktig. I perioden 5. oktober til 16. november var det derfor nødvendig å dekke politiberedskapen i dette området med mannskap fra øvrige driftsenheter i politidistriktet. På bakgrunn av nyrekruttering til de aktuelle driftsenhetene og nye forhandlinger med de tilsatte er det fra 16. november laget nye tjenestelister. Dette medfører at man har aktiv tjeneste hele døgnet hele uka. Det er fint.

Videre opplyser Politidirektoratet at artikkelserien i Haugsunds Avis, som stortingsrepresentanten viser til, beskriver en situasjon som har utviklet seg over mange år. Hovedproblemet i det aktuelle lennsmannsdistriktet har vært, som representanten Kambe også er inne på, rekrutteringssituasjonen for polititjenestemenn. Politidistriktet har gjennom mange år iverksatt flere tiltak for å rekruttere polititjenestemenn samt kompensere for ledige stillinger.

Inneværende år har politidistriktet i samarbeid med tilsatte iverksatt mer varige og robuste ordninger for å styrke politiberedskapen i hele politidistriktet. Ett av tiltakene har vært å samordne de politioperative ressursene bedre. Der mener jeg at vi har mye å gå på. Det gjelder ikke bare dette distriktet, men det gjelder over hele landet. Reservetjeneste som beredskapsordning er avviklet, og døgnkontinuerlig aktiv patruljetjeneste er innført som tjenesteform i hele politidistriktet. Det er viktig å merke seg. Dette er tiltak som utjevner og styrker polititilbudet til publikum samt politiets evne til måloppnåelse.

Det er politimesteren som har ansvaret for ressursfordeling og tjenesteordninger i politidistriktet, og politimesteren vurderer om de tildelte ressursene skal benyttes til stillinger eller settes inn på andre viktige områder for å sikre hele politidistriktet en god polititjeneste. Det er altså politimesteren som disponerer mannskapet ut fra behov og beredskapsmessige hensyn.

Bemanningssituasjonen i politiet har vært en utfordring i flere år, først og fremst fordi det er utdannet for få politifolk. Det har jeg sagt mange ganger, og jeg tror jeg må gjenta det mange ganger også. Derfor har Regjeringa økt opptaket til Politihøgskolen til 552 elever i 2009. Vi økte det til 432 i 2007 og 2008, hva jeg erindrer, og representanten er sikkert kjent med at i budsjettet for 2010 ligger det inne et opptak på 720 studenter. Det har aldri vært så høyt før i Norge. Til sammenligning kan det nevnes at det i perioden 2006–2009 er tatt opp 648 flere politistudenter enn i perioden 2002–2005, da Høyre satt i regjering. I tillegg kommer som nevnt det rekordhøye opptaket til neste år. Dette gjør vi for å følge opp bemanningsplanen, slik at vi får flere politifolk ut.

I tiltakspakken som ble lagt fram i januar, er det dessuten opprettet 460 nye sivile stillinger i politiet. Det er vi i ferd med å gjøre nå i år, så vi kan frigjøre politifolk til å gjøre politioppgaver. Vi mener at vi kan frigjøre over 280 politifolk til dette.

Så vil jeg også vise til den avtalen som ble inngått nå i sommer. Den bidrog til at man får økt arbeidstida for mange politiansatte med en time. Det innebærer en ressursøkning, som jo nettopp dette distriktet har merket seg, som gjør at vi kan få aktiv tjeneste døgnet rundt. Dette innebærer at man til neste år øker politibudsjettet med hele 1,3 milliarder kr – det største løftet noen gang for politiet. Så vi må vel si for norsk politis del at det er lys i enden av tunnelen.

Arve Kambe (H) [12:25:04]: Jeg takker for et grundig svar, som har noen mangler likevel.

Det som er Høyres utgangspunkt, er at politiet skal være tilstedeværende over hele landet, også i DistriktsNorge. Det er ikke bare i dette politidistriktet det rapporteres om dårlig søkning, og at folk slutter i politistillingene. Andre statlige institusjoner, som helseforetak, har ganske gode tiltak for å stimulere f.eks. leger til faktisk å ta jobb ved distriktssykehus. Man har ikke muligheter på samme måte i politiet. Og det var det som var kjernen i mitt spørsmål til justisministeren: Er man villig til faktisk å legge noen store gulrøtter, og ikke bare knapper og glansbilder, i en post for å rekruttere polititjenestemenn til Distrikts-Norge på generell basis?

Når det er sagt, er jeg fullstendig klar over at politiberedskapen i hele distriktet har vært til stede. Problemet har vært, som befolkningen i Sauda og Suldal har påpekt, at det ikke har vært beredskap nattetid i Sauda og Suldal.

Statsråd Knut Storberget [12:26:07]: Jeg mener at det aller, aller viktigste vi kan gjøre for å få flere søkere til politistillinger over det ganske land, er å utdanne politifolk. Jo flere politifolk vi får, desto lettere blir det også å rekruttere i distriktene.

Så har jo distriktene sjøl mulighet til å komme med incitamenter, som jeg har vært inne på i svaret, og som gjør sitt til at jeg mener at nå har vi en situasjon hvor det er mye lettere – og det vil bli lettere også framover – å rekruttere enn i den situasjonen vi opplevde to–tre år etter de svært lave opptakene man hadde da Høyre satt i regjering.

Jeg må si at jeg er imponert over Høyres ivrighet på dette feltet, men ikke fullt så imponert over et opptak til Politihøgskolen på 240 studenter i 2002, mens man altså nå utdanner tre ganger flere politifolk. Det er klart at det har bidratt til at det har vært vanskelig å rekruttere politifolk i løpet av de siste åra. Det tror jeg vil forbedre seg.

Marit Nybakk hadde her overtatt presidentplassen.

Arve Kambe (H) [12:27:20]: Det imponerer ikke meg at statsråden husker tilbake til 2002. Det som er viktig, er hva som skjer framover i 2010, 2011 og 2012.

Mitt tilleggsspørsmål til statsråden er: Oppfatter jeg statsråden rett når han sier at fra og med 16. november – altså for to dager siden – er det faktisk tilstedeværende nattevakter som er våkne, i Sauda og Suldal?Eller mener statsråden at den beredskapen som politimesteren la opp til, faktisk var i nærheten, definert som rundt om i Haugesund, Karmøy eller Tysvær – i hvert fall en times kjøretur fra Sauda og Suldal? Det trenger jeg en oppklaring på.

Dessuten er det sånn, siden man er inne på rammer, at Høyre har en betydelig økning av politiets rammer, på 158 mill. kr, som er en betydelig større økning enn det justisministeren har klart å få til gjennom sin regjering. 140 mill. kr av det er satt av til drift, noe som gir rom for økt bemanning også i dette politidistriktet, gjerne i små lokalsamfunn.

Statsråd Knut Storberget [12:28:24]: Jeg viser til mitt svar når det gjelder det distriktet som representanten Kambe spør om. Jeg mener at det lover godt for distriktene når det gjelder spørsmålet om beredskap.

Men jeg må med respekt å melde si at når det gjelder det å øke politibudsjetter, så har vi aldri vært i nærheten av en så stor økning som det Regjeringa har presentert i løpet av de siste åra, for ikke å glemme det siste budsjettet vi har lagt fram, på 1,3 milliarder kr. Det er over 13 pst. vekst. Budsjettet har aldri vært så stort, selv ikke da Høyre satt i regjering. Så jeg syns ikke det er noe å skamme seg over.

Når det gjelder behovet vi har for å peke på 2002 og 2003, henger det for det første sammen med at da hadde Høyre ansvar, for det andre at det har konsekvens inn i 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 og 2009. Det er jo avgjørende. Når en da tok opp få politihøgskolestudenter, har vi få å ta av nå, når vi skal plassere polititjenestemenn, enten det er i Sauda eller andre steder. Det har Regjeringa gjort noe med, og jeg er glad for at Høyre også støtter de høye opptakene som Regjeringa har foreslått.